Hjem   Om meg   Kontakt
Fårikål à la Hellstrøm | Marianne de Bourg
36856
post-template-default,single,single-post,postid-36856,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Fårikål à la Hellstrøm

Det er høst og endelig tid for fårikål! Fårikål er såå enkelt å lage og såå godt, både til hverdag og fest.
Fårikål er Norges nasjonalrett og den siste torsdagen i september er Fårikålens dag. Her skal du få Eyvind Hellstrøm sin oppskrift på denne høstklassikeren!

Eyvind Hellstrøms oppskrift på fårikål

 

Ikke la deg skremme av at oppskriften er beregnet til personer. Fårikål smaker enda bedre dagen etter, så lag en stor porsjon!

Fårikål à la Hellstrøm

 

Til 10 personer:

 

  • 3 kg renskåret kjøtt fra lammelår, bog eller nakke (uten ben)
  • 3-4 kålhoder (hvit kål), ca. 3 kg
  • 80 gram, svartpepper
  • 2 ss einebær
  • 100 gram hvetemel
  • 1 ss sellerisalt
  • 2 bunter persille
  • 200 gram lettsaltet smør
  • 2 kg små mandelpoteter

 

Vi deler kjøttet i passende stykker, ca. 4 x 4 cm med skarp kniv. Vi har kjøttet i en stor kjele og dekker med kaldt vann. Vi lar dette få et oppkok og slår kjøttet over i et dørslag og lar vannet renne av. Vi skyller godt med rennende varmt vann og stiller kjøttet over i en bolle, og tilsetter hvetemelet, som vi blander godt inn. Vi deler kålen i fire, fjerner de grove stammene og deler i passende grove stykker.

 

Vi grovknuser svartpepper og enebær og har dette i en krydderpose eller i et lite klede som vi knytter opp til en pose og binder med en kjøkkenhyssing med ca. 50 cm. lengde. Vi slår 1 liter kaldt vann i den store kjelen (støpejern eller annen tykk bunn). Vi legger i krydderposen og lar dette syde under lokk i ca. 15 minutter, vi legger deretter kjøttet i bunnen, dekker opp med kål og drysser med fint salt og sellerisalt mellom lagene. I volum skal det være 1 del kjøtt og 4 deler kål.

 

Vi setter lokk på kjelen (støpejern gir god og stabil varme) og koker forsiktig i ca. 1-1,5 time på svak varme. Kålen inneholder mye vann og avgir nok væske. Etter dette dobbeltsjekker vi at kjøttet er kokt mørt. Tilsetningen av hvetemel gjør at suppen jevnes lett og gis en bedre konsistens. Vi blander forsiktig kjøtt og kål med en trespade i kjelen, tar ut krydderposen og serverer i store, dype, varme tallerkener med nykokte mandelpoteter, en god klikk med kaldt smør og litt grovhakket persille over.

Eyvind Hellstrøms oppskrift på fårikål

DRIKKE TIL FÅRIKÅL

 

Fårikål er kraftig, rik og relativt sødmefull kost av tre ingredienser – kål, kjøtt og pepper. I glasset har man gjerne valgt tradisjonelt, med oppfriskende pilsnerøl akkopagnert av slagkraftig og krydret akevitt.

 

AKEVITT

 

Skal du lage Hellstrøms fårikål, ville jeg også prøvd hans egen akevitt til; Hellstrøms Aquavit. En innertier til deg som er glad i fatlagret akevitt. Også denne akevitten har i større grad enn de fleste andre akevitter et forfriskende sitrus- og blomsterpreg som renser ganen, og her harmonerer et balansert karvepreg og de andre kryddertonene perfekt med aromaene i fårikålgryta.

 

Hellstrøm Aquavit

 

Varenummer9957701
Basisutvalget (kategori 3)
Pris: 405,90 kroner

Eyvind Hellstrøms akevitt Hellstrøm Aquavit

 

HVITVIN

 

Det vi skal tenke på når vi setter vin til fårikål er å matche rettens mektige, sødmefulle og smaksrike karakter med nok konsentrasjon, syrlig friskhet og en tanke generøsitet i form av dybde og sødme i frukten. Vi finner sødme og bitterhet i kålen, fett og smaksdybde i kraften og kjøttet, i tillegg til et krydret kick fra pepperet.

 

Riesling fra Pfalz har ofte en noe rikere karakter en andre viner fra de andre tyske vinområdene. Vinmarkene er sjelden direkte bratte, jordsmonnet er mer næringsrikt og vinene oppnår en høy modning, god fylde og ofte gule sitrusfrukter og tropiske elementer i smaksbildet.

 

Dr. Bürklin-Wolf dyrker sine vinmarker biodynamisk og lager en serie superelegante viner. Denne vinen har god friskhet, fin fylde og og en rikhet ved seg som kan løfte fårikålen til nye høyder. Den er også tilgjengelig i basisutvalget!

 

Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2012

 

En fruktig Riesling med aromaer av lime, grapefrukt, mandarin og epler. Frisk og behaglig i munnen med bra konsentrasjon. Bra balanse mellom frukt og syre. Lang og elegant avslutning.

Bürklin-Wolf-Wachenheimer-Riesling-Trocken-2012

Varenummer: 4657401
Basisutvalget | Finnes på disse polutsalgene
Pris: 173,00

 

Håper du likte tipsene!

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.