Hjem   Om meg   Kontakt
Besøk av allergiker i jula? Sånn pynter du! | Marianne de Bourg
37439
post-template-default,single,single-post,postid-37439,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Besøk av allergiker i jula? Sånn pynter du!

Duften av klementiner og juletre du har hugget selv. Levende lys, fyr i peisen og vedkurven full av bjørkeved. Da er huset julepyntet og gjestene kan bare komme. Men ikke allergikerne.

Selv har jeg en allergiker i familien som er sterkt rammet og på julaften kan jeg ikke pynte med levende lys, levende juletre og det meste av juleblomster. Jeg har lenge savnet en oversikt over hva som er allergifremkallende og hva som er trygt for allergikere, og har derfor laget en oversikt med informasjon hentet fra: Astma- og Allergiforbundet, LHL og Mester Grønn.

Håper den kan være til nytte for deg også!

Julepynt som gir allergi

Det vakreste julepyntede hjem! Men her er det noen grep som kan gjøres for at allergiske julegjester skal få et behagelig besøk. (Foto: Affari)

BLOMSTER

For en allergiker er ofte juleblomstene det som fører til flest allergiske reaksjoner. Velg derfor blomster som ikke fremkaller allergisymptomer. Unngå for eksempel å pynte med julestjerne siden den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer.

Bruk isteden allergitrygge blomster som duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé.

For allergikere er en tommelfingerregel å holde seg unna blomster med sterk duft. Men fortvil ikke, det finnes mange allergivennlige og duftsvake blomster du kan velge mellom  julen.

Skal du ha besøk i julen av noen du vet reagerer på juleblomster, kan huset allikevel gjøres allergivennlig. Selv om du har pyntet huset fult av julestjerner og svibler er det som regel tilstrekkelig å sette blomstene i kjelleren og lufte godt rett før gjestene kommer.

NEI-blomster:

Disse blomstene kan gi luftveisproblemer og allergiske reaksjoner. Julestjernen inneholder dessuten slimhinne- og hudirriterende stoffer.

 • Blomster med sterk duft
 • Hyasinter (svibler)
 • Julestjerne
 • Juleglede
 • Liljer
 • Ruteliljer
 • Snøklokker
 • Svibler (hyasinter)
 • Tulipaner

JA-blomster:

Det finnes mange fine alternativer. Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler blant annet disse allergivennlige juleblomstene:

 • Asalea
 • Roser (uten duft)
 • Nelliker (uten duft)
 • Orkidé
 • Alpefiol
 • Ildtopp
 • Hortensia
 • Julerose (Helleborus)
 • Julekaktus
 • Vintergrønne busker som einer og sypress.
 • Stuegran
 • Allergivennlige julegrupper/dekorasjoner
 • Kaktus og sukkulenter
 • Grønne planter, med unntak av bjørkefiken

Å bruke kongler, kvister og mose i juledekorasjonen er også snille alternativer, så lenge de er vasket og tørket før de brukes i dekorasjoner. Fuktig mose kan skape allergisk reaksjon. Ønsker du å lage juledekorasjoner selv er det lurt å benytte kongler, kvister og tørr mose sammen med de allergivennlige juleblomstene.

JULEPYNT FRA LOFT OG KJELLER

Støvtørking er en viktig forholdsregel når man henter inn dekorasjoner og juletrepynt fra kjeller og loft. Dette gjelder også det kunstige juletreet.

JULETREET

Både gran og furu kan gi plager som tung pust. Noen hevder at edelgran er trygg, men man kan også reagere på den. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. 

Alle juletrær med ekte barnåler gir dessuten fra seg terpentinliknende gasser som kan virke irriterende på slimhinnene. Disse gassene kan utløse astma og andre overfølsomhetsreaksjoner i luftveiene.

Med med noen enkle forhåndsregler kan du redusere risikoen for at reaksjoner oppstår. Det kan være lurt å starte med å spyle godt av treet, før du lar det tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes, eksempelvis i kjelleren eller i garasjen. Under avdamping frigjøres det nemlig irritante mikropartikler til lufta i stuen om det settes rett inn. 

Enkelte planteskoler utfører spyling som en service til allergiske kunder. 

