Hjem   Om meg   Kontakt
Planter du dette nå får du fine høstfarger i hagen neste år | Marianne de Bourg
26946
post-template-default,single,single-post,postid-26946,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Planter du dette nå får du fine høstfarger i hagen neste år

Fantastiske farger på frukt og blad er med på å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Høsten kan føles lang, da er det godt at naturen har sørget for å la denne årstiden være en stor fargefest.

HØST I HAGEN - Plant de fine høstfargene nå

Når nettene blir lengre og temperaturen lavere, er dette et tegn til plantene om at høsten er her. Før bladene faller, skifter de farge til gyllent gult, flammende oransjerødt og varmt brunt. Høstfargene kommer som en forberedelse til vinteren, når trærne må spare vann.

Den grønne fargen i bladene forsvinner, og andre fargestoffer får vise seg fram. Bruk planter med gode høstfarger, og få glede av hagen helt til snøen kommer!

Kalde høstnetter og klare dager

Mange planter har blader som flammer opp i gule, bronsegyldne, oransje, røde og fiolette farger. Hvor sterke fargene er og hvor lenge de holder seg, er avhengig av jordbunnsforholdene og værgudenes humør. Kalde høstnetter og klare dager gir sterkere farger enn grått og overskyet vær.

Det fargesprakende høstshowet skyldes at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen. Den gylne gule fargen på høstbladene kommer fra stoffet karoten. Hos mange trær og busker finnes det karoten i bladene hele sesongen, men fargen har vært skjult av grønnfargen fra klorofyll. Karoten brytes ikke så lett ned som klorofyll. Det blir igjen i bladene selv om klorofyllet forsvinner, og slik ser vi at bladene skifter farge fra grønt til gult.

Høst er også plantetid

Om høsten, før frosten kommer, er det bra å plante både busker og trær. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr.

En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer raskt i gang om våren. Bruk plantetipsene nedenfor, og du kan glede deg over en fargerik høst neste sesong.

Tips til planter med god høstfarge:

Sargenteple frøkilde Ås E (Malus toringo var. sargentii fk. Ås E) blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Bladene får en lysende gul høstfarge.

HØST-I-HAGEN---Prydeple-©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Trives på kalkholdig jord, passer som levegg og til klipt og fri hekk.

Hvitrogn frøkilde Ås E (Sorbus koehneana fk Ås E) får store hvite frukter tidlig om høsten. De blir en flott kontrast til de kraftig røde fargene bladene får utover høsten.

HØST-I-HAGEN---Hvitrogn-©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer, og på den måten få plass i de minste hager. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe eller lag en en frittvoksende hekk.

Svartsurbær ’Hugin’ E (Aronia melanocarpa ’Hugin’ E) har en grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de flotte høstfargene.

HØST I HAGEN - Aronia

Planten egner seg godt til lav, fri hekk, i gruppe og som frittstående. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives i sol/halvskygge.

Sibirlønn frøkilde Sauherad E (Acer tataricum ssp. ginnala fk Sauherad E) har en sprakende rød høstfarge på bladene og fargerrike frøstander.

HØST-I-HAGEN---Sibirlønn-©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

©FOTO-obp,-Renate-Nyrud

Sibirlønn kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst, og trives best i lett jord og med mye sol.

Hjertetre frøkilde Gøteborg E (Cercidiphyllum japonicum fk. Gøteborg E) er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett.

HØST-I-HAGEN---Hjertetre-©FOTO-obp,-Jeanett-Brun

©FOTO-obp,-Jeanett-Brun

Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker.

Hjertetre passer i middels store hager.

Flere busker og trær som har fine høstfarger:

 • amerikahagtorn
 • hjortesumak
 • høstaralia
 • høstberberis
 • junisøtmispel
 • kattebusk
 • rogn
 • sargenteple
 • spisslønn
 • villvin
 • vingebeinved

De røde høstfargene i bladene kommer fra stoffet anthocyanin. Dette finner vi mange steder i naturen. Det finnes blant annet i røde epler og annen moden frukt, og i blader. Når klorofyllet brytes ned, vil det bli mer sukker i bladene. Dette sukkeret gir økt produksjon av de røde anthocyaninene.  Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet.

Nå er det bare å glede seg over at høsten er her.

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

(Kilde: obp.no)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.