Hjem   Om meg   Kontakt
Mitt herlige ostefat pyntet med spiselige blomster | Marianne de Bourg
36935
post-template-default,single,single-post,postid-36935,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Mitt herlige ostefat pyntet med spiselige blomster

Ikke for å skryte, men dette ostefatet ble superlekkert! Ikke bare er det proppfullt av slags gode saker, men det er også vakkert pyntet med frukt og spiselige blomster.

Denne gangen var jeg nemlig så heldig å få spiselige blomster og egenproduserte grønnsaker fra en av gjestene til å legge på ostefatet. Forrige gang jeg lagde ostefat var det champagne-brunch til tre personer en lørdag formiddag i sommer: Et vakkert og smakfullt ostefat med sommerens røde bær. 

Der finner du også alt du trenger å vite om ostefatet. Hvilke oster, hva slags vin og hvordan du kan pynte det. Alle tipsene du trenger neste gang du skal servere ost og kjeks.

Alt dette finner du her også:

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Sånn ble mitt lekre ostefat med spiselige blomster. Foto: Marianne de Bourg

Den store fjøla jeg brukte til plassering av ost og tilbehør er kjøpt i Malmø på Ônska.se. Jeg synes den er så fin og vi bruker den like mye til servering som til tilberedning.

De fleste av skålene er fra Broste Copenhagen i seriene Nordic Sand og Nordic Coal. De fås kjøpt ROOM21, RoyalDesign.no og fantes tidligere hos Home & Cottage.

Et ostefat kan inneholde veldig mye forskjellig. Masse deilige oster og annet smakfullt tilbehør som passer til. Det du liker best selv, men også det du vet gjestene dine liker.

Her forteller jeg om hva jeg brukte på mitt eget ostefat og kommer med forslag til:

 1. Hva du kan ha på ostefatet
 2. Tema for ostefatet
 3. Ost, utvalg og mengde
 4. Vin, hva passer til
 5. Tilbehør
 6. Hvordan plassere og pynte på ostefatet
 7. Mitt ostefat

Håper du finner noe du kan bruke!

Hva du kan ha på ostefatet

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Dette ostefatet ble servert på sensommer, men passer like godt til høstens fester innendørs. Med oransje og nesten blåsort kunne det kanskje også passet perfekt til Halloween? Foto: Marianne de Bourg

Tema

Det er alltid fint å bruke sesongens råvarer, smaker og farger som utgangspunkt for ostefatet. For eksempel sommerens bær, som jeg hadde på mitt ostefat.

Et tips er å bruke norske smaker som tema, med oster, frukter og bær fra Norge.

Andre temaer kan være mat og drikke fra et land, for eksempel Spania, Italia eller Frankrike.

Til et spansk ostefat kan du velge serranoskinke, chorizo-pølse, manchego-ost, mandler og oliven.

det italienske ostefatet kan du ta utgangspunkt i pecorino- og parmesanost, parmaskinke og pepperoni.

Ostefatet inspirert av middelhavet kan inneholde fetaost, hummus, tomater, dadler og soltørkede tomater.

Et fransk ostefat kan bestå av fransk brie og chévre, roquefort. Druer, fiken og Dijon-sennep. Baguette er et must!

Det norske ostefatet må selvfølgelig inneholde norske oster og tilbehør kan være eplemos av norske epler og norsk eplemost.

Uavhengig av om du velger et tema, er det noen elementer som alltid bør finnes på ostefatet:

Dette bør du alltid ha på ostefatet

 • OST
 • KJEKS/BRØD
 • FRUKT/BÆR
 • NØTTER/KJERNER
 • SØTT OG SALT TILBEHØR
Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

OST

Et utvalg oster, minst én av hver av fast, myk og blåmuggost. Mens noen liker kraftige oster med sterk lukt og smak, foretrekker andre milde oster, så husk alltid å ta med minst én av disse, for eksempel en mild kremost og kanskje en Jarlsberg-ost.

Typer ost: Det blir som regel spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster.

Oster av ulik smaksstyrke.

Velg oster av ulike typer melk: Ku, geit, får eller blandinger av disse.

Gå gjerne også for en type spesialost, enten den er veldig godt lagret eller kommer fra et spesielt sted.

Mengde: 

Jeg pleier å beregne 200 g pr person når ostefatet serveres som “hovedrett”, til forskjell fra når jeg serverer ost som dessert.

Flere tips:

Jeg har tidligere laget guiden Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør? Les gjerne denne om du vil ha flere gode tips om valg av oster.

Vinmonopolets forslag til oster og vin som passer til

BLOGG mariannedebourg.no Min fest med ostefat og sånn pynter jeg det med spiselige blomster.

