Hjem   Om meg   Kontakt
Disse maletipsene er smart å få med seg | Marianne de Bourg
31183
post-template-default,single,single-post,postid-31183,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Disse maletipsene er smart å få med seg

GUIDE TIL INNENDØRS MALING

Har du aldri tatt i en malepensel? Blir du nervøs av tanken på å male en vegg? Her er rådene som gir deg lyst til å male selv.

Ord som grunning, sliping og toppstrøk kan høres gresk ut for mange. I interiørmagasinene og på Instagram leser vi om folk som tryller frem de lekreste rom bare ved hjelp av noen spann med maling. Men hva med oss som får nerver bare vi går forbi en fargehandel, kan vi også male?

Her er maletipsene for «Dummies» – og for alle oss som har malt litt før:

INTERIØRTIPS - maling for dummies - diy - interiørblogg - Mariannes blogg

Før det kan males må det gjøres et stykke forarbeid. Det er her nøkkelen til et godt resultat ligger, mener ekspertene. (Foto: Nordsjö)

(Tekst: Robert Walmann/ifi.no Foto: Nordsjö, Butinox Interiør, Jordan)

– Klart du kan male. Alle kan male. Det gjelder bare å forberede seg litt, sier Eva Vaksdal hos Bergen Malingfabrikk.

Hun har møtt mange som kvier seg for å åpne et malingsspann. Men hun vet også at de som har gjort det vil gjøre det igjen. Og igjen.

– Du får mestringsfølelse. Maling er magi. Det gir en god følelse å skape noe nytt med farger, sier hun.

Hva gjør vi?

La oss si at vi har et rom med slette vegger. I taket er det slette plater. Listverket rundt tak og vegger er av den smale sorten. Rommet er 25 kvadratmeter. Nå står det der og skriker etter vår hjelp.

Det første vi gjør er å dra til nærmeste malingsutsalg eller byggevarehus.

INTERIØRTIPS - maling - oppussing - for dummies - diy - interiørblogg - Mariannes blogg

Med oss har vi en handlelapp. Der står det:

 • Pensler og rulle
 • Malervask
 • Rullebrett
 • Maskeringstape
 • Engangshansker
 • Veggmaling
 • Takmaling
 • Evt. heftgrunn og grunning
 • Fint slipepapir
 • Forlengerskaft
 • Boksåpner
 • Dekkefilt

Maling av taket

Dekkefilten legger vi på gulvet. Den sørger for at malingsølet ikke sprer seg. Malingen trekker heller ikke igjennom, så gulvene er trygge. Så er det tid for å se opp. På taket. På et tak med slette takplater er det vannbasert maling som gjelder. Det finnes egne takmalinger, og reglen er «jo mattere – jo bedre».

– En matt takmaling vil skjule eventuelle småskavanker i taket. Husk at temperaturen i rommet bør ligge et sted mellom 15-18 grader når du maler med vannbasert maling, sier Vaksdal.

Vask pluss to strøk

Før vi begynner å male må taket vaskes. Her følger vi enkelt og greit bruksanvisningen til vaskemiddelet som vi kjøpte i byggevarebutikken.

– Når taket er rent og tørt kan du bruke tape til å maskere det som ikke skal males. Det er kun taket og taklistene som skal males først. Start med å bruke en langpensel og mal kriker og kroker. Etterpå bruker du en rulle med forlengerskaft og maler jevnt og rolig frem og tilbake i taket. La det tørke i et par timer før du gjør det samme en gang til. To strøk holder til de fleste tak. Takmalingen kan også brukes på listene i taket, men til gulvlistene brukes en egen maling, sier hun.

Trikset med listene

INTERIØRTIPS - maling av lister - diy - interiørblogg - Mariannes blogg FOTO Jordan

Tak- og gulvlister gjør rommet komplett. Men de må også behandles enten med vask eller grunning før de kan males. Det finnes egen maling for lister. (Foto: Jordan)

Nå som tak og taklister er malt, kan vi se på listene rundt dører og vinduer på veggen. De må også vaskes og behandles. Husk også å bruke maskeringstape her.

