Hjem   Om meg   Kontakt
1 julebord – 3 stiler | Marianne de Bourg
33210
post-template-default,single,single-post,postid-33210,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

1 julebord – 3 stiler

BORDDEKKINGSTIPS:

Det er tre hovedtrender som utmerker seg på årets julepynt: Metallisk, Naturlig og nordisk, samt Klassisk og koselig.

Her har jeg forsøkt å visualisere de tre stilene ved å dekke tre ulike bord – ett for hver stil.

(Nå er det selvfølgelig ingen nødvendighet å følge trender i jula, men la deg gjerne inspirere om du har tenkt å kjøpe litt ny julepynt i år!)

Først ute er det metalliske bordet:

METALLISK – Alt som glitrer

På dette bordet har jeg brukt servise Valencia fra Tilbords,  bestikk, båndet på servietten og juletre i kobber fra Søstrene Grene. Julekule mini på servietten fra TGR. Glassene er fra Indiska, det samme er den lille bollen i messing/sølv, samt duk og servietter, pluss gullstjerne og juletrekule fra Kid Interiør. Bollen i kobber er fra Raun. Telysholderen er fra Kremmerhuset

borddekking-av-festbordet-serviettbretting

Foto: Marianne de Bourg

I MANGE VARIANTER: Kobber, bronse, messing, sølv og gull ser vi mye av i år. Og mange av produktene er ikke bare blanke, men finnes også i skimrende og glitrende varianter. Det er i denne stilen du finner paljetter og glitter.

borddekking-gull-glam-kobber-messing-solv-glitter

Foto: Marianne de Bourg

MAGISKE METALLER: Det som er magisk med de metalliske materialene er at de alle kan blandes. I mange år har vi sett klassiske festbord dekket i sølv og hvitt – eller i hvitt og gull. Kanskje sort og gull. Det som er nytt de siste årene er at man mikser og blander ulike metaller. Og ikke bare gull og sølv, nei. Også kobber, bronse, messing. Det blir faktisk bare flottere, jo flere materialer som brukes.

borddekking-pynting-av-bord-i-tre-stiler

Foto: Marianne de Bourg

GAMMELT OG NYTT: For å dekke et bord med en miks av metaller, kan du først ta en titt i skapene hjemme. Her finner du kanskje glass med gullkant, sølvbestikk og boller i messing. Det kan også være lurt å ta en titt på Fretex og bruktbutikker, for her kan du finne fine gamle lysestaker i messing – og faktisk gjøre et kupp. Ellers bugner butikkene av kobber, sølv og gull denne sesongen. Det er ikke vanskelig å  finne om du skal kjøpe noe nytt.

Et smart tips er å bruke juletrepynt og bånd til gaveinnpakking som serviettpynt, slik jeg har gjort her. Da slipper du billig unna – og stilig er det også!

borddekking-fine-dekkede-bord-til-jul

Foto: Marianne de Bourg

KREATIV BORDPYNT: For å understreke stilen tok jeg ned denne gullstjerna fra vinduet og plasserte på bordet. Det samme gjorde jeg med en innpakket gave i hvitt, sølv og gull. Det gjør seg som pynt på bordet. Man kan jo som regel ikke bare kjøpe alt nytt, så det gjelder å tenke litt kreativt, og plassere gjenstander på bordet som ikke nødvendigvis hører til der.

Slik får du stilen:

METALLISK – alt som glitrer

 • Sølv, gull, messing, kobber og bronse.
 • Paljetter  er fint, for eksempel løper eller pute med gullpaljetter.
 • Miks alle typer metaller sammen!
 • Fint sammen med nøytrale farger.
 • …eller dempet varm rosa, nøytral grågrønn farge eller kanskje turkis.

