Hjem   Om meg   Kontakt
Slik får du hvit og skinnende flaggstang til 17. mai | Marianne de Bourg
31602
post-template-default,single,single-post,postid-31602,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Slik får du hvit og skinnende flaggstang til 17. mai

Vi har blitt oppdratt til å behandle flagget med respekt. Det samme bør vi gjøre med flaggstangen. Det er ikke så mye som skal til for å få den klar til fest på nasjonaldagen.

Uavhengig av hva flaggstangen er laget av, bør den rengjøres i ny og ne.

– Rengjøring er viktig for å holde flaggstangen hvit og fin. Det er mye forurensning i lufta, som kan legge seg som et belegg på stangen, og gjøre den grå og skitten på sikt, sier Inger Løvaas hos Krefting.

(Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no)

Mariannes blogg - hus og hage

TIL TOPPS: Flagget skal heises på 17. mai – da er det viktig at flaggstangen viser seg fra sin beste side.

 

Før du begynner vedlikeholdsarbeidet, må du legge ned flaggstangen. Alltid vær to til dette.

Få den til å skinne

Løvaas mener du kan vaske flaggstangen med det samme som du bruker til å vaske huset utvendig.

– Jeg anbefaler for eksempel Selaclean Idealvask. Da får du også en blandingstabell. Til vanlig rengjøring vil blandingsforholdet til husvask være godt egnet, sier hun.

Om du ikke tenker å male etterpå, tipser Løvaas om at du kan påføre litt vaselinolje etter at du har rengjort flaggstangen.

– For å få en ekstra blank og fin overflate etter vask, kan du påføre vaselinolje. Det er et godt gammelt produkt som kan brukes til mye, og det gir den siste finishen på flaggstangen, forklarer hun.

Etter behov

Det er ikke alltid en vask er nok; noen ganger må du finne fram malingsspannet også. Hvor ofte du må rengjøre og eventuelt male stangen, avhenger av hvor den står og hva den er laget av.

– Du må vedlikeholde etter behov. Det varierer etter hvor den står og hvilket materiale den er av. Uansett bør den være en del av den årlige hussjekken, sier Thomas Sundmoen i Teknisk Support hos Flügger.

hus-hage-bolig-vedlikehold

ULIKT BEHOV: Hvor ofte flaggstangen må vaskes og males, avhenger av hvor den står og hva den er laget av.

Her får du tipsene til hvordan du bør vedlikeholde flaggstang i glassfiber, tre, stål og aluminium:

Glassfiber
I dag kjøper mange flaggstenger av glassfiber. Disse trengs ikke å gjøres så mye med.

– Stenger i glassfiber behøver ikke noe særlig vedlikehold, utenom kanskje en vask, sier Sundmoen.

Treverk
I utgangspunktet bør en stang i tre vedlikeholdes på samme måte som for eksempel et tregjerde.

– Egentlig bør en flaggstang i tre behandles like ofte som andre trekonstruksjoner på huset, og det mest ideelle er å ta i et tak før malingen begynner å skalle av. Men av erfaring vet jeg at pålen ute i hagen har lett for å bli glemt, sier Sundmoen.

Derfor har han også gode tips til hva du bør gjøre hvis du ser at malingen på treet skaller av.

– Det er viktig å rengjøre ordentlig først. Skrap så vekk all løstsittende maling. Så må du slipe deg inn til bart treverk. Når du har gjort det, kan du påføre grunning. På utvendig treverk er det særlig viktig. Husk at treverket må være tørt først. Etter du har grunnet, kan du male, forklarer Sundmoen.

Han anbefaler at du bruker en vanntynnbar oljemaling.

– Mange sverger til vanlig oljemaling, men jeg vil heller foreslå en vanntynnbar oljemaling. Den har de gode egenskapene til oljemaling, men du får en mer slitesterk overflate og en farge som holder lengre. I tillegg er det mye bedre for miljøet, sier han, før han legger til at uansett hvordan grunning og maling du velger, er det viktig at du forholder deg til produsentens anbefalinger.

Stål

Skal du male en flaggstang i stål må du begynne med å skrape bort flassende maling. Bruk en stålbørste eller skrape. De blanke flatene kan du mattslipe. Bruk et kraftigere rengjøringsmiddel når du skal vaske, som kraftvask. Stål bør også grunnes, men bruk da en rusthindrende grunning. Av maling bør du gå for en maling som er spesielt beregnet for stål.

Aluminium

Fremgangsmåten for maling av en flaggstang i aluminium er den samme som på en flaggstang av stål. Bruk en maling beregnet for metall.

tips-ideer-interiørblogg-Mariannes-blogg

VELEGNET: Bruk alltid grunning og maling egnet for underlaget. Her påføres maling for metall på en flaggstang av aluminium.

Da er det bare å heise flagget til topps!

Ha en fin 17. mai

– Marianne

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.