– Tak- og gulvlister som ikke er malt fra før må først males med heftgrunn. Det gjør at malingen som skal ligge på topp vil feste seg bedre. Er listene malt tidligere holder det med vask og puss. Pussingen matter ned treverket slik at malingen fester seg, forklarer Vaksdal.

Slik males veggen

På de aller fleste vegger kan vi bruke vannbasert maling.

– Det viktigste er uansett å sørge for at veggene er glatte, rene og pene før du maler. Start med å vaske veggen med malervask. Er underlaget veldig blankt, må det pusses med slipepapir. Er det brukt vannbasert maling, holder det med en grundig vask, forteller maleeksperten fra Bergen.

Når de store veggflatene skal males er det rull som gjelder.

– Hell litt maling i rullekaret. Så dypper du rullen i maling slik at rullen blir mettet. Ikke så mye at det renner. Rull med rette og jevne tak opp og ned på veggen. Ikke frem og tilbake, sier hun. Avslutt etappen med å dra rullen i samme retning opp eller ned.

Vaksdal tror de fleste vil klare å male veggene i løpet av halvannen time.

– Malingen vil tørke i løpet av 2-3 timer. Sørg for at den er tørr før du maler et strøk til. Du må alltid regne med minst to strøk. Starter du tidlig lørdag morgen, har du et nytt rom lørdag kveld. Å male gir resultater med en gang. Det er det som gjør det så moro, sier hun.

Vaksdal anbefaler at vi handler inn utstyr og maling fredag etter jobb. Kvelden kan vi bruke til å vaske og eventuelt pusse vegger.

– Lørdag morgen er et smart tidspunkt å male. Du trenger godt lys.

Ekspertenes beste nybegynnertips:

INTERIØRTIPS - maling - oppussing - for dummies - diy - interiørblogg - Butinox - farge - 5874 - Dongeri

Prøv først på et rom som ikke alle besøkende ser. Kanskje soverommet. (Farge: 5874 Dongeri fra Butinox).

Anders Hvinden er produktsjef for Butinox og TreStjerner. Han råder førstegangsmalere til å starte i det små.

– Først og fremst ville jeg brukt tid på å forberede prosjektet. Vil du prøve deg frem med malepenselen, kan veggene på garasjen, boden eller dukkehuset være et smart sted å begynne. Innendørs ville jeg prøvd meg på et rom som ikke alle besøkende ser. Kanskje soverommet. Det viktigste er uansett å starte i det små. Å male med rull er noe alle kan.

Stine Norli er markedssjef hos Nordsjö Ide & Design. Hennes råd er å snakke med fagfolk.

– De som jobber i faghandelen vet hva de snakker om. Oppsøk din nærmeste malingsbutikk og snakk om prosjektet ditt. Når du er i gang er det et par viktig ting å huske på. Ikke start å male midt på veggen. Start langs kantene. Begynn gjerne med en vegg som ikke har så mange vinduer eller dører. Sist men ikke minst: Kjøp en god pensel og maskeringstape av beste sort, sier hun.

Johnny Spangen hos Miljømal i Oslo. Han anbefaler å finne en vegg med lite lys.

Finn en vegg i gangen som ikke får så mye lys. Da synes det ikke så godt om det ikke blir helt perfekt. Velg en farge som skiller fra den opprinnelige fargen slik at ditt nye strøk kommer godt frem. Husk at du alltid må male to ganger. Det er egentlig ikke noe «hokuspokus». Det gjelder å ha riktig utstyr, rett maling og masse pågangsmot, sier han.

INTERIØRTIPS - maling - oppussing - for dummies - diy - Mariannes blogg - Butinox - vegg

Et strøk maling kan gjøre underverker i stuen. – Alle kan male, sier Eva Vaksdal hos Bergen Malingfabrikk. (Foto: Butinox Interiør)

Altså – alle kan male. Håper du fikk noen gode tips :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.