Hjem   Om meg   Kontakt
Jo dårligere du er til å male, jo finere blir sluttresultatet | Marianne de Bourg
30589
post-template-default,single,single-post,postid-30589,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Jo dårligere du er til å male, jo finere blir sluttresultatet

GUIDE TIL KALKMALING:

Tynne strøk og nok vann, er nesten den eneste regelen du må følge for å male med kalkmaling fra Pure&Originals. Ellers gjelder det bare å utfolde seg og bruke kreativiteten.

Men hvilken av de tre typene Fresco, Classico og Marrakech skal du velge? Hva slags malekost skal du bruke, hvordan påføres den og hva er tørketiden?

Her får du tips og råd for hvordan du maler med denne typen maling, hvordan den blandes ut og hvordan du får mest struktur på veggen – slik at du får akkurat den vakre effekten som denne typen maling kan gi.

(Foto/kilder: Fargerike, Pure & Originals)

INTERIØRTIPS Pure & Originals kalkmaling gir betongstruktur og -look på veggen

Kalkmaling og chalk paint er en effektfull maling som blir stadig mer populær også i Norge. I fargehandelskjeden Fargerike er disse produktene den raskest voksende varegruppen innen maling.

– En av årsakene til at kalkmaling er så populært er at du ved enkle, tilfeldige malerstrøk oppnår et helt unikt utrykk som minner om mur og betong, sier Tale Henningsen, Kreativ Leder i Fargerike.

– Norske forbrukere søker produkter med «fotavtrykk», og det er nettopp det denne typen maling gir. På messer i utlandet ser vi også at teksturerte og nøytrale overflater er stort i dagens trendbilde, og her passer kalkmaling godt inn, fortsetter Tale Henningsen

Fargerike har lansert et eget fargekart til kalkmaling med farger spesielt utviklet for det norske markedet.

INTERIØRTIPS Fargekart med Pure & Originals maling hos Fargerike

Kartet består av totalt 20 farger og er laget i samarbeid med Pure&Original Paint.

– Fargene i kartet passer like godt på landet som i en urban byleilighet. Satt sammen med lune ulltekstiler og mørkbeisede treoverflater vil dens kalkede inntrykk skape et godt og luftig rom, sier Fargerikes fargeekspert.

Blant de nye fargene finner en både lekre nøytrale nyanser, men også nye fargesterke nyanser.

– Inspirasjonen til disse er hentet fra gamle postkort og tapeter. Sammen skaper fargene en spennende palett. I kartet finnes det myke nøytrale farger som gir et sofistikert preg til et hvert interiør. De nøytrale tonene i kartet setter en perfekt bakgrunn for en lun og hyggelig stemning, fortsetter Tale Henningsen.

– Vi har også laget mange mørke farger, som får frem effekten i kalkmalingen samtidig som uttrykket i disse fargenyansene får deg til å senke pulsen. I stearinlys vil du få en magisk følelse av nattehimmelen, sier Fargerikes Kreative Leder.

3 typer kalkmaling

Kalkmalingen Fresco skaper struktur og betonglook i overflaten, mens Classico chalk paint sin supermatte overflate gir assosiasjoner til fløyel, og skaper en helt spesiell atmosfære i rommet. Classico har også noen helt spesielle egenskaper i forhold til normal maling. Den sitter direkte på alle overflater som blant annet glass, oljet treverk, metall, aluminium og flis.

Først må du velge mellom de ulike typene kalkmaling, her er de tre variantene:

Fresco – Kalkmaling

Den mest populære av de tre variantene. 100% mineralsk og gir en fantastisk illusjon av pusset betong.

INTERIØRINSPO Veggen malt med fargen Potato Skin med Fresco maling fra Pure & Originals

Blandingen av kalk og naturlige fargepigmenter gir en struktur og et fargespill som ikke kan gjenskapes med noen annen maling.

Tips: Prøv Fresco kalkmaling i kombinasjon med Classico Chalk paint, gjerne i samme farge.

