Hjem   Om meg   Kontakt
Få rå betongstruktur enkelt med kalkmaling | Marianne de Bourg
29060
post-template-default,single,single-post,postid-29060,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Få rå betongstruktur enkelt med kalkmaling

Kalkmaling og «chalk paint» er begrep få hadde hørt om for noen år siden. Nå har nordmenn trykket de spesielle malingene med en helt særegen overflate til sitt bryst. Dødmatt og livlig er nemlig ikke lenger selvmotsigende.

(Tekst: Bjørg Owren/ifi.no Foto: Fargerike)

Trendekspertene har lenge varslet at en matt bølge er på vei, i alt fra bilindustri til mote og sminke. Interiørinteresserte nordmenn har sett med lengselsfulle blikk til andre land, der både kalkmaling og såkalt «chalk paint» har vært i sortimentet til fargehandlere lenge. Både fargene og uttrykket i strukturen har fristet, og mange har til og med eksperimentert med å lage sine egne varianter for å få den særegne overflaten.

INTERIØRTRENDER Oppussing med kalkmaling stor trend 2016

Veggen er malt med kalkmalingen Pure & Original Fresco, som gir en effekfull og populær betonglook. Fargen heter Sort Sten FR 1241. Foto: Fargerike

Nå er tiden for leting og egne eksperiment over, for både «chalk paint» og kalkmaling er nå tilgjengelig hos fargehandlere over hele landet – og har samtidig gått fra å være en greie for spesielt interiørinteresserte til å være et kommersielt produkt for alle.

Startet i det små

Blant de som har jobbet hardt for å gjøre den spesielle malingen tilgjengelig for nordmenn flest er Idar Stensvold, som startet import av den belgiske malingen Pure & Original for noen år siden. Han forteller at det som startet i det små, nå er i ferd med å ta helt av.

TIPS INTERIØR Oppussing med kalkmaling stor trend 2016

Grønne toner er en viktig del av trendbildet, og de matte malingen gjør seg godt i farger hentet fra naturen. Foto: Fargerike

– I begynnelsen var malingen tilgjengelig i bare i noen få butikker, men så ble noen bloggere interessert og da begynte ballen rulle. Og fra å være et tilbud til noen få spesielt interesserte har samarbeidet med Fargerike nå gjort at dette i dag er en maling for «folket», forteller han.

Vokser raskest

Fargehandlerkjeden Fargerike fanget nemlig raskt opp den matte trenden, og turte å satse på at dette var mer enn et smalt nisjeprodukt. Nå er produktene den raskest voksende varegruppen innen maling.

INTERIØRTIPS Oppussing med kalkmaling stor trend

Møbler kan også males med de «nye» malingene. Her er det benyttet den supermatte malingen Pure & Original Classico i fargen Muldvarp FR1238. Foto: Fargerike

– En av årsakene til at kalkmaling har blitt så populært er at du ved enkle, tilfeldige malerstrøk oppnår et helt unikt utrykk som minner om mur og betong, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Hun er svært fornøyd med at de i disse dager lanserer et eget fargekart for kalkmaling, med farger utviklet spesielt for det norske markedet. Kartet består av 20 farger som er plukket spesielt for typiske norske hjem.

-Dette er farger som passer like godt i landlige omgivelser som i en urban byleilighet, sier Tale Henningsen.

Hva er det egentlig?

Kalkmaling er en maling basert på kalk og naturlige fargepigmenter, noe som gir en spesiell dybde i fargene. Den påføres med såkalt viltstryketeknikk, som gir overflaten struktur og «betonglook».

INTEIRØRTIPS Oppussing med kalkmaling - interiørfarger 2016

Fargerikes nye fargekart for kalkmaling og chalk paint består av 20 farger som er plukket spesielt for typiske norske hjem. Foto: Fargerike

Chalk paint er ikke like lett å oversette direkte til norsk.

– Krittmaling blir ikke helt rett, ler Idar Stensvold. – Folk må bare lære seg hva chalk paint er: en supermatt maling med overflate som gir assosiasjoner til fløyel. Den er utrolig anvendbar, sier han.

For malingen har også den spesielle egenskapen at den fester på de fleste underlag uten grunning.

–Alt kan males, som for eksempel glass, oljet treverk, metall, aluminium og flis, uten grunning først, forteller Henningsen og Stensvold.

[Les mer om kalkmaling]

Håper du ble inspirert! 

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.