Du kan velge mellom mye forskjellig drikke som passer ti etl ostefat, men denne gangen tok jeg sjansen på å prøve Aperol Sprtiz som drikke til ostefatet, selv om jeg ikke har sett det andre steder. Det ble stor suksess! Foto: Marianne de Bourg

I Vinmonopolets brosjyre DRIKKE TIL OST (som er nedlastbar) foreslås det følgende oster til et blandet ostefat med tradisjonelle oster og hvilke drikker som passer til.

 1. Port salut
 2. Roquefort
 3. Brie, for eksempel Brie de meaux
 4. Chévre, for eksempel Saint-maure de tourraine
 5. Kremost med urter

Du kan velge flere viner, for eksempel én vin til de mildeste ostene og én til de kraftigste eller kun én vin som en middelvei.

VIN

Ved valg av kun én vin

Middelveien blir en Riesling Spätlese fra Tyskland eller en Chenin Blanc fra Loire med god fylde. Prøv en fino sherry om du er i det dristige hjørnet!

Ved valg av flere viner

Hvis du velger flere viner, kan du velge én vin til de mildeste kremostene: Den mildeste kremosten trenger en fruktig, frisk vin med moderat fylde, for eksempel en soave eller valpolicella. Og én av disse vinene til de kraftigste og salteste ostene: De kraftigste og salteste ostene kan ha en rikere og søtere vin, for eksempel en Riesling Auslese, sauternes eller søt vin fra Jurançon.

TILBEHØRET

BLOGG mariannedebourg.no Min fest med ostefat og sånn pynter jeg det med spiselige blomster.

Denne gangen ble sensommerens og høstens frukt med på ostefatet. Lekre farger, eller hva? Foto: Marianne de Bourg

FRUKT OG BÆR

Friske frukter og bær, samt tørkede frukter. Her er det fint å tenke sesongens frukt og bær. Eventuelt farger som passer årstid og anledning. For eksempel rødt og blått om du serverer ostefat til 17. mai, rødt og grønt til jul og høstens egne farger denne årstiden.

KJEKS OG BRØD

Godt brød: Gjerne flere typer, grove eller fine, baguetter, crostini, nøttebrød er spesielt godt egnet. Flere varianter av kjeks, nøytral smak er anbefalt, men jeg synes også man kan ha urtekjeks og annen kjeks med smak i tillegg.

NØTTER OG KJERNER

Valnøtter, mandler og pinjekjerner. Både naturell og med salt eller krydder.

SØTT TILBEHØR

Honning, marmelader og chutneys.

[ Tips til chutneys: 7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet ]

SALT TILBEHØR

Oliven, tapenade, hummus. Rød og grønn pesto (gjerne også hjemmelaget uten basilikum).

KJØTT: Serrano, chorizo,. parmaskinke og pepperoni.

Hvordan plassere og pynte på ostefatet

BLOGG mariannedebourg.no Min fest med ostefat og sånn pynter jeg det med spiselige blomster.

Foto: Marianne de Bourg

Beregn nok tid!

Ikke for å krisemaksimere, men husk at det meste tar lenger tid enn du tror.

Ja, å “pynte” et ostefat innebærer ikke matlaging. Og ja, det er bare å legge opp mat på fat. MEN: det tar lang tid, sikkert lenger tid enn du tror, så beregn god tid.

Jeg har lest på matblogger om flotte ostefat at det står at det er enkelt og kjapt, men det stemmer ikke helt etter min erfaring. Det er enkelt, men ikke nødvendigvis så kjapt.

Det er litt det samme som med tapas, som ”bare” er masse småretter og mat som ikke må lages, men allikevel tar lang tid å forberede. Vi har servert tapas til to konfirmasjoner og i bursdag her hjemme, og hver gang har det tatt lenger tid å stelle i stand enn vi trodde på forhånd.

Alle matvarene skal finnes fram og pakkes ut. Du må finne fram skåler som passer i størrelse til fatet og tilbehøret. Skjeer og ostekniver må fram også. Jeg har derfor som regel at alt skal være funnet fram og lagt klart én time før gjestene kommer.

Temperer ostene

Ta ut ostene av kjøleskapet minst én time før gjestene kommer. Det passer bra med tiden det tar å arrangere fatet. Behold plast og annen emballasje på så lenge som mulig slik at ostene ikke blir svette.

Det er fint å legge opp ostene i hele stykker, men å kutte et par biter av hver ost – da ser gjestene hvordan osten bør skjæres, og det gjør det mindre «skummelt» å forsyne seg av osten.

Det er også smart å skjære opp myke oster mens de er kalde, mens faste oster er lettere å kutte når de er temperert.

Husk at brettet er tungt!

Vi har en fjøl som både er stor og tykk, og den er overraskende tung når den er fylt til randen av oster, frukt og tilbehør. Det er derfor smart å forsikre deg om at det er plass på at det er plass på midten av bordet når du skal sette den ned. Jeg satte den tomme fjøla på midten av bordet mens jeg dekket på resten slik at jeg visste den fikk plass til slutt.

