Hjem   Om meg   Kontakt
Slik forhindrer eller utsetter vi dryssingen fra juletreet | Marianne de Bourg
28742
post-template-default,single,single-post,postid-28742,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Slik forhindrer eller utsetter vi dryssingen fra juletreet

 

JULETREGUIDE

Her får du de aller beste rådene som kan forhindre eller utsette dryssingen av barnåler slik at treet holder seg pent – helt til du er lei av det!

Man kan faktisk tenke på juletreet som en snittblomst og gi den omtrent samme type stell. Vann godt, fremfor alt de første dagene, for å minimere risikoen for at juletreet begynner å slippe nåler.

01 INTERIØRTIPS Tradisjonell jul

Foto: Nille

Gode råd for hjemtransporten

En ting som er lett å glemme, er transporten av juletreet fra innkjøpsstedet og hjem. De fleste av oss fester vel juletreet på taket av bilen og kjører.

 1. Tenk på at treet da blir veldig kuldeeksponert, med uttørking som følge. Den enkleste måten å forhindre dette på, er å dekke til treet under transport. Bruk en sort søppelsekk og sett treet oppi. Legg treet med foten fremover slik at sekkens åpning vender bakover.
 2. Har du ikke søppelsekk, kan det i det minste være smart å få juletreet pakket inn i plast eller et nett for å beskytte det mot den sterke vinden.

Tips: Noen juletreutsalg har gratis utlån av henger.

 

Hjemme med juletreet –  trinn for trinn

Ta av nettet slik at grenene har mulighet til å rette seg ut.

 6 bud for akklimatisering

 1. Akklimatisering er første bud dersom det er frost ute når treet skal bringes i hus. Et avskåret nåletre som har stått ute i vinterfrosten, må gradvis tilvennes inneklimaet før det settes inn i stuen.
 2. Still gjerne treet i en bod, på et lager, i en garasje eller inntil husveggen på balkongen eller altanen – før du tar granen inn i husvarmen. For dem som har for liten garasje, eller helt mangler garasje, er kjelleren et godt alternativ. Unngå i alle fall å ta treet direkte inn fra kulden og inn i en varm stue. Da er man garantert dryssing!
 3. Sett gjerne granen i vann allerede utendørs dersom været er mildt.
 4. Den beste tiden å ta inn granen på, er når været er mildt slik at ikke temperaturforskjellen blir altfor stor.
 5. Før du tar det inn, lag et nytt snitt med en øks eller sag. Det må skjæres et nytt snitt ved roten ved at et par centimetre av stammen sages av (dette kan du som regel få hjelp til hos oss når du kjøper treet ditt).

Vel inne setter du treet i en stødig juletrefot.

5 gode tips for vanning av treet

 1. Kjøp en juletrefot som rommer godt med vann.
 2. Ved første vannfylling bør vannet være svært varmt, gjerne 60-70 grader, noe som tilsvarer høyeste temperatur i de fleste beredere.Det varme vannet skal forhindre at treet utsondrer kvae. Når det fortsatt levende treet sages av ved roten, blir forsvarsmekanismene til treet øyeblikkelig aktivisert. Treet sender kvae ned mot såret for å forhindre uttørring, og dermed stenges porene. Det varme vannet avskjærer denne prosessen, og dermed kan treet drikke så mye det vil.
 3. Vann hver dag. Et juletre må ikke tørke ut, men trenger påfyll av vann hver dag for ikke å begynne å slippe nåler. Pass altså på at det aldri tar slutt på vann i juletrefoten, slik at treets stamme alltid står i vann.
 4. Tilsett gjerne snittblomsternæring i vannet for et vellykket resultat.
 5. Har du mulighet til å dusje treet med en sprayflaske, hjelper dette mot uttørking ettersom juletreet er følsomt for tørr innendørsluft. PS – Ta ut kontakten til juletrelysene før du dusjer!

Små kryp og dyr i juletreet

Vi trenger ikke å bekymre oss så mye om smådyra på juletrærne. Ikke stikker de oss, ikke spiser de treverk i hus og møbler, de liker neppe juleribbe og de har neppe noe ønske eller nytte av å være i stuene våre.

