Hjem   Om meg   Kontakt
Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør? | Marianne de Bourg
24702
post-template-default,single,single-post,postid-24702,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør?

Du har invitert venner på besøk og vil servere noe du kan fikse i en fart. Da er et bugnende ostefat tingen. Her er alt du trenger å vite om ost og tilbehør for å få til en vellykket aften med ost og vin.

Men hva skal du ha på ostefatet? Komponer ostefatet etter smak, behag, økonomi og hvor mange gjester du venter til bords.

Hva slags ost til ostefatet

Foto: TINE

Når skal ostefatet serveres?

Det første du bør tenke på er anledningen: skal osten serveres til lunsj, som en av mange middagsretter, eller skal du diske opp med et større ostebord? Dette legger føringer både for antall oster, smaksstyrke og mengde ost pr person.

Valg av oster: Miks og match!

Velg ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost, faste oster og ferske kremoster.

Tips: Det blir spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster.

Velg også oster laget av ulike typer melk: ku, geit, får, eller blandinger av disse, og sist men ikke minst, oster av ulik smaksstyrke.

I tillegg bør du gå for en spesialost, enten den er veldig godt lagret eller kommer fra et spesielt sted.

Du finner god hjelp til valg av oster i Ostekartet, der du kan finne fram til osteforslag utfra ostetype eller smaksstyrke.

Hvilke oster velger jeg til ostefatet

Foto: TINE

Et ostebord eller ostefat kan gjerne ha minst én representant fra hver ostefamilie:

Tips: Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så beregn mest av de milde ostetypene.

Så mange ulike oster trenger du

 • Forrett og dessert: 2 til 3 ulike oster.
 • Ostebord/ostefat: 4-7 ulike oster, avhengig av antall personer. Jo flere personer, jo flere typer oster.

Så mye ost trenger du per person

 • Forrett: ca. 50-75 gram.
 • Dessert: ca. 75-100 gram
 • Ostebord/ostefat: ca. 200 gram

Forslag til ostefat

Hvor mye ost per persjon på ostefatet

Foto: TINE

Forslag til oster

 1. Dovreost Økologisk Brie
 2. TINE Camembert
 3. Selbu Blå Kraftig
 4. Fryd Blå Auvergne
 5. Le Vieux Pané
 6. Ridder Classic
 7. Kvitlin
 8. Chevre Original
 9. Jarlsberg® XO
 10. Sveitser Vellagret

Servering av ost

Husk å temperere osten før servering: sett osten i romtemperatur et par timer før servering.

Hvordan legge opp osten på ostefatet

Foto: TINE

Osteriet anbefaler å legge opp osten på mørke, gjerne litt rustikke fat eller fjøler – da kommer fargenyansene i ostene bedre frem.

Legg opp ostene i hele stykker, men kutt gjerne et par biter av hver ost – da viser du hvordan osten bør skjæres, og gjør det mindre «skummelt» å forsyne seg av osten.

Ønsker du servere osten ferdig anrettet til hver gjest, kan det være lurt å skjære opp mykere oster mens de er kalde, mens fastere oster er lettere å kutte når de er temperert.

Blåmuggoster på ostefatet

Foto: TINE

Anrett osten rundt tallerkenen med klokka, fra den mildeste til den kraftigste, med den mildeste osten plassert «klokka 12». Legg opp et par tilbehør, som nøtter og chutney eller honning.

Når du serverer osten

Ost smaker best når den får riktig behandling. Oppbevares og behandles osten riktig, får du full glede av dens smak og karakter. Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens fine smak og aroma kommer best til sin rett i romtemperatur, og bør serveres etter å ha stått i romtemperatur i 1 – 1 1/2 time.

Tips: Et smart tips er å skjære opp osten mens den er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.

Gode redskap må til

Noen ganger passer det å legge hele ostestykket på fatet, men andre ganer er det fint med delikate porsjonsbiter. Store ostestykker krever store kniver. Til mindre biter er en riflet rotkniv eller tomatkniv best. Ostehøvelen er grei til faste, hvite oster, men ofte vil vi ha litt rause ostebiter slik at høvelen ikke passer. Ha ofte flere ostekniver fordi forskjellige ostetyper lett tar smak av hverandre.

Tips: Husk at hver ost bør ha sin egen kniv.

Slik velger du det beste tilbehøret til ost

Er du en av dem som danderer ostefatet med ulike grønnsaker? Osteekspert Katharina Sandberg Lund anbefaler deg å velge noe helt annet for å få en bedre smaksopplevelse.

Godt tilbehør til ost

Hva slags tilbehør til ostefatet

Foto: TINE

Velg riktig tilbehør tilpasset ostene du har valgt. Typisk tilbehør er honning, nøtter (gjerne ristet i panna med litt honning), ulike chutneyer og marmelader, tørket frukt og brød/kjeks.

Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et komplement.

Grønnsaker som reddik, stangselleri og paprika har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Men disse sterke smakene er ikke ideelt tilbehør hvis du serverer vin. Dette er grønnsaker som kan være på brødskiven i nistepakken, men altså ikke like godt på ostefatet.

Bytt ut grønnsakene med frukt, bær og nøtter

– Det klassiske 80-tallstilbehøret som stangselleri, reddiker og paprika har lenge vært et tradisjonelt tilbehør til ost, men det kan vi trygt droppe som tilbehør på osteanretninger. Problemet med grønnsakene er at de inneholder bitterstoffer som ødelegger smaken på både vinen og osten. Den gode og knasende konsistensen fra grønnsakene henter vi fra kjeksen istedenfor, sier leder for OsteAkademiet, Katharina Sandberg Lund.

OsteAkademiet er en avdeling i OsteCompagniet AS, et datterselskap til TINE. Katharina kan derfor mer om ost og tilbehør til ost enn de aller fleste.

– Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et komplement, legger hun til.

Sett heller fram:

 • BRØD: Godt brød: gjerne flere typer, grove eller fine, nøttebrød er spesielt godt egnet.
 • KJEKS: Nøytrale kjeks eller knekkebrød: ikke for søte, salte eller krydrede.
 • PEPPERKAKER til blåmuggost er en spennende kombinasjon.
 • OLIVEN: Med sin salte smak, passer oliven også utmerket til ost.
 • SPEKEMAT: Konsistensen og smaken av spekemat passer veldig godt til ost fordi det et godt med noe salt til den fete osten.
 • FERSK FRUKT: Gjerne søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, fersken og druer.
 • TØRKET OG MARINERT FRUKT – Tørket frukt gir mye sødme, og de er myke og gode. Prøv fiken, dadler eller mango.
 • FRUKT PÅ SUKKERLAKE: Kirsebær, pære og fersken på boks eller glass smaker svært godt til ost.
 • NØTTER: Både salt og ristede nøtter er godt tilbehør.
 • HONNING: Honning gjør seg utrolig godt til de fleste sorter ost.
 • MARMELADER OG CHUTNEY: Ulike marinerte frukter, marmelader og chutney smaker svært godt til ost.
Riktig ost på ostefatet

Foto: TINE

Litt om tilbehøret

Brød og kjeks

Sett gjerne frem flere typer godt brød: grovt, fint, olivenbrød, nøttebrød, fruktbrød, baguetter, fransk toast, mørkt rugbrød eller pumpernikkelbrød. Nøytrale kjeks eller knekkebrød – ikke for søte, salte eller krydrede. Tilbehør som knaser passer svært godt til den myke osten.

Oliven

Med sin salte smak, passer oliven også utmerket til ost.

Fersk frukt

Velg søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, plomme, kirsebær, melon, fersken og druer. Rips bør du ikke velge, med mindre du velger den i form av en gelé. I sin opprinnelige form er den altfor bitter og syrlig. En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær.

Tørket og marinert frukt

Tørket frukt gir mye sødme, og de er myke og gode. Fiken, dadler eller mango – velg dine favoritter. Server den tørkede frukten som den er eller kutt den opp.

Frukt på sukkerlake

Kirsebær, pære og fersken på boks eller glass smaker svært godt til ost. Velg også her det beste fra øverste hylle. Frukten skal ikke toppes med krem, men gjerne med litt likør eller brennevin, og serveres sammen med ost.

Nøtter

Salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost. Her finnes det masse godt å velge mellom, blant annet pecannøtter, valnøtter, pistasjenøtter og paranøtter. Alle fungerer fint til ost, men valnøtter er best alene er fordi de har en veldig karakteristisk smak.

Honning

Honning gjør seg utrolig godt til de fleste ostesorter. Du kan gjerne blande tørket frukt og nøtter med honning, eller ha honningen alene. Akasiehonning fungerer best fordi den er uten bismak.

Marmelader og chutney

Det finnes et stort utvalg i dagligvarebutikkene. Velg marmelader og chutney av søte og solmodne frukter som for eksempel fersken og fiken. Velg fra øverste hylle – her ønsker vi det beste.

Forskjellen mellom en chutney og en marmelade er forholdet mellom syrlig og søtt, og i hvor stor grad råvarene er finhakket eller most. Chutneyen skal ha litt biter å tygge på, være sursøt og sterkere krydret.

Les mer: [7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet]

Spekemat

Konsistensen og smaken av spekemat passer veldig godt til ost fordi det et godt med noe salt til den fete osten. Det er også derfor oliven passer godt til ost.

[Les også om: Laktose i ost]

(Kilder: OsterietTINE)

1 Comment
 • Anonymous

  27/10/2016 at 11:36 pm Reply

  Hei Takk for inspirerende råd

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.