Hjem   Om meg   Kontakt
Helmatt, vaskbar, ripefast eller ekstra mørk vegg? | Marianne de Bourg
29214
post-template-default,single,single-post,postid-29214,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Helmatt, vaskbar, ripefast eller ekstra mørk vegg?

Slik velger du riktig veggmaling

Til en vanlig, slett veggflate i et oppholdsrom, kan man gjerne bruke en rimelig, men robust veggmaling. Men straks det stilles litt høyere krav – enten at veggen skal være helmatt, ripefast, vaskbar eller få en mørk farge – bør du velge maling «fra øverste hylle».

Det finnes et hav av ulike malinger. Rent bortsett fra at produsentene er mange, finnes malinger i en rekke ulike kvaliteter og typer, og det finnes minst ett godt produktvalg til hver oppgave! Hvilken kvalitet og hvilke egenskaper malingen bør ha, bestemmes av underlaget som skal behandles og hvilke krav som stilles til den ferdige flaten.

INTERIØRTIPS Slik velger du riktig maling til veggen - Matt maling fra Butinox

Slette vegger i oppholdsrom uten særlig belastning, kan males med forholdsvis enkle malinger, lagt fra rimelige bindemidler. Foto: Butinox

(Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Beckers, Butinox/ifi.no)

Normalt er det bindemidlene som avgjør hvilke hovedegenskaper malingen har. Bindemidlet er den viktigste bestanddelen i maling og også den bestanddel som gir malingtypen sin betegnelse. De to viktigste bindemiddeltypene for interiørprodukter er lateks (akryl eller PVA) samt olje (alkyd). Alkydprodukter brukes i hovedsak til treverk, mens ulike lateksmalinger har et bredt bruksområde.

Med vann som løsemiddel

– Innendørs brukes i dag nesten utelukkende vanntynnede malinger; enten vanntynnede oljemalinger, vanntynnede lateksmalinger, eller polyuretanforsterket akryl, sier Thor Ingar Røneid, malermester ved avdelingen for produktsupport hos Scanox.

Til veggflater uten særlige krav, brukes robuste og sterke rullekvaliteter, men med noe svakere bindemidler enn til flater som utsettes for hardere medfart. Til vegger brukes normalt en ren akrylmaling eller en akrylforsterket PVA-maling, men også PVA-malinger kan brukes ved enklere behandlinger.

Mørke farger stiller ekstra krav

VELG RIKTIG MALING Her matt maling fra Beckers

Kombinasjonen mørk farge og matt maling stiller høye krav til malingens kvalitet. Foto: Beckers

Skal flaten være helmatt, vaskbar, ripefast eller brekkes i mørke farger, stilles høyere krav til kvaliteten på bindemidlene for å at unngå glansskjolder synes i slepelys. Både utilsiktet riping og normal rengjøring med våt klut kan medføre glansskjolder. Hvite striper etter fingermerker er også et problem, spesielt synlig er disse på mørke farger.

– Mange matte malinger tåler mye, men spesielt mørkere farger kan få hvite fettmerker ved kontakt med hendene, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Forskjellen på tak- og veggmaling er som regel kvaliteten hos bindemidlene. Tak utsettes for liten slitasje, og skal kun vaskes i forbindelse med maling. Derfor kan det brukes en rimelig maling, som gir god dekk uten at man bruker ekstra penger på robusthet og vaskbarhet. Anbefalte takmalinger er nesten alltid av PVA-kvalitet. Takmalinger er gjerne helmatte, glans 2.

3 vanlige feil

  1. Feil rengjøringsmidler: Grønnsåpe eller salmiakk flytter på skitten. Husvask, forvask eller interiørvask fjerner den.
  2. Dårlig rengjøring: Skyll godt med rent vann etterpå, slik at alle rester etter rengjøringsmidlene fjernes.
  3. Har det for travelt: Det er viktig at flaten får tørke skikkelig før neste sjikt påføres, derfor bør anbefalte tørketider overholdes.

Lik og del på Facebook!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

 

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.