Hjem   Om meg   Kontakt
Tre deilige fyll til franske makroner | Marianne de Bourg
36424
post-template-default,single,single-post,postid-36424,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,no_animation_on_touch

Tre deilige fyll til franske makroner

I dag tenkte jeg om å tipse om å servere makroner til konfirmasjon. Makroner er en av de mest populære små herlighetene på kakebordet akkurat nå.

Hakket mer stas blant ungdommen enn tradisjonelle kaker som bløtkake og marsipankake. I hvert fall hos jenter (gutta har kanskje ikke fått det med seg…).

Her får du derfor tre knallgode oppskrifter på makronfyll fra Tove, en bloggvenn med bloggen idefull.no som er verdt å titte innom hvis du vil ha oppskrifter på de deiligste kaker du kan servere i konfirmasjon, bryllup eller dåp.

Selvfølgelig kan makronene også serveres til anledninger der du “bare” vil imponere gjestene dine, som jeg gjorde med herlige franske makroner på min bursdag. De behøver slett ikke bakes kun til livets store fester.

Franske makroner med tre typer fyll

 

De er lekre å servere på stettefat og etasjefat, men jeg har også flere ganger brukt makroner som spiselig bordpynt når jeg har dekket bord. Blant annet på et sommerlig bord i gult og grønt som jeg dekket med det jeg fant gratis ute i juli der jeg pyntet makroner med prestekrager.

Og ja, prestekrager er spiselige! Jeg har skrevet om hvilke blomster som er spiselige her: Spiselige blomster i mat, isbiter, på kake og i drinken – jeg vil tippe at det er flere enn du tror. Det er jo såå utrolig fint å bruke blomster i maten. 

Jeg har også brukt makroner som dekor i skåler på kuvertene på et nyttårsbord i støvede nyanser av blått, grått og turkis. Ta gjerne en titt hvis du liker denne fargeskalaen og er på jakt etter inspirasjon til borddekking av festbordet. 

Men over til makronene og de du får oppskriften på her.

Disse deilige makronene fikk jeg servert på bursdagen min, der jeg tilfeldigvis denne dagen var på lanseringsfest for influens.no – et nettsted om og for voksne bloggere som jeg er en del av.

Franske makroner med tre typer fyll

Her fra lanseringfesten av influens.no // Foto: Bjørg Hexeberg / bjorghexeberg.no

 

En av mine medbloggere på influens.no, Tove med matbloggen idefull.no lagde nesten 200 (!) makroner til festen og siden jeg hadde bursdag og skulle ha stor fest hjemme helgen etter, ga hun meg rester fra festen, en stor eske med makroner som jeg kunne servere mine gjester.

Jeg fryste dem ned noen dager, tinte dem og serverte dem sammen med et glass musserende straks gjestene kom inn døren. De smakte helt fortreffelig også tinte, og jeg fikk utrolig mye skryt!

Franske makroner med tre typer fyll

Her fra min egen bursdag // Foto: Marianne de Bourg

 

Her er oppskriftene på fyll til makronene fra Tove: Et fyll med brunost, et med bringebær og ett med sitron- og appelsin.

Mengde krem: Tove som bakte 200 makroner til festen, lagde nok curd til en hel arme med makroner, så om du ikke skulle trenge så mye, reduserer du mengden ingredienser. Uansett varer curden eller kremen lenge i kjøleskapet, så lager du mye kan den oppbevares der.

Oppskriften på selve makronene: Makronene Tove lagde er med denne oppskriften, men hun brukte mandelmel istedenfor å riste og male mandlene selv.

Tips om makroner som skal stå framme lenge: Utfordringen med disse makronene var at de skulle stå framme en stund, og da var hun redd curden eller kremen skulle bli så myk at den ville renne utover. Hun valgte derfor å ha gelatin i den, og det ble absolutt vellykket!

Tips om frysing av makroner: Jeg frøys dem og de var akkurat like gode etter tining. God å vite!

