Hjem   Om meg   Kontakt
Panel bør males i februar eller mars for å unngå sprekker | Marianne de Bourg
30411
post-template-default,single,single-post,postid-30411,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Panel bør males i februar eller mars for å unngå sprekker

Går du med en tanke om å endelig få malt det mørke, gulnede, gamle panelet i en sprekere eller lysere farge? Da er tiden kommet nå. Senvinteren er nemlig et optimalt tidspunkt for å male treverk.

I februar og mars er vinteren på hell. Etter noen lange og kalde måneder, går vi mot lysere og varmere tider. Innendørs har vi merket mer statisk elektrisitet og tørr hud. Det er fyring og elektrisk oppvarming som gjør luften i boligen tørr, i kombinasjon med at den kalde uteluften ikke bærer med seg noen særlig fukt.

INTERIØRTIPS Maling av panel slik at det ikke sprekker

Senvinter er den beste tiden for å male innvendig panel. Da er treverket på sitt tørreste, og du risikerer minimalt med krympesprekker.

(Tekst og foto: Chera Westman/ifi.no)

Fordelen med dette for den som har planer om å male panel, er at treverket inne nå er på sitt aller tørreste. Det har trukket seg sammen, og i panelveggen vil du kunne se sprekker mellom bordene eller umalte felter mellom hvert bord. Sprekkene vil gradvis forsvinne i takt med at treverket igjen tar opp fukt, når utetemperaturen stiger og luften blir fuktigere. I august er luftfuktigheten som størst, og da vil ikke sprekkene være synlige i det hele tatt.

Unngå sprekker

Hvis du maler nå, når panelet er tørt og sammentrukket, får du også behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker når det holder normal tykkelse. Venter du med å male til sensommeren, vil du kunne oppleve synlige krympesprekker neste vinter.

– Mal når panelet er som tørrest for å unngå synlige sprekker. Panelet vil fortsatt svelle og krympe i takt med sesongene, men siden det er malt på sitt tørreste vil krympesprekkene ikke bli like skjemmende, sier maleren Per Myhre, som jobber med teknisk service hos malingprodusenten Nordsjö.

Slik går du frem:

  1. Trekk ut eventuelle stifter og spikere og kontroller panelet. Vask panelet med trerens for ubehandlet panel, og husvask eller interiørvask for et tidligere malt panel. Skyll nøye med rent vann.
  2. Sett maskeringstape steder du ikke vil ha maling, som på tak- og gulvlister, rundt vinduer og dører. Dekk gulvet med dekkpapp eller malerfilt. Ikke vær gjerrig med tildekkingen – det går mye raskere å dekke godt først, enn å forsøke fjerne flekkene etterpå.
  3. For å unngå gjennomblødning fra kvistene, bør panelet grunnes med kvist- og sperregrunning før det males. Dette gjelder både umalt og tidligere malt panel der du ser flekker fra kvister gjennom den eksisterende malingen. Ekstra viktig er grunningen om du skal male med en lys farge.
  4. Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden. Påfør så malingen i to strøk med tilstrekkelig tørketid imellom.

– Bruk en skrå pensel til påføring av malingen i hjørner og ved lister. Den skrå busten gjør at du ikke kommer bort i den halvtørre malingen med penselen, og at du kommer bedre til med malingen, forklarer Per Myhre.

Bruk deretter en liten rull for glatte flater til å flytte malingen fra bøtten til veggen, og glatt umiddelbart ut rullestrukturen med en fordriver eller en annen flat pensel. Sett gjerne rullen på forlengerskaft, så sparer du mange rygg- og knebøy når du skal dyppe rullen i mer maling.

Tips!

– Maling for panel og treverk tørker raskt, og hvis du ikke jobber effektivt, vil du kunne få skjemmende penselstriper eller uønsket rullemønster i den malte flaten. Velg en maling med god utflyt og påfør den på maksimalt 2-3 bord av gangen. Gjør deg ferdig med dem fra gulv til tak, før du går videre, sier Per Myhre.

Håper du fikk noen nyttige tips!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

Jeg blir glad om du liker idemagasinet.no på Facebook :0)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.