Hjem   Om meg   Kontakt
Kildesortering i jula – 10 smarte tips | Marianne de Bourg
28921
post-template-default,single,single-post,postid-28921,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Kildesortering i jula – 10 smarte tips

I jula blir det ekstra mye emballasje i norske hjem. Ikke bare er det en utfordring å bli kvitt all søpla, men både gavepapir og plastemballasjen rundt gaver utgjør en ekstra miljøutfordring i jula.

Kildesortering under gaveåpningen på juleaften er bare ett råd som løser denne utfordringen. Her får du ti enkle råd til smart kildesortering under gaveåpningen på julaften og ellers i julehøytiden.

10-tips-til-kildesortering-i-jula

Foto: IKEA

Du kjenner deg igjen: Lekene barna pakker opp på julaften er pakket inn i store mengder plast. Det samme gjelder parfymen og hodetelefonene mor og far får til jul. PC-er, nettbrett og smartklokker er gjerne pakket i tykk kartongemballasje.

De store mengdene emballasje i norske husholdninger i jula er blant årsakene til at det i høytiden er ekstra viktig å tenke på miljøet. Dette er Grønt Punkt Norges ti miljøtips for jula:

1. Pakk inn med gaveesker

Pakk alternativt. Bruk for eksempel resirkulerbare gaveesker av kartong i stedet for glanset gavepapir. Du kan også bruke gråpapir eller ferdiglagede gaveposer av gråpapir. Bruk hyssing i stedet for vanlige bånd og klipp ut nisser fra melkekartonger og bruk dem som merkelapper.

2. Ikke kast elektronikkemballasjen

Nordmenn handler elektronikk for opp mot 30 milliarder kroner per år, og handler dobbelt så mye elektronikk i desember som ellers i året. Siden elektronikk ofte er godt innpakket, blir det mye plastemballasje av dette. – Selv om emballasjen beskytter produktene mot skader, er det viktig at den kildesorteres – slik at vi best mulig kan ta vare på miljøet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge AS.

3. Gjenbruk bobleplasten

Mange gaver er beskyttet av bobleplast under gavepapiret når de ligger under juletreet. Bobleplast, som i praksis er LDPE-plastfolie, er ren og fin plastemballasje som kan kildesorteres. Da går den til kverning, vasking, regranulering og gjenvinning og brukes på nytt i produkter som bæreposer og søppelsekker.

4. Kildesorter under gaveåpningen

Kaster du alt i én søppelsekk på julaften? Ikke legg gavepapir, plast og papp i samme sekk. Gjør i stedet klar egne poser for plastemballasje og gavepapir. Finn også frem en stor eske til kartong- og pappemballasje. – På denne måten kan dere kildesortere mens dere pakker opp gavene. Mye kan faktisk resirkuleres og brukes på nytt. Noen kommuner vil faktisk ha gavepapiret i papirinnsamlingen, men de fleste vil ha det i restavfallet, sier Røine. Sjekk hva som gjelder i din kommune på www.sortere.no.

5. Også matemballasjen kan gjenvinnes

Går matplasten i søpla? Med god og tradisjonsrik julemat hører det med mye plastemballasje. Ikke kast denne emballasjen etter at pakningen er åpnet og maten er plassert i bokser og plastposer eller lagt i fryseren. Husk at også denne emballasjen kan gjenvinnes.

6. Skyll plasten

Er det matrester på plasten? Mange glemmer at plastemballasjen må være tom og ren før den leveres til gjenvinning. – Er det matrester på plastemballasjen, blandes dette med den rene plasten. Det skaper problemer under transport og i selve gjenvinningsprosessen, sier Røine. Det er som regel nok å skylle plasten med vann og kanskje bruke oppvaskbørsten litt. Svært skitten plastemballasje bør kastes i restavfallet.

7. Kast mindre julematrester

Visste du at hver nordmann kaster rundt 50 kilo spiselig mat hvert år? 20 prosent av all mat i Norge blir faktisk kastet, og jula er ikke noe unntak. Da kastes ekstra mye mat fordi vi spiser mye i høytiden. Forsøk å lage restemåltider, slik at du i praksis sprer god julemat over to – tre dager og reduserer matsvinnet. Mye mat er også spiselig etter “best før”-datoen – bruk nesen og skjønn.

8. Telysholdere kan kildesorteres

Har du tenkt på telysene? Telysholdere er laget av aluminium og egner seg utmerket til kildesortering når de er brent opp. Da sorteres de som metallemballasje. Du må huske å trykke løs vekeholderen av stål i bunnen av telysholderen, noe som er enkelt å gjøre.

9. Ikke brenn drikkekartonger

Fyrer du med ved? Fakta er at mange fortsatt velger å fyre med kubber laget av drikkekartonger, annen papp eller avispapir. Det gjelder særlig i desember, viser tall fra Grønt Punkt. – Resirkuler kartonger, ikke brenn dem. Det gir lite varme, mye aske, kan skape pipebranner, giftig røyk og mye svevestøv, sier Røine, som også minner om Returkartonglotteriet, som kan gjøre kildesorteringen riktig lønnsom for deg.

10. Ikke brenn barnåler

Hva gjør du med juletreet? Å bli kvitt treet når jula er over, kan være en utfordring. Større kommuner har innsamlingsordninger for juletrær, slik at du kan levere det til renovasjonsetaten. Men kan det brennes? Ifølge Bioforsk bør greinene ikke brennes, siden barnåler inneholder olje som skaper svært høy varme og fare for pipebrann. Hogger du av greinene og kapper stammen i deler, kan du brenne kubbene i ovnen. Greinene kaster du eller bruker til kompost.

(Kilde: Grønt Punkt)

 

Lik og del gjerne på Facebook

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.