Hjem   Om meg   Kontakt
Vanning av blomster, planter og plen i ferien | Marianne de Bourg
24755
post-template-default,single,single-post,postid-24755,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Vanning av blomster, planter og plen i ferien

Hva gjør du med vanning av blomster og planter i hagen i ferien? Ikke alle planter klarer seg godt alene, særlig ikke de i små potter og krukker. 

Mange av oss reiser bort i sommerferien, noen et par dager – andre opptil flere uker. Felles for oss alle er at vi forlater blomstene våre hjemme alene, og når vi kommer tilbake har flere blomster visnet.

«Vi ser at mange gruer seg til å reise bort fra hagen om sommeren, i frykt for at den skal tørke og forfalle. Spesielt de kundene som skal legge ut boligen sin for salg rett etter sommerferien» sier Karsten Onsrud, Direktør Marked og Kommunikasjon i Krogsveen.

«Det er viktig å ta vare på hagen før visning, da det gir et godt førsteinntrykk ved salg» sier Karsten Onsrud.

Vanning av sommerblomster og blomsterbed i hagen i ferien

Blomsterbed i hagen

Men fortvil ikke, det finnes gode råd som kan hjelpe deg å holde liv i blomstene selv om du er bortreist. Første bud er alltid å alliere seg med en nabo, venn eller familiemedlem, som kan se til plantene dine en til to ganger i uken. Men har du ingen som kan komme og se til plantene dine, finnes det andre muligheter.

Her er noen gode tips til å ta vare på hagen gjennom sommeren:

Plenen

Dersom du ikke har en nysådd plen, vil den fint kunne overleve noen uker uten vanning. Har den vokst noen år, har røttene kommet langt ned i jorda. Når plenen etter hvert får nok regnvann, vil den kvikne til igjen og få tilbake grønnfargen.

En plen som ikke blir klipt på noen uker, blir ganske langhåret hvis det kommer nok regn. Da kan det bli en krevende utfordring for gressklipperen din når du kommer hjem. Nede ved bakken vil den få en lite kledelig gulfarge de første dagene. Å gi inntrykk av at du ikke er bortreist er også smart for å unngå innbrudd.

Blomster i potter og krukker

Vanning av krukker i ferien

Små krukker med lite jord vil ganske raskt tørke ut.

Små balkongkasser som blitt utsatt for mye sol, er også avhengig av jevnlig vanning. Er det blomster du absolutt ikke vil skal dø mens du er på ferie, kan du vurdere en midlertidig omplanting.

Store krukker og kar med mye jord eller blomsterbedet holder selvsagt mye bedre på fuktigheten enn små potter. Du kan også benytte et selvvanningssysten. Det aller enkleste er å ty til store flasker som du fyller med vann og stikker på hodet ned i jorda. Når jorda begynner å tørke ut, vil vannet i flaska gradvis piple ned i jorda. Når jorda er fuktig, holder vannet seg i flaska. En kanskje enda større garanti for at blomstene ikke skal dø av tørke, er å plassere krukkene i skyggen. Når de skjermes fra sola blir det en drastisk reduksjon av fordampningen. Et annet tips for å holde på fuktigheten er å legge et tykt lag med nyklippet gress eller annet hageavfall oppå jorda.

Sommerblomstene kan klippes ned. Blomstene krever mest vann fra rota, og store blader er mer tørste enn mindre blader. Det handler om å redusere arealet med blader. Når du er bortreist, får du likevel ingen glede av blomstringen. Når du er tilbake, vil planten kanskje ha vokst ut igjen.

Blomsterbedene

Slik vanner du hagen i ferien

Den etablerte hagen: Hvis hagen din ikke er nyanlagt, trenger du ikke engste deg. Permanente planter tåler en trøkk. Hvis de ikke tåler en tørkeperiode, har du valgt feil planter i hagen din.

Nyplantinger: Det er verre med nyplantinger. En hekk som nylig er satt i jorda, trenger vann hvis det ikke kommer mye regn. Allier deg med naboen eller sats på et vanningssystem. Et enkelt hjelpemiddel er svetteslanger. De legges ut i langs de nye hekkeplantene eller i blomsterbedet. Med lavt trykk presses det i hele lengden ut en passe menge med vann. Litt mer avanserte vanningsanlegg har muligheter for innstilling på vannmengde og hvor ofte og hvor lenge de skal vanne vekstene.

Veksthus og grønnsaker

Vanning av hagen i ferien - grønnsaker og drivhus

Gressløkplanter i hagen

Plantene i et veksthus er helt avhengig av jevn vanntilførsel. Det samme gjelder grønnsakene.

Flere tips for vanning

  1. Vannflaske opp ned. Fest en tøybit med strikk foran åpningen og sett den på hodet i jorden.
  2. Oasis i potten. Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
  3. Bruk badekaret. Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret eller oppvaskkummen, og sett plantene uten potteskjuler oppå.
  4. Ute i skyggen. Sett plantene på fuktet avispapir ut i hagen i le og delvis skygge.

TIPS: Plasser plantene sånn at de ikke står i direkte sollys, fordi det kan gi sviskader og uttørring.

«Jo tynnere blader en plante har, desto større er vanningsbehovet.»

Ferievanneren

Mester Grønn har utviklet en egen ferievanner som sørger for at plantene holder seg fine mens du er borte noen dager.

Det første du må gjøre er å sette det som kan flyttes i så mye skygge som mulig. Så fyller du en plastflaske med vann, skrur ferievanneren på flasken og setter den på hodet oppi balkongkassen. Da trekker den ut så mye vann som den trenger selv, og du kan komme hjem til en fortsatt blomstrende og fin uteplass.

Ha en fin sommer! Måtte blomster og planter blomstre og trives hele sommeren igjennom.

(Kilder: Krogsveen, Mester GrønnObp)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.