Hjem   Om meg   Kontakt
Ekspertenes 10 beste tips til julebaksten | Marianne de Bourg
28146
post-template-default,single,single-post,postid-28146,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Ekspertenes 10 beste tips til julebaksten

Det er mange ting du kan gjøre for at julebaksten skal bli enklere og for at resultatet blir vellykket. Her får du bakeekspertenes beste tips.

Sats på bakedugnad, temperer råvarene, følg oppskriften nøye og unngå trekk er bare noen av rådene vi får.

10 gode tips til årets julebakst

Foto: MatPrat

1. Bakesamarbeid

Mange foretrekker å bake sammen med andre, og det er en god idé på mange måter. Alle lager en stor porsjon av én kakedeig på forhånd og tar med seg. Deretter samarbeider man om å bake de felles kakene som man til slutt deler med alle som har deltatt på dugnaden. Sist, men ikke minst går det veldig raskt å rydde og vaske opp når man er flere som samarbeider.

2. Temperere råvarene

Finn fram alt du trenger før du skal bake. Ta ut egg og smør fra kjøleskapet i god tid, slik at det er romtemperert. Mel bør heller ikke være kaldt. Dette er suksesskriterier for en vellykket deig.

Alle eggenes egenskaper utnyttes best når eggene er romtemperert. Blant annet er det mye enklere å skille plomme og hvite, og det er enklere å få ut alt innholdet fra eggeskallet. På kjøleskapskalde egg henger gjerne en del av hviten fast på innsiden av skallet.

3. Unngå trekk

Pass på at vinduer og dører er lukket. Bakverk som skal heve, har ikke godt av å stå i trekk.

4. Mål og vekt

Når det gjelder småkaker og julebakst er det viktig at man måler og veier ingrediensene nøye opp. Bruk gramvekt, desilitersmål og gjerne måleskjeer for kryddermål, teskje og spiseskje. Pass på at det ikke blir for mye mel i deigen. Da kan den bli vanskelig å ha med å gjøre. Skulle du likevel merke at det har blitt for mye mel i deigen kan du forsøke å tilsette en spiseskje eller to med melk. Det må heller ikke bli for mye mel på bordet ved utbaking. Da blir det veldig tørre kaker. 

5. Følg oppskriften nøye

I tillegg bør man følge oppskriftens fremgangsmåte nøye. Den inneholder som regel noen gode råd for hvordan man får vellykket bakst. For eksempel står det ofte at man skal arbeide deigen lett sammen, og ikke røre for mye. Da kan deigen for eksempel bli vanskelig å trille ut.

Selv om man skal følge oppskriften nøye kan det likevel være lurt å ha et lite øye for å steketiden på kakene. Denne varierer noe fra ovn til ovn, og som regel kjenner man sin egen ovn best.

6. Piske eggehviter til marengs

Når du skal piske eggehviter stive, er det viktig at bollen og vispene er helt rene før du starter. Marengsen blir også seigere dersom du pisker inn melis/sukker til slutt og tilsetter en liten teskje mild og blank eddik. Eddiken vil ikke sette smak på marengsen.

7. Lettere å arbeide med kald deig

Det er lettere å arbeide med kald deig, og derfor er det ofte anbefalt å lage deigen dagen før man skal bake ut kakene. Et gammelt råd som man gjerne kan følge hvis det ikke er blitt for kaldt ute er å bake med åpent vindu. Dette er særlig et godt råd ved utkjevling, som for eksempel til sirupssnipper eller fattigmann, men det gjør det også enklere å flytte kakene fra bakebordet og over på stekebrettene.

8. Farg marsipanen uten søl

Hvis du skal farge marsipan selv, bør du bruke engangshansker (særlig hvis du bruker de “nye” importerte fargene).

9. Legge i fryser eller putte i boks?

Noen av julekakene kan gjerne bakes ferdig i god tid før jul og legges i fryseren. Dette gjelder for eksempel for smultringer, marvposteier og kransekake eller kransekakestenger. Faktisk er det bare lurt å legge kransekaken i fryseren fordi den da ofte blir seig og fin, slik vi ønsker den. Julens formkaker kan også bakes ferdig, pakkes godt inn og ligge klare i påvente av julehøytiden. Delfiakake har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også legges på vent i fryseren.

Stort sett alle de andre tørre julekakene oppbevares i tett boks. 

10. Overskudd av eggeplommer

I noen av julekakene bruker man bare eggehvitene, mens i andre bruker man bare eggeplommer. Personer som baker mange kransekaker får ofte et problem med overskudd av eggeplommer.

Her er gode tips til hva du kan lage hvis du har eggeplommer til overs: Hjemmelaget iskrem, vaniljekrem, eggelikør, sherryfromasj, gammeldags rompudding, crème brûlée, fattigmann, gullkake, panettone, hjemmelaget majones eller aïoli.

Takk til matprat.no, tine.no og brodogkorn.no for gode råd til vellykket julebakst.

Om du likte oppskriften, er jeg glad for at du deler og liker den på Facebook. Tusen takk!

Marianne de Bourg er redaktør og sribent på idemagasinet.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.