Hjem   Om meg   Kontakt
Det tar fem minutter og kan redde livet ditt | Marianne de Bourg
28358
post-template-default,single,single-post,postid-28358,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Det tar fem minutter og kan redde livet ditt

Èn av fem sjekker ikke røykvarsleren.

Røykvarslerens dag 1. desember markerer at vi nå går inn i årets mest brannutsatte måned, og hele en av fem nordmenn kan gå desember i møte uten en fungerende røykvarsler.

Det viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Norges største boligalarmleverandør Verisure Securitas Direct.

– Nordmenn er generelt flinke på brannsikring, men det er likevel så mange som 18 % som glemmer å bytte batteriene i røykvarsleren én gang i året. Vi vil derfor oppfordre alle som ikke har sjekket røykvarsleren på en stund til å benytte denne anledningen slik at man står best mulig rustet til det som tradisjonelt er årets mest brannutsatte måned, sier kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct, Cecilie Knudsen.

RØYKVARSLERENS DAG 1. DESEMBER

I dag er dagen for å sjekke røykvarsleren.

1. desember er Røykvarslerens dag. Det er en viktig påminnelse før vi går inn i den verste brannmåneden av dem alle. I desember brenner det nesten dobbelt så mye som resten av året.

– Vi bruker mer levende lys i advents- og juletida enn ellers i året, og tenner opp i peiser og ovner. Vi er mer hjemme i jula og har dermed økt strømforbruk. Alt dette øker risikoen for brann, sier fagsjef Geir Grønsholt i KLP Skadeforsikring AS.

En godkjent røykvarsler er ditt beste våpen for å overleve en brann. 90 prosent av alle branntilfeller starter med røykutvikling før det oppstår en temperaturstigning eller åpen flamme. Derfor er røyk normalt det som tidligst gir varsel om brann.

Men det holder ikke å ha røykvarslere, du må også sjekke dem.

– I tillegg til å skifte ut batteriet, bør du støvsuge eller blåse ren røykvarsleren en gang i året, råder Grønsholt.

Husk at brannen kan starte et helt annet sted i bygget enn der du oppholder deg. Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler per etasje, som kan høres på alle soverom også når dørene er lukket. Seriekoblede røykvarslere er ofte en god løsning i boliger over flere plan eller med mange rom.

5 gode brannforebyggende råd i julestria:

 • Sjekk at alle røykvarslerne virker
 • Sjekk at lysmansjettene i huset ikke er brennbare
 • Blås alltid ut levende lys i de rommene du er i
 • Snakk med familien om hva dere gjør hvis det begynner å brenne. Avtal et møtested.
 • Kos deg i jula, men vær streng med familien når det gjelder brannsikkerhet. Det er lett å glemme når det er gjester i huset og mye som skjer.

Mange bruker utdatert teknologi

Til tross for at nordmenn forstår viktigheten av å ha røykvarslere, er det fortsatt mye å gå på i forhold til å velge riktig type varslingssystem, mener Knudsen.
– Vi bor i et av verdens mest brannutsatte land, men beskytter oss fortsatt med de samme røykvarslerne som for 30 år siden. Sannheten er at de tradisjonelle lokale røykvarslerne kommer til kort på enkelte områder, og ikke beskytter i like stor grad som man tror. Store fremskritt er gjort på alarmfronten, og det er på tide å ta i bruk den nye teknologien for å redde liv, sier hun.
– Tradisjonelle enkeltstående røykvarslere fungerer for eksempel kun lokalt, og forutsetter at beboerne faktisk hører alarmen. Er man for eksempel i dyp søvn, hører på høy musikk, eller befinner seg i et annet rom, kan det være svært risikabelt å stole blindt på et slikt system, advarer hun.
– De nye systemene består av røykvarslere og andre komponenter som snakker med hverandre, og varsler simultant derom røyk oppdages, samtidig som de forteller deg hvor i boligen det brenner. Disse systemene er også koblet til en alarmsentral som sørger for at du får assistanse og rask hjelp dersom det brenner, sier Knudsen.

Et overvåket alarmanlegg med kameradetektor kan se om og hvor det brenner på bilde som sendes til alarmsentralen. I tillegg til at beboer varsles er det nyttig informasjon for brannvesenet som rykker ut.

RØYKVARSLERENS DAG – Etablert av blant annet Norsk brannvernforening og DSB for å øke bevissthet rundt brannsikring i hjemmet

Aldri ute av drift

Med dagens alarmsystem blir det også mye enklere å sørge for at aller varslere fungerer som de skal.
– De nye systemene er kontinuerlig overvåket. Gjennomsnittlig levetid på batteriene i røykvarslerne i et Verisure-anlegg er i tillegg på hele åtte år, men dersom batteriene begynner å bli svake vil systemet oppdage dette, og du vil få en varsling på mobiltelefonen om at det er på tide å bytte batteri. Det samme gjelder dersom noen av komponentene i systemet er skadet. På den måten er man sikret på en helt annen måte enn hva tilfellet er med de tradisjonelle enkeltstående røykvarslerne, avslutter Knudsen.

Aksjon Boligbrann startet i 2003. I 10 år var Røykvarslerens dag en norsk tradisjon men fra 2013 gikk de nordiske landene sammen om å ha 1. desember som Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing.

Tips og råd til effektiv brannsikring

 • Sørg for at du har røykvarslere i boligen – minst én i hver etasje. Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter. Test dem jevnlig og bytt batteri årlig.
 • Se etter røykvarslere som er optiske og seriekoblede slik at de sender signaler til hverandre og alle uler dersom én oppdager røyk.
 • Sørg for at du har et brannslukkingsapparat slik at du kan slukke et branntilløp før det sprer seg. Brannteppe og brannstige kan også anbefales.
 • Lag en plan for hva hver enkelt i familien skal gjøre ved brann, og hold gjerne en brannøvelse for hvert halvår. Forsikre deg om at hele familien vet hvor de skal møte ved et evt. branntilfelle (for eksempel på fortauet utenfor boligen). På den måten kan man få til en effektiv evakuering fra en brennende bolig.
 • Slukk levende lys, bli ved komfyren når du lager mat og dobbeltsjekk at vaskemaskin, tørketrommel og komfyr er slått av når du legger deg eller forlater boligen
 • Installer boligalarm med røykvarsler som er koblet til en alarmstasjon.

FAKTA

Har røykvarsler:

 • Norge: 96%
 • Finland: 96%
 • Sverige: 94%
 • Danmark: 78%

Glemmer å skifte batteri én gang i året

 • Norge: 18%
 • Sverige: 26%
 • Danmark: 27%
 • Finland: 29%

Har brannslukkingsapparat:

 • Norge: 91%
 • Sverige: 61%
 • Finland: 39%
 • Danmark: 29%

Om du likte tipsene, er jeg takknemlig for at du deler og liker på Facebook.  Tusen takk!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.