På friske trær er det mindre kryp enn på svake. Det er derfor nok å kjøpe friske trær, riste dem godt og å ta dem inn i stua. Noen vil sikkert prøve å sprøyte trærne med insektspray. Husk bare at insektspray er mindre sunt enn smådyra, det blir mer arbeid og ikke minst dyrere.

De ulike slagene jultrær

Treslag som dyrkes til juletrær i Norge er edelgran, gran- og furuslekten, som alle hører til furufamilien.

Treslag fra edelgranslekten har blitt mer og mer populære de senere år. Dette fordi flere treslag fra edelgranslekten har gode juletreegenskaper som nåleholdbarhet, fyldighet og tetthet.

Dessverre er gran det juletreet som drysser mest. Men ikke alle juletrær drysser; furu er suveren til å holde på nålene og edelgranene kommer ikke langt etter.

Edelgranslekten (Abies)
Til slekten hører omkring 44 arter, alle er utbredt på den nordlige halvkule, de fleste i strøk med temperert klima. De mange treslag som er best egnet til juletrær finnes i denne slekten. Alle arter av edelgran har holdbart bar. Flere av artene innen denne slekten anses for godt skikket til juletreproduksjon.

Granslekten (Picea)
Granslekten, som omfatter omkring 40 arter, hører hjemme i kalde og tempererte strøk på den nordlige halvkule. Nesten halvparten av dem vokser i Kina, åtte vokser i Nord-Amerika og bare to arter vokser naturlig i Europa. På små bladputer sitter nålene enkeltvis. Nålene er grønne, firkantede, spisse og 1-2 cm lange på de fleste artene, men noen arter har flate nåler. Konglene er hengende og frøene modnes etter en sommer.

Furuslekten (Pinus)
Det finnes omkring 88 arter som alle hører hjemme på den nordlige halvkule, bortsett fra to arter som vokser sør for ekvator. De fleste artene får ingen greiner mellom greinkransene, men noen setter to greinkranser hvert år. Nålene er lange og sitter på kortskudd i knipper med to, tre eller fem nåler på hvert skudd. Som juletrær har de gjennomgående god nåleholdbarhet.

Trærne som drysser minst

 • Sibirsk edelgran beholder nålene i opptil 13 uker
 • Nordmannsedelgran holder på nålene i opptil 10 uker
 • Fjelledelgran har sine nåler på i nærmere syv uker

Juletre i potte

Juletre med potte er også et alternativ som mange har begynt å sette pris på. Når treet får beholde rota så holder treet naturlig nok mye bedre på barnålene. Men treet trenger fortsatt mye vann.

Det begynner å komme mange kule varianter av juletre i potte for salg, så her er det bare å velge og vrake. De er fine både i stuen og utenfor døra. Vintergrønt med pynt til bruk ute ser vi en sterk øking på i år, gjerne frostet, eller med lyslenker.

De vanligste variantene er Normannsgran, julegran, Sedertre og stuegran. Nordmannsgran i potte, Abies Nordmanniana, finnes i mindre størrelser. Denne granen er svært fyldig og kraftig, og har en klassisk juletreform. Nordmannsgranen slipper mindre nåler enn en vanlig gran, og dufter mere av sitrus enn av gran. Det perfekte alternativet for den som ikke får plass til et tradisjonelt juletre hjemme.

Kunstig juletre

Drømmer du om en jul med ett tre som ikke drysser?

Stadig flere velger et kunstig juletre til jul, et tre som holder i år etter år. Det trenger ikke vann, drysser ikke og passer godt for allergikere.

Du får kjøpt kunstige juletrær som ser ut som et ekte juletre med tette grener, føyelige nåler og en vakker glans i en farge som gjør det utfordrende å skille fra ekte grantrær. Det finnes også edelgraner som er så lik et naturlig juletre som man kan komme.

3 tips til den som kjøper kunstig juletre:

 1. Velg et tre med tette grener og en stødig fot.
 2. Pris og kvalitet henger naturlig sammen. Den som vil ha en god granimitasjon, må regne med å betale mer for dette enn prisen på et enklere tre.
 3. Trærne er pakket i deler som er enkle å sette sammen. Grenene brettes ut, og du kan selv justere utseende på juletreet.

Takk til Norsk institutt for bioøkonomi og Plantasjen for tips til bevaring av juletreet.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.