Hjem   Om meg   Kontakt
Nå er det slutt på romklang og støy | Marianne de Bourg
30627
post-template-default,single,single-post,postid-30627,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Nå er det slutt på romklang og støy

TEMA: LYDDEMPING

Ingen gardiner, puter eller tepper. Ei heller planter eller store stoffmøbler. Bare glass, metall og betong. Minimalismen ga oss harde og glatte overflater i huset.

Romklang og støy har lenge hatt gode levekår. Nå er det slutt.

– Det er ingen tvil om at folk er lei romklang hjemme. Rom som ikke har tekstiler eller andre gode lydfangere blir støymaskiner. Det er ikke rart at folk er slitne i hodet, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

(Tekst: Robert Walmann/ifi.no Foto: Tapethuset, INTAG)

INTERIØRTIPS Støy-inneklima-lyddemping-tekstiler-støydemping-gardiner

MYKE ROM: Før var stilen minimalistisk. Med harde overflater uten tepper eller puter. Der fikk romklangen leve i fred. Nå er det myke rom som gjelder og romklangen er borte.

Tapetet som demper

Det siste året har hun opplevd en voldsom etterspørsel etter akustikkdempende og lyddempende tapet. Tapetet folk spør etter heter Leco Isodemp.

Det er et tapet som har de samme egenskapene som gips. Det virker også lyddempende fra ett rom til et annet. Hele poenget med tapetet er å dempe akustikken i rommet.

– Vi selger svært mye av dette tapetet. Det er ferdig grunnet og kan overmales eller overtapetseres slik at du kan få ditt eget uttrykk på veggen. Tapetet i seg selv er helt hvitt og ser ut som en slett fiberduk. Det har et syntetisk filt på baksiden som fanger opp lyd, forklarer Welle-Watne.

Tilbake til 80-tallet

Hun tror folk nå ser bakover når de skal innrede fremtiden.

– Mitt inntrykk er at vi tenker mer som på 70- og 80-tallet. Den gangen var det store planter, polstrede gardiner og møbler som dominerte. Teppe på gulvet var også noe alle skulle ha. En slik innredning vil ta livet av romklangen, sier hun.

Gardiner på kontoret

INTERIØRTIPS - råd mot dårlig akustikk

LYDGARN: Creation Baumann har utviklet en serie dekorative gardintekstiler som er spesielt testet med hensyn til akustikk. – Selv om tekstilet er tynt, slipper det lys inn. Dette passe på kontoret, sier Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer.

Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer mener romklang er et problem også i prosjektmarkedet.

– Trenden de siste årene har vært å gi kontorbygg utvendig solskjerming. Det betyr at lyden i stor grad treffer rett på vindusflatene. Dette medfører mye unødig støy. Vi erfarer at mange velger å sette inn støyreduserende tiltak i nye og gamle kontorbygg. Tekstiler er den beste løsningen for å dempe lyd og romklang, sier hun.

Dårlig inneklima

Sveen mener det kan gjøres mye i norske kontorlandskap for å dempe lyden.

– Vi gir stadig råd om hvordan lyd kan dempes. Mange velger å legge teppeflis eller tepper i gangområdene, særlig rundt åpne kontorlandskap. Skillegardiner mellom rom og avlukker er også gode løsninger. Det finnes mange gode støydempende tekstiler på markedet.

Heldigvis ser vi at interiørarkitekter blir mer bevisste på dette temaet. For støy er dårlig inneklima, avslutter hun.

Håper du fikk noen gode råd for et støyfritt inneklima.

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

Jeg blir glad om du liker idemagasinet.no på Facebook :0)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.