Hjem   Om meg   Kontakt
GRILLSKOLEN, DEL 1 – Utstyr | Marianne de Bourg
24194
post-template-default,single,single-post,postid-24194,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

GRILLSKOLEN, DEL 1 – Utstyr

Oransje glør mot sort kull. Sprakingen. Duften som indikerer at det er sommer. Smaken av saftig og mørt kjøtt. Det er grilltid!

Skal du også grille i sommer? Følg med på grillskolen. Den forteller deg hvilke utstyr som er smart å ha. Hva indirekte grilling er. Hvordan få grillristen ren. Hva er rub og glaze? Og mange flere gode tips og triks.

GRILLSKOLEN-del-1

DEL 1

HVA TRENGS FOR Å BLI EN GOD GRILLKOKK?

GRILL AV GOD KVALITET

GRILLSKOLEN En guide til grilling
Enkle griller med f.eks en formet plate har dårlige varme egenskaper. Velg i stedet en grill med solid stålrist. Jo tykkere riller jo bedre kvalitet. Risten holder på varmen selv når du griller et stykke kjøtt og det gir fine grillstriper.

GRILL MED LOKK
En grill med lokk er nødvendig. Med lokket skaper du et kontrollert grillmiljø og jevn varme. Sats på en grill som har termometer i lokket, slik vet du den eksakte temperaturen i grillen. Unngå å løfte på lokket dersom det ikke er behov, da sparer du både på varmen og den aromatiske grill røyken. På en kulegrill regulerer du dessuten temperaturen KUN med ventilen under grillen. Ventilen i lokket skal alltid være åpen. Hvis ikke får du dårlig trekk, og risikoen er stor for at du kveler gløden i kullet.

DIGITALT STEKETERMOMETER
Skaff deg et digitalt steketermometer. Da ser du den eksakte kjøttemperaturen uten å behøve å løfte på lokket. Det finnes mange bra termometere i handelen – med ledning, trådløse samt modeller som kan kobles til din smarttelefon.

LANGE REDSKAP I METALL
De tåler varme, og lengden gjør at du slipper å svi fingrene fullstendig når du snur på kyllingvingene.

PIZZASTEIN
Å bake brød og pizza på grillen er kjempegodt. Med hjelp av en pizzastein får du jevnere varme og mer kontroll. Stenen behøver ikke være dyr. Reis til nærmeste byggevarehus og kjøp en tykk, flat naturstein. Den koster ofte under hundrelappen og gjør jobben. Det er også mulig å bake uten sten.

GRILLPLANKE
Anskaff en tykk plate av ubehandlet eik, ceder-tre eller frukttre. Legg på et stort stykke laks eller en kjøttbit. Kjøttet bør for-grilles for å få de fine grillstripene. Krydre etter smak. Legg platen direkte på risten over kullet. Lukk lokket. Ja, platen vil bli brent under, men den kan allikevel benyttes flere ganger for det. Smaken som treverket tilfører er magisk.

GRILLPENSEL

GRILLGUIDE Grillpensel
Grei å ha for hånden. Ofte er det lurt å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

GRILLSPYD
kommer man ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall blir varme. Grillspyd i tre bør bløtlegges en halvtimes tid før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

GRILLKLYPER
er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når man stikker i kjøttet. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

GRILLKULL

GRILL ABC Ustyret til grilling
En selvfølge om du ikke har gassgrill. Forskjellen på grillkull og briketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt. Det er viktig at kullene er ordentlig tørre. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast.

STÅLBØRSTE
Det er ikke hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svartbrent istedenfor grillet. Grillen bør derfor rengjøres etter bruk. Gjør det med en gang, når grillen er varm, da løsner matrestene enklest. Børstene har ofte en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.

TRANCHERINGSSETT
Griller du store stykker som stek eller filet er det godt å ha skikkelig redskap for hånden. En god, skarp kniv og en stekegaffel hjelper deg godt på vei med oppdelingen.

GRILLVOTTER/GRYTEKLUTER
Et ”must” ved grilling! Både grillen og det som ligger på grillen blir svært varmt og det er fort gjort å brenne seg. Greit å bruke ved snuing/flytting av kjøttstykker på grillen – og ikke minst når man bruker grillspyd av metall, eller skal flytte på grillristen.

BURGER-RIST
Perfekt til grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Denne risten, som rommer fire burgere, kan pensles med litt olje så er problemet løst. Burgerne holdes sammen av risten og gjør det enkelt å grille på begge sider.

STEKETERMOMETER
trenger du når du griller store stykker. Uten er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk alltid termometeret dypt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.

 

Følg med på grillskolen! 

Grillskolens syv deler:

  1. UTSTYR
  2. TEKNIKKER
  3. HVORDAN FÅ DEN ORDENTLIG GODE GRILLSMAKEN?
  4. DE ULIKE TYPENE GRILL
  5. HVORDAN GRILLE PIZZA OG BRØD?
  6. GRILLTILBEHØRET: MARINADE, RUB, OLJE, GLAZE, SAUS OG KRYDDER
  7. NÅR KOMMER GJESTENE? I kveld? I morgen? Om én time?

I mellomtiden kan du ta en titt på
denne samlingen med mer enn 100 grilloppskrifter og -tips på Pinterest:

GRILLSKOLEN – Idemagasinets grilloppskrifter på Pinterest

God grilling!

– Kilder: MatpratSanta Maria/Foto: Santa Maria – 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.