Hjem   Om meg   Kontakt
BORDDEKKINGSREGLER: Hvordan dekke bordet riktig? | Marianne de Bourg
33132
post-template-default,single,single-post,postid-33132,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

BORDDEKKINGSREGLER: Hvordan dekke bordet riktig?

Når jeg dekker bord pleier jeg å gå bort fra skikk og bruk og regler, men heller gjøre det på min egen måte. Men det er til mer uformelle fester med for eksempel middag med venner eller bursdag med familien. 

Da bruker jeg ofte serviset på en annen måte enn slik det er ment. For eksempel på dette bordet hvor alle kuvertene er dekket ulikt og hvor jeg har brukt både melkemugge, eggeglass og syltetøyglass som vaser. Kreativt og veldig fint. Se bare her:

(Kilder: Kid Interiør, MatpratRestaurant og matfag)

BORDDEKKING - Vårlig festbord

Her har jeg brukt eggeglass, melkemugge og syltetøykrukke med lokk som vase. Linduk: Kid Interiør. Servise: Grand Cru fra Rosendahl. (Foto: Marianne de Bourg)

Før i tiden var det mer vanlig å dekke korrekt etter skikk og bruk også til mer uformelle anledninger, men nå er det ikke lenger så vanlig å følge disse reglene.

Når vi skal dekke formelt til de helt store anledningene kan det imidlertid være smart å følge reglene for riktig borddekking. Ikke bare fordi det ser pent og ryddig ut med mye forskjellig bestikk og mange glass på bordet, men også fordi det er praktisk når gjestene vet når de skal bruke hva.

Det er nemlig slik at man bruker glassene fra høyre og mot midten, og bestikk benyttes fra ytterst til innerst. Enkelt og praktisk! Da vet man alltid hva som skal brukes når, og slipper både å spørre og føle seg usikker.

Skikk og bruk for riktig borddekking

Illustrasjon: Kid Interiør

Her er reglene:

5 grunnregler

  1. LIK AVSTAND: Grunnregelen er at alt skal plasseres i samme avstand fra bordkanten; bestikket og tallerkenene skal ligge cirka 2 cm fra bordkanten.
  2. LIK STØRRELSE: Kuvertene skal være like brede (minst 50-60 cm).
  3. KVADRATISK: Kuvertene skal ha form som et kvadrat. 
  4. SYMMETRISK: Bestikket på den ene siden av bordet skal ligge nøyaktig på linje med bestikket på motsatt side. 
  5. PÅ LINJE: De ulike glassene skal stå på linje langs hele bordet. Hvitvinsglass på linje, rødvinsglass på linje osv.

Tallerken/servise

  • Motiv skal vende samme vei på alle tallerkner/kuverter.
  • Eventuelle dekketallerkener nederst.
  • Ellers tallerken til hovedretten plassert nederst, deretter kommer tallerken/skål til forrett eller suppe.
  • Mindre tallerkener/asjetter til brød og annet plasseres ovenfor eller til venstre ved siden av gaflene.
  • Serveres det flere retter som krever lik tallerken, dekkes det på med ny og ren tallerken før hver ny rett.
Hvordan dekke festbordet?

Servise: Grand Cru fra Rosendahl. (Foto: Rosendahl)

Bestikk

  • Bestikket legges i den rekkefølgen det benyttes – man starter ytterst og jobber seg innover.
  • Gaffel til venstre for tallerken, kniven til høyre både ved forrett og hovedrett. Suppeskje ligger til høyre for kniven.
  • Knivbladet/eggen ligger alltid mot tallerken.
  • Bunnen av bestikket skal legges på samme linje som nederste kant på tallerken.
  • Til pasta erstatter skjeen kniven på høyre side.
  • Dessertbestikket ligger vannrett ovenfor tallerkenen: Kakegaffelens skaft skal ligge mot venstre og skjeens skaft vender mot høyre.

Glass

  • Samme som bestikk – glassene settes opp i den rekkefølgen som vinen skal drikkes, fra høyre til venstre. Vannglass står alltid lengst til høyre, dessertglasset innerst.
  • Pass på at glassene er pusset og rene.
How much time can flowers last without water?

Middagstallerken nederst, suppetallerken øverst. Servise: Marseille fra Royal Porcelain/Tilbords. Bestikk: Grand Cru Soft/Rosendahl Glass: Perfection/Holmegaard (Foto: Marianne de Bourg)

Servietter

  • Servietter finnes i både tøy og forskjellige papirkvaliteter og er med på å sette farge og tema for bordpyntingen, så velg noe som passer til resten.
  • Brett den stående eller legg den pent ved kuverten, ellers er det ingen strenge regler for hvor du legger servietten.

Tips: Jeg har et utvalg linservietter i ulike farger; hvite, natur og mørk grå. Da har jeg servietter som passer til de fleste anledninger.

Her er det brukt papirservietter i tillegg. Se hvor fint de er brettet! Her får du oppskriften på serviettbretting “stjerne”.

Napkin folding for wedding table

Borddekorasjoner

  • Her står du helt fritt, men det kan være greit å tenke litt på plassering av pynt i forhold til mat som skal settes på bordet. Dette for å unngå at du må flytte på ting når maten serveres.
  • Det er også lurt å unngå for ruvende bordpynt, slik at gjestene ikke blir borte for hverandre over bordet.
  • Levende lys setter virkelig stemningen, men pass på at det ikke er fare for at noe faller oppå lyset.
Bryllupsbord og tips om blomsterdekorasjoner

Her er et eksempel på blomsterdekorasjon til bryllupsbord hvor dekorasjonen er holdt lav slik at gjestene ser hverandre over bordet (Foto/styling: Marianne de Bourg)

Håper du fikk noen gode tips!

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.