Hjem   Om meg   Kontakt
Bør jeg male huset mørkt eller lyst? | Marianne de Bourg
31993
post-template-default,single,single-post,postid-31993,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Bør jeg male huset mørkt eller lyst?

TEMA: Utendørs fargevalg

Lyst eller mørkt hus? Ta utgangspunkt i omgivelser og arkitektur!

Mange som skal male huset, har noen tanker om hva slags farge de kan tenke seg. Det man ofte ikke tenker over, er at det kan være smart å tenke over om man ønsker en lys eller mørk farge, før man bestemmer selve fargen.

(Alle foto: Jotun)

Jotun-Drygolin-fargevalg (1)

Lyse og mørke farger styrer nemlig i stor grad hvordan huset oppfattes, som igjen styres av omgivelsene rundt. Spør deg selv ”bør jeg male i en mørk eller lys farge?”. Hva passer til husets arkitektur? Hva passer til omgivelsene, og hva glir fint inn i nabolaget? Når du har svart på disse spørsmålene, er det lettere å konkludere om huset bør være mørkt eller lyst. Når den beslutningen er tatt, ja da kan du starte å tenke på fargen!

Det finnes noen generelle huskeregler på hvordan lyse og mørke farger oppfører seg, og hva du må tenke på hvis du ønsker et fargesterkt hus. Ta en titt på dette før du bestemmer deg!

Lyse farger

Hva gjør lyse farger med inntrykket av huset ditt?

INTERIØRTIPS Fargevalg ved maling av hus

Lyse hus gjør at huset oppfattes som større enn det faktisk er. Har du et lite hus, vil det virke større hvis du maler det i en lys farge. Store, ruvende hus vil virke enda større hvis de males lyse, og kan derfor med fordel males mørkere.

Hvor passer lyse hus?

I åpne landskap:

  • Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap.

Ved sjøen:

  • Det har i lang tid vært tradisjon for å velge lyse og luftige farger på boliger ved sjøen. Den hvite/lyse maritime stilen gir assossiasjon til hav, strand og svaberg og appellerer til mange hytteeiere. I enkelte kyststrøk er hvite hus påkrevd. Risør f.eks. går under tittelen «Den hvite by», hvor de lyse fargene assosieres med den nydelige hvite sørlandsidyllen. Er du i tvil om hvordan reglene er der du har hytte, kontakt kommunen eller riksantikvaren.

Moderne, og nye funkispregede hus og hytter ved sjøen velger ofte moderne farger i blånyanser, blågrått og gråtoner. Det er farger som sklir flott inn i naturomgivelser preget av sjø og svaberg.

Mørke farger

Hva gjør mørke farger med inntrykket av huset ditt?

Bør du male huset lyst eller mørkt?

Brunt og mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør huset/hytta virker mindre. En gyllen regel sier at jo større hus/hytte, dess viktigere er det at naturens farge og mørkhet preger veggene.

Helt hvite vinder, vindskier og lister på mørke hytter/hus står kraftig ut mot den mørke grunnfargen og fra naturomgivelsene rundt. Det kan absolutt være fint med hvite detaljfarger, men velg da en «mykere» hvitfarge for å skape en bedre harmoni.

Hvor passer mørke hus?

Omgivelser med skog og tett vegetasjon:

  • Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

På fjellet:

  • Det er vanlig å velge mørke farger på hytta i fjellheimen, slik at den glir naturlig inn i den flotte naturen og ikke oppleves som prangende. Tradisjonsrike farger som f.eks. mosegrønn eller bonderød er vanlig på karmer og listverk, men mørke hytter kan også bli flotte med litt sprekere fargevalg på vinduskarmer og detaljer. Husk at det er viktig å ta hensyn til omgivelsene og tradisjonen i området.

Sterke farger

Om du velger mørke eller lyse farger, er det viktig å være klar over at også fargens intensitet påvirker hvordan huset oppfattes.

Lyse, mørke og sterke farger på husmaling - sjekk fargekartet

Velger du sterke farger på huset ditt, husk at:

  • Mørke/kraftige farger blir enda kraftigere på en stor veggflate.
  • Sterke farger skaper stor kontrast til naturen, naboer og andre omgivelser rundt huset. Tenk nøye gjennom husets plassering i terrenget, vil sterke farger passe inn? Hvis du velger sterke farger, er det viktig at du finner gode staffasjefarger som harmonerer godt.
  • Sterke farger er senter for mye oppmerksomhet. De skiller seg ut – men ikke alltid positivt.
  • Velger man store kontraster mellom farge på veggflate og detaljer, trer detaljene tydeligere frem, og det kan gi et oppstykket og urolig inntrykk.
  • Ønsker du en sterkere farge, husk at gult, oransje og rødt er farger for oppmerksomhet. Men dette er varme, vennlige og friske farger – som gir energi, styrke og glede. Dette er farger som f.eks. passer fint på hus/hytter som ligger i skogen.

Hvis du velger mørke og sterke farger er det ekstra viktig at du velger en utendørsmaling med ekstra UV-beskyttelse, som for eksempel DRYGOLIN Ultimat. Da er du sikret den beste beskyttelse for treverket, og du vil beholde det nymalte utseende lengst.

Håper du fikk noen gode tips!

– Marianne

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.