Hjem   Om meg   Kontakt
20+ fakta og tips om Pak choy (Bok choy) | Marianne de Bourg
23134
post-template-default,single,single-post,postid-23134,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

20+ fakta og tips om Pak choy (Bok choy)

Den asiatiske Pak choy er en kålvekst som danner en bladrosett av 8 –-10 grønne blader, med en lang hvit stilk og hvite bladnerver. Den har flere navn, og kalles også for Paksoi, Bok choy og Tai tsai.

Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Utseendet minner om kinakål og mangold, men den er lengre og løsere enn kinakål, og skiller seg fra mangold ved at bladene er helt jevne og runde i ytterkant.

Pak choy har en søt og mild smak, og brukes både som salat og kokt grønnsak.

Bok-choy-eller-Pak-choy

Det finnes flere varianter av asiatiske kålvekster som likner på pak choy.

Mini-pak choy blir ca 10 cm lang, ellers er utsende og anvendelse den samme som hos vanlig pak choy. Pak choy Shanghai er helt grønn, uten hvite stilker. Kai choi har lyse stilker med små bleke blader og kraftig smak som minner om sennep. Kai lan har store grønne blader, som smaker bittert i rå tilstand, men mildt når de kokes. Tat soi er små grønne blader med hvit stilk. Smaken er mild og fin og den kan brukes som salat. Choisum har tynne runde stenger med ovale grønne blader og små gule blomster. Den smaker nesten likt som kål.

Bruk:

Både pak choy og andre asiatiske kålsorter er ypperlig til wok. Bladene blir raskt ferdig og stilken er fortsatt sprø med en søt kålsmak.  Får du ikke tak i pak choy, er kinakål et godt alternativ i wokken. Pak choy kan også smørdampes, stekes eller kokes. Og brukes i supper på samme måte som vi bruker spinat. Friske blader og sprø stengler kan også brukes i salat.

Norsk sesong: juni – oktober. Lagringstemperatur: 0 – 4°C .

TIPS: Det kan være smart å skille bladene og stilkene for å få vasket bort eventuelle rester av jord.

pak-choy

Pak choi / Bok choi – Foto: Frukt.no

 

Næringsinnhold per 100 g:

Pak choy er en kalorifattig grønnsak.

  • Energi: 54 kJ / 13 kcal
  • Karbohydrat 2.2 g
  • Fiber 1.0 g
  • Fett 0.2 g
  • Protein 1.5 g

Bok choy inneholder mye A-vitamin – ca 3500 IU pr 100 g. Bok choy inneholder også ca 50 mg vitamin C pr 100 g.

Helsefordeler:

Pak choy skal sammen med andre kålgrønnsaker være gunstig mot kreft. Å spise grønnsaken er bra for god benhelse og for huden, på grunn av sitt innhold av collagen. Grønnsakens innhold av blant annet kalium skal være bra for hjerte og blodtrykk. Den inneholder også kolin, som skal være gunstig mot betennelsestilstander og bra for immunforsvaret.

Har du ikke prøvd pak choy før? Prøv den i noen av oppskriftene over.

– Kilder: Bama, frukt.no, MedicalNewsToday, Wikipedia –

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.