Hjem   Om meg   Kontakt
Lekkert på festbordet: Vann med smak | Marianne de Bourg
36727
post-template-default,single,single-post,postid-36727,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Lekkert på festbordet: Vann med smak

Det er ikke noe i veien med å kjøpe flaskevann til festen, men å smaksette sitt eget vann er litt gøyere. Ikke bare er det enkelt og godt, men kan tenkes å imponere gjestene aldri så lite også. Vil du prøve?

Smaksatt vann blir stort sett godt uansett hva man enn putter i av frukt, bær, urter og krydder. Her prøvde jeg meg med med pære, vanilje, nellik og kanel i vannet. Det ble ikke bare lekkert, det smakte deilig også.

Smaksatt vann med pære, kanel, nellik og vanilje - Marianne de Bourg

Karaffelen fra Eva Solo, som får plass i døren på kjøleskapet, fås kjøpt blant annet hos RoyalDesign.no // Foto: Marianne de Bourg

(Jeg fotograferte karaffelen på dette bordet, der jeg syntes det passet såå godt).

Tips: Du kan godt tenke på hvilke farger borddekkingen skal ha når du velger ingredienser til det smaksatte vannet.

Vann med pære, vanilje, nellik og kanel

Du behøver selvfølgelig ikke følge denne «oppskriften» slavisk, men bruke det du har hjemme. Tenk bare litt på hva menyen består av før du velger smakstilsetninger.

Smakene i vannet jeg lagde er typiske høstsmaker. Til en sommermeny kan det være deilig med lettere smaker, for eksempel vannmelon og jordbær. Til jul – tenk julens smaker; appelsin, kanel og nellik (se bare for deg appelsin nellikspiker).

Jeg valgte blant annet kanel, som blant annet skal virke fordøyelsesfremmende og motvirke luft i magen. Det kan jo være kjekt etter litt for mye av det  deilige festmåltidet…

Dette trenger du

 • En gjennomsiktig vannkaraffel
 • Vann (selvsagt!)
 • 1 stk pære
 • 1 stk vaniljestang
 • 1 stk kanelstang
 • Et lite knippe hele nellikspiker

 

Sånn gjør du

Ha alle ingrediensene i karaffelen sammen med vannet, sett den i kjøleskapet og la den stå noen timer. Jo lenger du lar pæren og krydderne ligge i vannet, jo mer smak tar vannet.

Over natten er bare fint. Vannet tar også mer farge jo lenger ingrediensene ligger der.

Jeg har opplevd at sitrusfrukter som sitron, appelsin, lime og grapefrukt gir vannet smak ganske raskt, mens urter som sitronmelisse og mynte tar litt lenger tid. Bær krever noen timer før vannet tar smak.

Etterfyll gjerne med vann selv om ikke hele karaffelen er tømt for vann. Da får du litt “gratis” smak i neste omgang.

Tørk og gjenbruk krydderne!

Vaniljestenger er dyrt, så ikke kast den som har ligget i vannet! Jeg hadde ikke vaniljestang og måtte kjøpe en ny, den kostet kr 58 (!). Når du skraper ut frøene fra en vaniljestang, kan du godt beholde selve stangen og bruke den i smaksatt vann. Eller også legge den i melis og lage ditt eget vaniljesukker. Jeg tok opp vaniljestangen etter at vannet var drukket opp og la den til tørk før jeg puttet den tilbake i glassbeholderen jeg kjøpte den i.

Det samme kan du gjøre både med kanelstangen og nellik. De kan gjenbrukes. Både nellik, kanel og vanilje er god i ulike desserter. Både kanel og nellik passer godt til tørket frukt og nøtter, kanel passer også veldig godt sammen med sjokolade. Vanilje passer sammen med de fleste typer frukt og bær.

Slik bruker du restene av krydder

Kanel: Prøv hel kanel i varm epledrikk med kanel og Calvados eller Tilslørte gress-karer (gresskarvariant av bondepiker). 

Nellik: Hel nellik kan du bruke i hjemmelaget rødkål eller kanskje et brygg mot influensa. 

Pære: Har du igjen mer pære, kan du foruten å spise den hel – prøve den sammen med ost, eller på ostefatet. Knallgodt!

Her kan du få noen gode tips til hvilke desserter disse krydderne passer til: Hvilke krydder passer til dessert?

Flere tips til vann med smak:

Bruk gjerne en blanding av frukt, bær, urter og krydder.

 • Ananas og mynte
 • Ingefær og sitron
 • Rosmarin og appelsin
 • Melon, agurk og lime
 • Blåbær og vannmelon
 • Vaniljestang (tom for frø) og jordbær
 • Eple og kanelstang

 

Håper du ble inspirert til å lage ditt eget smaksatte vann!

Marianne :)

1 Comment
 • Julie Henriksen

  17/09/2018 at 10:44 am Reply

  Dette var kreativt, og må prøves ut! Det er alltid godt å ha noe kaldt sitronvann eller agurkvann i kjøleskapet, men dette er på neste nivå!

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.