Hjem   Om meg   Kontakt
Fårikål om høsten, salat om sommeren | Marianne de Bourg
21833
post-template-default,single,single-post,postid-21833,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Fårikål om høsten, salat om sommeren

Årstidene påvirker uten tvil våre matpreferanser. Har du tenkt på hvorfor vi elsker glovarme fårikålgryter om høsten og lette, kalde, kalorifattige salater om sommeren?

Det er ikke bare rettens temperatur som er årsaken.

Foto: Endelig mandag!

Foto: Endelig mandag!

 

 

Det er så mye mer enn prosentfordelingen av proteiner, fett og karbohydrater som betyr noe i et kosthold. Vi mennesker er så forskjellige, og en diett passer ikke for alle. Gener og livsstil har mye å si for hva som er optimalt kosthold, men også hvor vi lever i verden har mye å si for hva kroppen trenger. Vi trenger ulik mat i varmt og i kaldt klima.

I de ulike årstidene likeså. I gammel kinesisk kostholdslære er maten enten Yin (kjølende og beroligende) eller Yang (varmende og energigivende). Frukt, sukker og yoghurt er eksempler på Yin mat. Rødt kjøtt, egg og salt er eksempler på Yang mat.

Ler mer: [ Yin og yang ]

Det er for eksempel mer riktig i sydlige og varme strøk å spise frukt (Yin) enn det er i kalde Norge, særlig på vinterstid. Her føles det mer riktig å spise mye fet omega3-rik fisk, som laks, og D-vitaminrik mat, som vi ikke får fra solen om vinteren. Saltet og tørket mat likeså (Yang).

Det er kanskje ikke så rart at LCHF har blitt populært i vårt klima?

Les mer: [ mat og trender ]

Jeg selv bruker ofte intuisjonen som referansepunkt når jeg føler for eller har motforestillinger mot å spise bestemte matvarer. For eksempel når jeg ikke har lyst på frukt, salat eller hvitvin, men tunge gryteretter og rødvin på en kald vinterdag.

Når jeg har lyst på lett mat og fisk i januar etter mye tung kjøttmat i desember. Når det føles helt feil å drikke smoothies om vinteren. Når jeg er fysen på frukt og bær om sommeren. Når jeg har lyst på salt mat etter en bursdagsfeiring med mye søte kaker.

Les mer: [ Mat og intuisjon]

Så – er det fårikål som frister deg om dagen? Eller kanskje heller reker og hvitvin…?

Ønsker deg uansett et godt måltid, hva du nå enn måtte ha lyst på i dag :)

– Marianne

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.