JULETRE I PLAST

Dette kan være et godt alternativ for de mest følsomme allergikerne. Bare husk at også plasttrær kan gi allergiske reaksjoner. Sjekk at ikke treet har sterke lukter, og la det stå og lufte seg noen dager før du setter det fram til pynting.

KONGLER OG KVISTER

Bruk av kongler og kvister er vanlig å bruke til juledekorasjoner, og kan fortsatt benyttes uten at dette plager noen. Den eneste forhåndsregelen man trenger å ta, er å vaske og tørke dem før de brukes i dekorasjonen.

KLEMENTINER

Mange pynter med klementiner til jul. På fat og i boller, eller som bordpynt. Du visste kanskje ikke at det er mange allergikere som reagerer kraftig på denne frukten, spesielt når den blir skrelt. Noen reagerer nemlig med host og nys og ikke minst med kløende hudreaksjoner.

LUFT OG FUKT

At mange får ekstra plager i forbindelse med julen, skyldes at vi oppholder oss mye inne, det har lett for å bli dårlig inneluft. I tillegg skal det gjerne vaskes litt ekstra før jul, vi fyrer gjerne i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse og pynter med juleblomster med sterke dufter. Da blir det mye irritanter i luften.

Bor du i et område med mye forurensning i lufta bør du lufte via vinduer på den siden av bygningen hvor forurensningen er minst, og ikke lufte tepper og dyner utendørs. Det er selvsagt at ingen bør røyke inne.

Vær også oppmerksom på fukt. Luft ekstra på rom med høy fuktighet som bad og kjøkken så du unngår dannelse av muggsopp som kan føre til luftveisinfeksjoner. Om du lufter godt to til tre ganger om dagen vil det bidra til å senke luftfuktigheten generelt.

LYS

Levende lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma. Duftlys kan være ekstra allergifremkallende. Bruk stearinlys av god kvalitet. De fleste stearinlys som selges er parafinbaserte, og disse frigir mye sot og giftige kjemikalier. I tillegg kan det være irriterende for luftveiene og utløse allergiske reaksjoner.

En god løsning kan være å velge et soyabasert lys. Disse brenner renere og produserer opp mot 90 % mindre sot enn parafinlys. Batteridrevne lys kan være et godt alternativ til levende lys.

Bruker du stearinlys, kan det være lurt å ikke tenne alle stearinlysene på en gang, samt å slukke dem med lyseslukker. Levende lys skaper størst problemer i det de blåses ut, røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke.

MOSE

Tørr mose kan benyttes, mens fuktig mose kan skape reaksjoner.

PARFYME OG DUFTER

Duftlys og duftpinner kan gi allergiske reaksjoner. (Vær også forsiktig med parfyme og parfymerte pleieprodukter!).

PEIS OG STEKEOVN

Os og røyk fra peis og stekeovn kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma.

RENGJØRING

Tidligere ble dyner hengt opp til lufting, tepper ble banket, husene luftet og vasket til jul. Nå er ikke dette like vanlig. Regelmessig renhold og støvfjerning er mer effektivt for å begrense forurensninger i inneluften.

Tenk først og fremst igjennom hvor mye pynt, gardiner og tepper du har fremme. Til jul blir det ofte ekstra mange “støvsamlere” med all pyntingen. Husk å rengjøre pyntegjenstander som har vært lagret før de plasseres inne.

Bruk mikrofiber og unngå for mange støvsamlere. Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, men heller bruk av tørrmopp og mikrofiber. På den måten blir du også kvitt mest mulig støv. Sliter du med gjenstridige flekker som ikke lar seg moppes bort – bruk vann og ligg for all del unna kjemisk rengjøringsmidler på spray. Midlene skaper ikke bare problemer for de som har astma fra før, men kan også føre til utvikling av astma.

Ved støvsuging, bruk en god støvsuger med Hepa-filter. Det er supert til julevasken.

RØKELSE

Duften av røkelse kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne.

SIGARETTRØYK

Husk at den aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. Julesigaren bør derfor tas ute.

TEMPERATUR

Temperaturen bør ikke være mer enn 20-22 °C inne.

VED

Oppbevar bjørkeveden ute siden den kan gi allergiske reaksjoner. Eventuelt kan man bruke furu eller or.

 

Da håper jeg du har fått noen gode tips hvis du får allergikere på besøk i jula.

Marianne :)

PS – Del gjerne på Facebook om du kjenner noen allergikere!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.