 

Bringebærcurd

(1 STOR porsjon)

Du trenger:

 • 3 plater gelatin (av den typen som er i 10 pk og veier ca. 1,7 g)
 • 600 g bringebær – frosne som tines og moses med stavmikser for så å siles
 • 70 g hvitt sukker
 • 170 g brun farin av den fuktige typen
 • 3 ss maizena utrørt i litt vann
 • 4 eggeplommer
 • 150 g smør i biter

 

Slik gjør du:

 1. Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
 2. Tin bærene, mos dem med stavmikser og så sil dem fri for frø. Ha dette ferdigsilet bringebærpuré i en kjele sammen med sukker og utrørt maizena.
 3. Kok dette noen minutter til det tykner. Ta kjelen av varmen og rør inn en og en eggeplomme. Sil deretter blandingen.
 4. Klem vannet av gelatinen og rør den inn i den varme blandingen.
 5. Rør til slutt inn smøret.
 6. Settes kaldt til det stivner.
 7. Ha kremen i en sprøytepose når du sprøyter den i makronene. La den først ligge litt ute i romtemperatur før du gjør dette. Da blir det enklere å fordele curden.

Sitron- og appelsincurd

Sitronkrem, ofte kalt lemon curd fra engelsk er en frisk tykk gul krem laget av sitron, smør og sukker (og ikke kremfløte). Den brukes mye i for eksempl pai. Toves variant er laget med appelsin og smaker litt som Fox.

(1 STOR porsjon)

Du trenger:

 • 4 plater gelatin (av den typen som er i 10 pk og veier ca. 1,7 g)
 • 3 appelsiner – saften fra alle og zest (skall) fra 1
 • 3 sitroner – saften fra alle og zest (skall) fra 1
 • 300 g sukker
 • 3 ss maizena utrørt i litt vann
 • 4 eggeplommer
 • 150 g smør i biter

 

Slik gjør du:

 1. Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
 2. Riv skall av appelsin og sitron (zest) og press juice av appelsiner og sitroner.
 3. Ha dette i en kjele sammen med sukker og utrørt maizena. Kok dette noen minutter til det tykner.
 4. Ta kjelen av varmen og rør inn en og en eggeplomme. Sil deretter blandingen.
 5. Klem vannet av gelatinen og rør den inn i den varme blandingen. Rør til slutt inn smøret.
 6. Settes kaldt til det stivner.
 7. Ha kremen i en sprøytepose når du sprøyter den i makronene. La den først ligge litt ute i romtemperatur før du gjør dette. Da blir det enklere å fordele curden.

 

Brunostkrem

Brunostkrem med litt jordbærsyltetøy er et spennende og deilig fyll i makroner. Det siste av tre fyll i makronene på lanseringsfesten med Influens. En liten dæsj med jordbærsyltetøy midt i kremen setter spiss på brunostkremen. 

(1 STOR porsjon)

 • 3 plater gelatin (av den typen som er i 10 pk og veier ca. 1,7 g)
 • 4 dl kremfløte
 • 50 g brun farin (av den våte typen)
 • 300 g fløtemysost i skiver (for sterkere smak kan man bruke mørkere ost)
 • Ferdigkjøpt jordbærsyltetøy uten klumper

Slik gjør du

 1. Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
 2. Kok opp kremfløten, brun farin og rør inn skiver med fløtemysost mens dette koker.
  Sett kjelen til siden, klem vannet av gelatin og rør denne inn.
 3. Avkjøles.
 4. Kjøleskapskald blanding piskes stiv.
 5. Jordbærsyltetøyet hadde jeg også i en sprøytepose med veldig lite hull i.
 6. Ha kremen i en sprøytepose når du sprøyter den i makronene. La den først ligge litt ute i romtemperatur før du gjør dette. Da blir det enklere å fordele curden.

Som nevnt over får du oppskriften på selve makronene her: Tove lagde denne oppskriften, men hun brukte mandelmel istedenfor å riste og male mandlene selv.

Håper du ble inspirert!

Takk til Tove med bloggen idefull.no for deilige makroner og oppskrifter. Titt innom bloggen for inspirasjon og oppskrifter neste gang du skal bake.

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.