Hjem   Om meg   Kontakt
God jul til deg! Og hvordan vi feirer julaften :) | Marianne de Bourg
38257
post-template-default,single,single-post,postid-38257,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

God jul til deg! Og hvordan vi feirer julaften :)

Da vil jeg ønske alle mine lesere en riktig god jul!

Håper du får anledning til å være sammen med noen du har kjær, spise god mat og nyte godt drikke, lese en god bok og sove lenge, og sitte i mørket når kun juletrelysene er tent.

Jeg vil også benytte anledningen til å takke deg som leser bloggen min. Mange tusen er innom hver dag. Tusen takk – det betyr mye!

I kveld kommer roen til å ha senket seg her hos meg, det håper jeg den har hos deg også. Jula handler jo om tradisjoner, så det er ingen overraskelser den dagen. Eller på julaften. Alt er som det pleier og det er deilig!

Tenkte jeg skulle fortelle litt om hvordan julaften foregår her hos oss, om du har lyst til å lese :)

Marianne de Bourg med familie

Her er familien min! Bildet er tatt på konfirmasjon i Trondheim for et par-tre (?) år siden. // Foto: Marianne de Bourg

(Hvis jeg er heldig får jeg dem med på et Ugly Sweater-familiebilde i løpet av julen. Da skal du få se! :D )

Min jul

Lille julaften

Hvert år har jeg ambisjoner om å være ferdig med alt og bare kose meg denne dagen, men det skjer aldri. Det er alltid noe jeg må ordne denne dagen. Levere noen gaver kanskje. Kjøpe noe jeg synes mangler eller har glemt. Vaske pleier jeg alltid å gjøre. (I år vasket jeg sånn noenlunde på fredag, men jammen må ikke badene tas på nytt i dag…).

Juletreet

Vår tradisjon er å pynte juletreet sammen med ungene på kvelden lille julaften. Da blir alt som er av godt i hus satt fram på bordet. “Godtet på bordet!”. Det bugner av pepperkaker og andre julekaker, julebrus og gløgg, salte snacks og søte snacks. Vi skravler og spiser og hører på julemusikk mens pynten kommer opp litt etter litt på treet. Dette er kanskje den fineste dagen i året.

JULAFTEN

Frokosten 

Det er ingen felles julefrokost denne dagen, det sparer vi til 1. juledag. Ingen krav om å stå opp til en viss tid – eller spise til et klokkeslett den dagen. Gutta og mannen småspiser litt fra innholdet i julestrømpene sine til morgenkaffen. Jeg også, om jeg har julestrømpe…. Noe jeg elsker til julefrokostene er klementin og pepperkaker. Det er såå godt til kaffen! Jeg spiser sukkerfritt og pleier å bake disse: Mine sunne pepperkaker.

Julestrømpene

Gutta er store, men får fremdeles julestrømpe og der gjemmer det seg litt av hvert godt å spise: sjokolade, smågodt og kanskje noe salt snacks. Fast hvert år er en pakke med Love Hearts. Aner ikke hvorfor det har blitt sånn, men det har blitt tradisjon. Jeg har pleid å kjøpe julehefter i alle år, men sluttet med det for et par-tre år siden, da de ikke ble lest.

Mannen får også julestrømpe med litt sjokolade til kaffen. Jeg prøver alltid å finne yndlingssjokoladene hans; sjokoladeappelsin fra Freia (denne får han også i påskeegget…). Marsipan er også en favoritt, så det må med! Troika, fruktnøtt og mandelstang liker han også. Skikkelig retro! :D

Pleier også å kjøpe litt sukkerfritt godteri til min egen julestrømpe. Det er liksom jeg som er julestrømpeansvarlig her i heimen. Selvutnevnt det da. Noen år har mannen min husket på å kjøpe litt godteri til min julestrømpe også.

Formiddag/ettermiddag:

Vi har ikke hatt tv de siste årene, så jeg har hverken sett Tre nøtter til askepott eller Disneys jul på mange år. En bitte liten minikrise er det jo, men samtidig er jeg opptatt med andre ting og det er helt greit. Kanskje man kan se det på YouTube…? (Det har jeg ikke tenkt på!)

