Hjem   Om meg   Kontakt
INTERIØRTIPS: Løft taket med tapet! | Marianne de Bourg
26315
post-template-default,single,single-post,postid-26315,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

INTERIØRTIPS: Løft taket med tapet!

Historisk sett er dekorerte himlinger med takmalerier og dekormaling langt ifra noe nytt. I dag er den tradisjonen nærmest borte, og de fleste norske tak er slette og hvitmalte. Hvorfor ikke gi taket et løft med tapet?

I mange tilfeller er det nok bekvemmelighetshensyn som gjør at taket males hvitt. Det er enkelt og greit og det krever lite oppmerksomhet. Det er ofte ingen stor bevissthet rundt disse valgene, og det faktum at taket er den største flaten i rommet som ikke fylles med saker og ting, åpner opp for muligheter til å skape spennende interiører og overraskelsesmomenter.

Hos Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos Borge, møter man skyformasjoner i taket i entréen.

INTERIØRTIPS Prøv med tapet i taket

Skymønsteret skaper dybde, som igjen gjør at taket løftes. Tapetet er fra tapetkolleksjonen Fornasetti II, Cole & Son/Borge. © FOTO: Jan Larsen / ifi.no

– Skyer som løfter taket er både en estetisk fin løsning og et smart trekk. Vi ønsket oss tapet i alle husets rom. Entréen har imidlertid vakkert veggpanel fra 1922, som vi ville bevare, og da gjensto taket.

Skyhimmelen som mønster er videreført fra et tidligere hus, og kombinasjonen av malt panel og tapet er veldig god, sier Birgit.

INTERIØRTIPS Tapetser i taket

Her ser man ut i entréen, med panelkledte vegger (farge 2706-B74G) rundt baut. Fargene er samstemte med tapetet. © FOTO: Jan Larsen / ifi.no

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys, har valgt en annen variant av himmelen, på gjesterommet.

INTERIØR og OPPUSSING - TIPS Soverom med tapet i taket

Her kan man drømme seg bort under stjernehimmelen, som også illuderer at taket fortsetter oppover. Tapetet er fra kolleksjonen Aveny fra Storeys. © FOTO: Per Erik Jæger / ifi.no

– Vi hadde bestemt oss for tapet i taket, og brikkene falt på plass da jeg fant designen med stjernehimmel.

INTERIØRTIPS Soverom med tapet i taket

Veggfargen (2215-R99B) er tatt fra tapetet, og skaper med den en helhet i rommet. © FOTO: Per Erik Jæger / ifi.no

Veggene fikk en blågrå farge, som sammen med det sorte himmeltapetet gir en avslappet atmosfære, som innbyr til å drømme seg bort i stjernene, sier Torhild.

Taket – den nye fondveggen

Ved å tapetsere taket i stedet for en fondvegg, unngår man ufrivillig å skape soner i rommet, som resultatet av en fondvegg i en kontrastfarge kan gi.

– Fargene og mønsteret på tapetet påvirker atmosfæren i rommet på lik linje med en tapetsert vegg. Taket er som oftest en mindre, firkantet flate, som er enkel å tapetsere, og resultatet gir stor effekt.

Nå velger også flere seg mørkere veggfarger enn før, og da blir kontrasten stor mot hvite tak. Implementerer man taket i interiøret, og tapetserer det i en eller flere farger, vil uttrykket i rommet bli mykere, sier Torhild Rustenberg.

Tapetsering er overraskende fort gjort – også i taket

Dagens fibertapeter er stabile og gode å jobbe med. Limet påføres taket, og man har tid til å få tapetet pent på plass.

– Alle rom, uavhengig av takhøyde, kan ha tapet. Man må bestemme seg for hvilken stemning man ønsker å skape. Med mørke farger i tak og på vegger kan man skape hulefølelse, mens lyse farger forstørrer og åpner opp – ikke minst gir mønster med dybde opplevelsen av å heve taket, sier Birgit Torkildsby.

(Tekst: Trine Midtsem/ifi.no)

Likte du dette? Lik og del gjerne på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.