Classico – Ultramatt chalk paint

Serien har også en supermatt maling. Classico er en vannbasert og miljøvennlig maling basert på naturlige fargepigmenter.

INTERIØRTIPS Chalk paint som Pure&Original Classico benyttes ofte på møbler og interiør

Classico har en matt overflate og et rolig fargespill som gir dybde og assosiasjoner til fløyel. Krittet i malingen Classico gjør denne til en av markedets matteste malinger og den høye andelen av naturlige fargepigmenter gjør fargene dype og intense. Dette er bestselgeren internasjonalt for Pure & Original.

Kan brukes i alle rom men er også helt perfekt til restaurening av møbler og tekstiler. Chalk paint sitter på absolutt alt, uten grunning og gjør malingen til den mest anvendbare malingen som finnes. Også fantastisk dekkevne, opp til 15m2 prL.

Marrakech Walls

En 100% mineralsk veggmaling. Fantastisk maling med tadelakt-effekt, som du kan gi et helt eget uttrykk – enten matt, eller superblank.

INTERIØRTIPS Tadelakt-look med Marrakesh maling fra Pure & OriginalsMarrakech har et helt spektakulært utseende inspirert av marokkansk tadelakt og kan også minne om Stucco Lustro. Malingen gir en helt spesiell dybde og kan overflatebehandles til det helt matte til et uttrykk av supergloss marmor.

Hvordan lykkes med kalkmaling?

Det er i følge Fargerike ikke vanskelig å lykkes med verken kalkmaling eller chalk paint. Den supermatte Pure&Original Classico er en chalk paint som påføres veggen med en vanlig malerulle, mens du på møbler og interiør bruker en minirulle eller pensel.

Pure&Original Fresco, som er en kalkmaling, har en litt annen fremgangsmåte enn vanlig maling.

– Du skal alltid tynne ut Pure&Original Fresco med nok vann for å finne riktig konsistens. Konsistensen skal alltid være tyntflytende som “lettyoghurt”. Etter dette lar du kalkmalingen ”hvile” en liten stund før påføring sier Kristian Sørli, Markedssjef i Fargerike.

Idar Stensvold, International Brand Manager i Pure&Original har også noen gode tips til bruk av Fresco kalkmaling.

– Fresco krever en annen fremgangsmåte enn ved vanlig maling av vegg. Her gjelder det å utfolde seg å bruke litt kreativitet med penselen. Egentlig kan man si at jo dårligere du er til å male, jo finere blir sluttresultatet med effekten du får ut av kalkmalingen, sier Idar Stensvold.

– Den viktigste regelen med bruk av Fresco er at du alltid skal male i tynne strøk, bland inn nok vann!

Kalkmalingen kan brukes på de fleste underlag, også varme, som på peiser. Underlaget må gjerne være strukturert, men må være likt sugende underlag, avslutter han.

Mer om underlag og grunning

Slik maler du:

  1. Bruk en stor og myk pensel med mye bust, gjerne en Pure&Original Fresco børste.
  2. Blande den ut med vann til en «lettyoghurt» konsistens. Mer vann vil gi mer struktur på veggen.
  3. Begynn ved et hjørne og arbeid deg bortover. Påfør malingen på kryss og tvers eller etter eget ønske.
  4. Mal i tynne strøk, heller flere lag. Etterhvert som fargen tørker blir den lysere.
  5. Malingen tørker ganske fort, så gjør deg ferdig med hele veggen før du tar pause.
  6. Oppretthold tørketiden på minimum 8 timer mellom strøkene.

Ved mye slitasje eller for å øke vaskbarheten kan det lønne seg å legge ett eller flere tynne strøk med Pure & Original Sealer på toppen.

Slik brukes sealeren:

  1. Tynn ut sealeren på samme måte som Fresco.
  2. Legg ett eller flere tynne strøk.
  3. Påføres i tynne lag, vaskes lett inn med en lofri klut. Men ikke før etter 10 dager når Fresco er gjennomherdet.

Håper du fikk noen gode tips!

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.