Begynn med det største

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Når jeg planlegger hva som skal være på ostefatet, tenker jeg mat og blomster i farger som matcher. Denne gangen hadde ostefatet i hovedsak fargene oransje, olivengrønn og blålilla. Foto: Marianne de Bourg

Begynn med å plassere oster og det som er størst og plasser det minste til slutt. For eksempel en stor brie først og deretter fortsette med store boller og skåler. Legg deretter på kjeks, brød og frukt. Deretter nøtter og mindre elementer. Hvis du skal bruke bær, plasserer du disse til slutt.

Når fatet er satt på spisebordet, kan du strø over spiselige blomster hvis du vil.

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Her legger jeg siste hånd på verket – de spiselige blomstene, som gjør seg utrolig godt på ostefatet! Foto: Marianne de Bourg

Jeg bar fatet ut og satte det på bordet der vi skulle spise og pyntet det med de spiselige blomstene jeg fikk i vertinnegave mens gjestene så på.

Her kan du lese om hvilke blomster som er spiselige (det er mange flere enn man kanskje skulle tro!).

Min timeplan når jeg lager ostefat den dagen gjestene kommer

BLOGG mariannedebourg.no Min fest med ostefat og sånn pynter jeg det med spiselige blomster.

Jeg er ferdig pyntet i god tid før gjestene kommer og tar gjerne et glass vin mens jeg pusler med de siste forberedelsene. God tid er viktig! Foto: Marianne de Bourg

To timer før – huset er vasket, bordet er dekket, benker på kjøkkenet er ryddet og vasket , og jeg har pyntet meg ferdig. Maten er innkjøpt. Blomstene er plukket.

En time før – være klar med alt, kun plassering på fatet igjen.

Alt står klart på benken, ikke bare maten, men også boller og skåler, skjeer og ostekniver. Da er det bare å begynne å legge opp. Ostene er nå kjøleskapskalde og de rekker samtidig å få romtemperatur før servering.

Rett før gjestene kommer – finne fram glass til velkomstdrinken.

Fordel utover

Fordel de ulike elementene utover, slik at alle får tak i ost, kjeks, nøtter og frukt. Altså, ikke plasser alle ostene på en side, kjeksene på en annen side osv.

Fyll tomme hull på fatet

Til slutt fyller du de åpne plassene. Fatet – eller fjøla, skal se frodig ut. Det skal være overflod. Ikke være redd for å fylle fatet!

Mitt ostefat

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Pynting av fatet gjorde jeg først ved bordet når gjestene hadde satt seg. Som velkomstdrink serverte jeg musserende. Foto: Marianne de Bourg

Til ostefatet tenkte jeg i utgangspunktet å ta hva jeg hadde hjemme, og bruke minst mulig penger i butikken. Planen var å kun kjøpe inn ostene, samt frukt. Jeg trålet både matskap og kjøleskap for å se hva jeg fant. Deretter sendte jeg  mannen på handletur for å kjøpe ost + en tur i en asiamatbutikk på jakt etter frukt i fine farger. Fangsten ble tre typer frukt i herlige farger.

Drikke til mitt ostefat:

Dette hadde jeg på fatet:

 • OST: Brie, blåmuggost, chevre, manchego + en lagret smakrik hvitmuggost.
 • KJEKS/BRØD: Bakt nøttebrød fra pose med steinalderbrødmiks, tynne urtekjeks + ferdigkjøpte brødpinner.
 • NØTTER: Cashewnøtter og valnøtter.
 • FRUKT: Blå og gule plommer, blå druer, fiken.
 • SØTT TILBEHØR: Honning, fikenmarmelade.
 • SALT TILBEHØR: Sorte oliven.
 • DIP-ER: Hummus og grønn pesto.

Gaver fra gjestene, som også havnet på fatet:

Denne vakre  buketten med spiselige blomster fikk jeg fra gjest Bodil, som har både en diger hage og drivhus:

BLOGG mariannedebourg.no Min fest med ostefat og sånn pynter jeg det med spiselige blomster.

Som vertinnegave fikk jeg en hel bukett med spiselige blomster til ostefatet. Den inneholdt solsikke, lavendel, steppesalvie, kjærlighetsurt, zinnia, stormarikåpe, stjerneskjerm, tagetes og blærespirea. Foto: Marianne de Bourg

[ Se hvilke blomster som er spiselige her: Spiselige blomster i mat, isbiter, på kake og i drinken ]

Her er mitt lekre ostefat med spiselige blomster - du kan også lage et sånt. Jeg viser hvordan på bloggen mariannedebourg.no

Tips fra mitt herlige ostefat! Foto: Marianne de Bourg

Håper du fikk inspirasjon til ditt eget ostefat,

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.