Hjem   Om meg   Kontakt
HAGETIPS: Mai i hagen. Slik gjør du. | Marianne de Bourg
23832
post-template-default,single,single-post,postid-23832,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

HAGETIPS: Mai i hagen. Slik gjør du.

Mai er en god måned for å gjødsle planter og plen, for å plante og fylle krukker og potter. 

Når plenen har tørket opp og vissent løv er fjernet, er det tid for å gjødsle. Mai er også en god måned for å plante nye planter i hagen. Det er fortsatt bra fuktighet i jorden, og det er sjelden for varmt for de nyetablerte plantene.

Til slutt fyller vi krukker og potter. Å velge hvilke blomster man skal fylle krukker og ampler med, er litt som å velge i en godteributikk!

HAGETIPS--Mai-i-hagen-vanning,-gjødsling,-planting-og-stell

Foto: obp.no

Stell av blomstrende busker og trær

Litt stell hjelper plantene til å blomstre bedre.

Gjødsling: Gi plantene i hagen din gjødsel nå på forsommeren, så får de næring til å vokse og lage nye blomsterknopper. Har du tilgang på kompostjord eller formuldet husdyrgjødsel, legger du ut et tynt lag med dette og graver den forsiktig ned i jorda rundt stammene.

Kompost og husdyrgjødsel forbedrer jordstrukturen i tillegg til å inneholde næring, noe både planten og mikrolivet i jorda setter pris på. Kunstgjødsel kan strøs ut oppå jorden, helst sammen med litt ny jord som blandes med den eksisterende jorden.

Beskjæring gjøres eventuelt etter blomstring. Det er ikke alle som trenger årlig beskjæring, men både syrin, brudespirea og praktgullbusk blir finest hvis man fjerner noen av de eldste greinene, slik at nye greiner får utvikle seg.

Beskjæring stimulerer busker og trær til å danne nye greiner, slik at de blir tette og fine.

Stell av plenen

Gress er næringskrevende og kan trenge nye krefter til å komme skikkelig igang med en ny sesong. Les godt på pakningen for å finne riktig mengde gjødsel, avhengig av hvilken. Husk at for mye gjødsel vil virker mot sin hensikt; røttene vil bli svidd og gresset blir gult. Det er bedre å gjødsle i flere omganger med lavere dose.

Mose? Har du mye mose i plenen er det ofte bedre å gjødsle enn å kalke. Mose er et tegn på at gresset ikke trives; det får for mye skygge, for lite næring, eller dreneringen er dårlig. Mose er også et tegn på at plenen blir lite brukt. Kanskje plassen heller kan brukes til en uteplass, en hellegang eller blomsterbed?

Planting

Slik gjør du:

  1. Når du skal plante stauder eller trær bør du grave et hull som er minst dobbelt så stort som potten. Når du graver vil jorden bli mer luftig, og planterøttene kan lett trenge fram. Luftig jord vil også ha bedre drenering, og man unngår at plantegropen blir et basseng.
  2. Bland inn kompost eller torvbasert plantejord. Du kan også blande inn en liten mengde organisk gjødsel eller kunstgjødsel.
  3. Ikke legg gjødselen rett i plantehullet; planterøttene hos nye og små planter kan svis.
  4. Etter at planten er satt i hullet fyller du på med jord og trykker godt til. Det skal være god kontakt mellom røttene og jorden.
  5. Husk å vanne godt til slutt.

Fyll krukker og potter

Når du kjøper blomster, skal plantene se friske ut og røttene være godt utviklet. Størrelsen og voksemåten hos planten vil variere, men planten bør virke kompakt og ikke for “slengete”. Jorden skal ikke være knusktørr. Et tips er å ikke blande for mye forskjellig i samme krukke, både når det gjelder farge og form.Det kan være bedre å velge flere av samme type plante og heller bruke en krukke ekstra, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Vil du blande mange blomsterfarger, bør plantene ha samme voksemåte.

Krukker gjør det mulig å ha det frodig og grønt rundt seg selv om man ikke har egen hage. Velg store krukker, bruk næringsrik jord og plukk av visne blomster etterhvert, så har du blomstring hele sommeren. Ved å bruke krukker som har dreneringshull i bunnen kan du vanne uten å tenke på at plantene drukner. Et triks for å holde dreneringen i orden, er å fylle på med leca eller småstein i bunnen av krukken, og legge et lite, tynt håndkle over før man fyller på jord. Da blandes ikke jorden med steinen, og vannet kan slippe ut, forklarer OBP.

Bytt ut vårløkene: Har du Stemorsblomster og vårløker i krukkene fra før av, kan du sette disse ut under noen busker i hagen. Stemorsblomstene vil frø seg slik at nye planter dukker opp. Vårblomstrende løker som perleblomster, påskeliljer, Scilla, Anemoner, krokus, vårpryd og klosterklokke vil også blomstre på nytt neste vår.

Tips planting i krukker

  • Store krukker gir jevnerere fuktighet og plass til flere planter
  • Husk drenering i bunnen, og bruk god jord
  • Det er bedre å bruke flere krukker med hver sin fargeskala på blomstene enn å blande for mye sammen
  • Planter med dekorative blader er fine hele sesongen

Da er det bare å ta turen ut i hagen.Ta vanning, gjødsling, beskjæring og planting som avkobling, da vel. Hagearbeide er god terapi og mindfulness så god som noe annet.

Nyt våren, hagen og naturen som har blitt grønn!

 

– Kilde: obp.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.