Hjem   Om meg   Kontakt
Kjøkkenet før og etter (del 1) | Marianne de Bourg
30964
post-template-default,single,single-post,postid-30964,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Kjøkkenet før og etter (del 1)

// Dette er en gjestebloggpost av mannen i huset; snekker, sjauer, sjåfør og sjef Kjetil //

Vi kjøpte leilighet på Danvik og flyttet inn høsten 2014. Leiligheten ligger i øverste etasje i et bygg fra 1930, så overgangen fra den relativt nybygde (2010) leiligheten vi flyttet fra var ganske stor.

Her er det mye historie, særpreg og spennende detaljer.

Oppussing-og-renovering-av-leiligheten

Kjøkkenet slik det har blitt etter oppussingen

Kjøkkenet derimot, syntes vi var litt pregløst og for lite, og vi ble tidlig enige om å utvide og montere ny innredning. Planen ble da å «ofre» det lille barnerommet vegg-i-vegg for å gjøre kjøkkenet ca 8m2 større, samt få to vinduer med mer lys inn fra ettermiddag- og kveldssolen.

Det var den overordnede planen, men planen for hvordan vi skulle innrede, hva slags vegger og gulv m.m. ble til etter hvert som rivingen begynte.

interiortips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing, demontering, vegger

Egeninnsats

Det er faktisk veldig mye man både kan og har lov til å gjøre selv i mindre oppussingsprosjekter dersom man har litt håndlag med verktøy. Bortsett fra elektriker og rørlegger gjorde vi alt selv. 

I vårt tilfelle var spørsmål nummer 1; er veggen mellom rommene en bærevegg eller lettvegg? Det å ta ned en bærevegg er både kostbart og søknadspliktig. Trikset ble å lage et lite hull i veggen for å sjekke hva veggen var laget av, og om den var bærende.

DIY, blogg, kjøkken, oppussing,

Sett fra barnerommet.

Hullet på ca 10x10cm var ikke større enn at veggen relativt enkelt kunne fikses igjen om vi ombestemte oss pga for høye kostnader.

interiørtips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing,

Ikke noe problem, dette var en enkel lettvegg uten mur eller bærefunksjon – vi er i gang :-)

Demontering av kjøkken

Vi tok ned kjøkkenet i seksjoner for å hele tiden ha et kjøkken som var funksjonelt. Hver seksjon ble flyttet rundt og innholdet lagt tilbake i skuffer og skap. Dette innebar  litt ekstraarbeid, men for oss var det viktig å ha (litt) orden i ombyggingsperioden. Mesteparten av arbeidet ble utført av meg, og det etter arbeidstid, så ombyggingsperioden viste seg å bli lang.

KJØKKEN interiørtips, DIY, blogg, oppussingJPG

Forsiktig demontering av hver seksjon. Tømme skuffer. Flytte. Legge tilbake i skuffer.

FØR OG ETTER - interiørtips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing,

Benkeplaten var ikke lett å bevare hel, men den var av rimelig laminat så den ble kuttet ved behov.

Grønt panel fra 30-tallet kommer til syne bak plater fra 70-tallet og tapet fra 90-tallet.

INTERIØRTIPS Rive vegg

Benker fulle av rot og skitt…

interiørtips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing, riving av vegg

Bak panelet var mer planker.

FOR-ETTER-interiortips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing,

Vi begynner å ane konturene av nytt kjøkken – eller i alle fall to vinduer. Og på midten lagde jeg en midlertidig kjøkkenøy. 

interiørtips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing, gjør det selv

Litt histore inne i veggen: En kuffert med bla. fem skjorter stjålet i Drammen..

interiortips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing, demontering, vegger

Halve veggen er revet og kjørt bort. Denne delen av jobben er både tung og tidkrevende (og støvete) men egeninnsats i timer/besparelse gir motivasjon.

interiortips, DIY, blogg, kjøkken, oppussing,

De originale taklistene ønsket vi å gjenbruke, og jeg brukte derfor mye tid på å demontere disse så hele som mulig. Selv om de kom ned ganske hele, måtte de selvsagt pusses opp og males før montering igjen.

I denne serien med bloggposter deler vi bilder og erfaringer fra oppussingen av leiligheten med dere til inspirasjon – og kanskje noen får dere noen nyttige og praktiske tips i tillegg. Siden det er mannen i huset som er flinkest med hammer og spiker, står han for disse bloggpostene.

Dette var første del av oppussingen – eller renoveringen, som har vært en tidkrevende og lang prosess. Jeg assosierer oppussingsperioden med støv og skitt,  kaos og rot – og lite lyst til lage mat, eller i det hele tatt oppholde seg på kjøkkenet.
Del 2 kommer om litt. Håper du får noen gode tips!

– Marianne

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.