Så til det nordiske/naturlige bordet:

NORDISK OG NATURLIG

På dette bordet har jeg brukt glass fra Holmegaard, servise Legio Nova fra Eva Solo, bestikk fra Zara Home, samt duk og servietter fra Kid Interiør.

borddekking-interioertips-borddekking-festbord

Foto: Marianne de Bourg

NØYTRALT OG BEHAGELIG: Nøytrale farger og nyanser er alltid harmonisk, lett å få pent, og behagelig for øyet. Selv om fargene er kalde, er det lett å få et mykt og varmt uttrykk.

borddekking-i-nordisk-og-skandinavisk-stil

Foto: Marianne de Bourg

RUSTIKT OG UFORMELT: Kongler, kvister og grener passer fint til materialer av ulike tresorter, som her hvor jeg har brukt bestikk i tre. Lin er spesielt fint til denne stilen, det har en litt rustikk og uformell tesktur. På kubbelysene bak har jeg festet et grovt og bredt bånd i grå strie. Enkel pynt!

tips-til-borddekking-i-noytrale-farger-og-nyanser

Foto: Marianne de Bourg

ENKELT OG GJENNOMFØRBART: Det beste av alt – et bord i denne stilen er noe alle kan dekke. Her kan vi nemlig bruke enkle glass og et enkelt hvitt servise. Legg til litt pynt fra naturen og vips er bordet ferdig!

borddekking-i-gratt-hvitt-og-lerkegrener

Foto: Marianne de Bourg

Her har jeg lagt en skje laget av tre på hver kuvert. Det gjelder å ikke følge så mange regler. Man kan fint benytte elementer som ikke nødvendigvis skal brukes på bordet, men kun være til pynt.

Slik får du stilen:

NORDISK OG NATURLIG – tar naturen inn

 • Nøytrale farger som grått, brunt, beige, sort, hvitt
 • Materialer fra naturen; kongler, mose, kvister og grener.
 • Furukongler blir aldri feil, men i de senere årene, også i år ser vi at grener og kongler av lerk er i vinden
 • Granbar

Så, hvis du vil pynte med denne stilen, kan du hente grener ute i naturen, gjerne med mose eller lav på. Granbar også. Du kan finne furukongler, og du an pynte med nøtter og kastanjer, selv har jeg hentet mine kastanjer og lerkegrener i parker i byen.

Og til slutt det klassiske og koselig bordet:

KLASSISK OG KOSELIG

På dette bordet har jeg brukt gamle glass, servise Valencia fra Tilbords, bestikk fra Zara Home, samt duk og servietter fra Kid Interiør. Skålen med tranebær er fra Porsgrund Porselen og jeg har brukt materialer fra Panduro Hobby til å lage serviettringen, pynte kubbelysene og pakke inn gaven. 

borddekking-ideer-til-kuvertpynt-og-diy-serviettholder

Foto: Marianne de Bourg

FLERE RØDE NYANSER: Ved å bruke flere nyanser av rødt blir bordet mer spennende og samtidig gjør dette det enklere å finne rødfarger som passer. Her har jeg brukt kubbelys i to ulike røde nyanser, jeg har festet litt granbar  på dem, og røde kunstige bær.

borddekking-lage-serviettholdere-av-papir-og-snor-hyssing

Foto: Marianne de Bourg

LAG SELV: Her har jeg laget en serviettring av tykk kartong, bundet sammen med et dekorbånd og grov snor i brunt. Veldig enkelt – det er bare å tape sammen på baksiden. Kartong kan brukes til så mangt, er enkelt å lage noe av, og en smart måte å få inn den riktige fargen på bordet.

borddekking-pynting-av-klassisk-og-koselig-julebordjpg

Foto: Marianne de Bourg

DEKORATIVT MED RØDT: Når jeg dekker bord i rødt, prøver jeg å finne noe jeg kan bruke når jeg handler i matbutikken. Røde epler, røde plommer, eller som her; tranebær. Røde blomster gjør seg også godt på det klassiske bordet; roser, tulipaner eller amaryllis.

borddekking-tips-og-ideer-til-julebordet

Foto: Marianne de Bourg

MIKS OG MATCH: Her har jeg brukt lånte glass i rødt fra svigermor med gamle krystallglass jeg har fått av mamma. Det kan være fint å blande ulike glass, og særlig om du er så heldig å ha noen i rødt!

Slik får du stilen:

KOSELIG OG KLASSISK…sånn det alltid har vært (nesten)

 • Rødt, hvitt og grått er fine farger.
 • ..eller rødt, hvitt og grønt.
 • Brunt er fint til; nøtter, kongler og kvister.
 • Passer også godt med vintergrønt som granbar og andre naturmaterialer.
 • Nisser, røde bær, røde lys…

Håper du ble inspirert!

 • Marianne
No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.