Som regel må jeg smårydde litt og dra over vasken og doen og sånt. Selv om det er grundig julevasket for noen dager siden, rekker det å bli stygt i løpet av en dag eller to. I hvert fall vasken på badet. Hvis jeg da ikke tok ekstravasken lille julaften… Trappa blir forresten støvet/stygg i løpet av en dag også (vi bor i rekkehus med tre etasjer + takterrasse i 4. etg.).

Jeg liker å ta meg tid til å pynte meg, krølle håret og lakke negler. Gjerne med julemusikk på og et glass vin i hånda. Som regel rekker jeg det.

Vi pleier ikke å være i kirken, men jeg tok med meg guttene et år, for at de skulle ha opplevd det. Det er utrolig koselig, men det er ingen tradisjon og det blir bare en ting til på to do-lista, som lager mer stress for meg denne dagen. (Gutta er nå så store at de kan bestemme selv, og de ville nok ikke ha blitt med uansett).

Julemiddagen

Vår julemiddag består av kalkun. Vi er begge vokst opp med ribbe, men er ikke så veldig glad i det. Jeg liker da bedre pinnekjøtt og kunne heller spist det, men så har vi altså laget vår egen tradisjon og serverer kalkun hver julaften. Som tilbehør har vi mandelpoteter, rødkål, rosenkål, kålrotstappe, gulrøtter og god saus!

Det er mannen min som står for julemiddagen hos oss, men jeg får ofte oppgaven å hjelpe til. Det kan være skrelle rosenkål (som han synes er kjedelig) eller å bidra til laging av riskrem og rød saus.

Gjestene

Det er tradisjon at mine foreldre kommer til julemiddagen. Jeg har ingen søsken, så de har ellers ingen annen nær familie å feire med. Bestemor har vært med de to siste julene, og vi har hatt svoger til middag også.

Julebordet

Det er jo jeg som dekker bordet, selvfølgelig, og det gjør jeg aldri før julaften. Dette selv om jeg alltid tipser andre om å dekke i god tid…

Det blir ikke så veldig mye pynt hos oss, da vi på grunn av allergi hverken kan ha levende lys eller noe særlig blomster. Jeg har faktisk skrevet litt om julaften og allergi her, hvis du vil lese. Blant annet om hvilke blomster som er allergivennlige: Besøk av allergiker i jula? Sånn pynter du! Jeg dekker bord så mye ellers i året, så det er helt greit å gjøre det enkelt når jeg skal ha fri på julaften.

Juledesserten

På julaften spiser vi riskrem med rød saus. Det er vi begge vokst opp med. Og det er jo så godt, så hvorfor endre det! :D

Nissen…

Nissen har vel vært opptatt, siden han ikke har kommet til oss de siste årene, men med barn på over tjue år, er det ikke et stort problem.

Da ungene var små, bodde vi på et byggefelt hvor fedre, byttet på å være julenisse hos hverandre. Det var supermorsomt. Julenissen fikk seg som regel en akevitt eller annet godt i glasset som premie, i tillegg til premien det var å se ikke bare egne, men også andres glade barn. En julaften fikk vi et overraskende besøk av en damenisse, som ingen av oss kjente stemmen til. Hun hadde Hedmarks-dialekt, så vi hadde fikk jo mistanke, siden de i nabohuset hadde besøk av slekt fra Hedmark den jula….

Julegavene

Siden vi har store (les: tålmodige) barn, så vi pleier å ta oss tid til å se når alle åpner, hva de får og fra hvem. Det er heller ikke den pakkehaugen lenger som da de var små. Vi voksne får ikke så mange gaver lenger. Litt synd, synes jeg. Jeg elsker jo gaver, både å gi og få!

Julaften kvelden

Etter at gjestene har reist, pleier vi å sitte sammen og skravle og kose oss resten av kvelden. Kanskje spiller vi et spill. Kanskje har vi en quiz. Kanskje gutta forsvinner fra stua når det begynner å bli seint, og da sitter kanskje igjen med et glass vin bare vi to. Som regel med tente lys i tillegg til juletreet som lyser i en ellers mørk stue.

Ha en riktig god jul så lenge! Håper vi ses her på nyåret!

Jeg skriver i romjulen også, så stikk gjerne innom. Ta også gjerne en titt i arkivet så lenge. Det ligger mange godbiter der. Søk på det du ønsker å lese om øverst i menylinja.

Klem Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.