Hjem   Om meg   Kontakt
8 smarte tips som gir deg den perfekte veggfargen | Marianne de Bourg
27019
post-template-default,single,single-post,postid-27019,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

8 smarte tips som gir deg den perfekte veggfargen

Oppstrøksprøver er et absolutt must før du skal male. Tar du hensyn til dette og følger disse åtte eksperttipsene, vil du kanskje ende opp med en veggfarge som er akkurat så fin som den du hadde drømt om.

(Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Nordsjö, Smartpanel, Butinox Interiør, H&M Home)

Ifølge Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no, kunne mange ha sikret seg et resultat de er fornøyd med om de bare hadde tatt seg tid til å teste fargen før de maler.

INTERIØRTIPS - 8 tips til den perfekte veggfargen ©FOTO H&M

©FOTO H&M

– Mange synes det er vanskelig å fargesette. De ser på en flott farge hos naboen eller i et blad, og tenker at det er et sikkert valg å kopiere denne i eget hjem, men opplever likevel at de ikke blir fornøyd.

Det er ikke så rart, for det er mange flere faktorer som påvirker hvordan en farge oppleves. Tar folk seg bare tid til å teste fargen med ordentlige oppstrøksprøver før de maler, er veien til det resultatet de ønsker seg så mye enklere, sier hun.

Her er hva du bør ta hensyn til:

1. Tenk på mengde

Opplevelsen av fargestyrke øker proporsjonalt med størrelsen på flaten du maler. En farge malt på en stor vegg kan derfor virke helt annerledes enn den gjorde på den lille fargeprøven.

En gjennomgående feil er at man velger for lys farge. En farge vil alltid virke lysere når den kommer opp i stort format, så velg gjerne en nyanse som ser en smule for mørk ut på den lille fargeprøven.

2. Ikke glem det øvrige interiøret

Det å ikke ta hensyn til gulvet, møbler eller annet interiør er en annen vanlig bommert.

INTERIØRTIPS - 8 tips til den perfekte veggfargen ©FOTO Smartpanel

Gulvet er en stor flate som må tas hensyn til i fargesettingen – det samme er farger i tilstøtende rom, som i dette huset med farger fra Smartpanel. ©FOTO Smartpanel

Et tregulv er langt ifra en nøytral flate. Et eikegulv som har fått noen år på baken kan virke nærmest gult, og denne gulheten på den store gulvflaten setter sitt preg på fargene i resten av rommet. En kald veggfarge mot et «gult» gulv kan bli kræsj om det ikke gjøres bevisst.

Har du en rød sofa, lilla gardiner eller en grå kjøkkeninnredning, vil fargen påvirke helheten. Test derfor veggfargen opp mot de andre interiørelementene i rommet. Kanskje fremhever de hverandre på en fantastisk måte, eller kanskje den ene får den andre til å virke blass eller skitten.

3. Sjekk lysforholdene

Lys påvirker farger. En farge som er nydelig i dempet lampelys, kan bli feil i skarpt dagslys. Studer derfor oppstrøksprøver i ulike lysforhold, som dagslys, kveldslys og lampelys (som både kan inkludere hvitt og gult lys). La fargeprøven henge oppe et helt døgn og følg med på den gjennom dagen, så får du best mulig inntrykk.

4. Titt ut av vinduet

Hva foregår utenfor vinduet? Er det sterke farger utendørs?

INTERIØRTIPS - 8 tips til den perfekte veggfargen ©FOTO Nordsjø

Har du store vinduer, tenk på hva som foregår utenfor. Grønt gress eller grønne trær vil kunne gi fargene inne et grønnskjær. Dette rommet er fargesatt av Nordsjö. ©FOTO Nordsjø

Har du for eksempel et svært, grønt tre rett utenfor et stort vindu, vil det grønne ute påvirke fargene inne, og en nøytral, hvit vegg inne, kan se nærmest grønn ut den også.

5. Vær bevisst på glansgrad

Med ulik glansgrad, fra helmatt til helblank, kan én farge oppleves som flere farger fordi lyset reflekteres ulikt på de forskjellige overflatene. Prøv å teste fargen i den glansgraden du planlegger å male.

6. Betrakt fargen i riktig vinkel

Det er vanlig å legge fargeprøvene utover bordet for å se og sammenlikne, men det er ikke spesielt lurt – med mindre det er nettopp bordet som skal males.

INTERIØRTIPS - 8 tips til den perfekte veggfargen ©FOTO Butinox

Møbler og annet interiør spiller en stor rolle, som dette møbelet mot en vegg malt av Butinox Interiør. ©FOTO Butinox

Gulvfargen må sees på gulvet, veggfargen på veggen og takfargen i taket. Lyset treffer forskjellig fra ulike vinkler, og dette bør man være bevisst på når man plasserer fargeprøvene.

7. Test fargen på riktig struktur

Strukturen i underlaget påvirker fargen. Ulike overflater, som glatte plater, strukturtapeter, glatt- og grovpusset mur, rettkantet og profilert treverk, kan derfor fremstå forskjellige i samme farge.

8 tips til den perfekte veggfargen ©FOTO Nordsjø

Grønne planter og lysinfall er blant faktorene som påvirker fargene i dette rommet fargesatt av Nordsjö. ©FOTO Nordsjø

Strukturer skaper skyggevirkninger, så forsøk alltid å male oppstrøksprøven på et mest mulig likt underlag som flaten du planlegger å male.

8. Tenk over himmelretningen

Et nordvendt rom kan virke kjølig, mens et sørvendt rom gjerne har et varmt lys.

Ønsker du å varme et nordvendt rom, gå for varme farger, gjerne med en sterkere kulørthet enn den du vil at rommet skal ha. Til et sørvendt rom, med masse direkte sollys, vil gule nyanser oppleves gulere, mens farger som mangler gulhet vil trekkes mot blått.

Den fargen vi opplever er et resultat av hvordan fargen påvirkes av omgivelser og lys, så derfor er veien om oppstrøksprøver den sikreste til ønsket farge- og temperaturopplevelse.

Lykke til med fargevalget!

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.