Hjem   Om meg   Kontakt
Riktig tidspunkt for vask og beising av hus og terrasse | Marianne de Bourg
22868
post-template-default,single,single-post,postid-22868,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Riktig tidspunkt for vask og beising av hus og terrasse

Når kan vi starte med utendørsarbeid som husvask, terrasserens og utvendig malearbeid? Noe kan du sette i gang med med det samme, mens annet bør utsettes
til varmen har tatt mer tak. 

Husvask i plussgrader

En grundig vask av huset bør man gjøre med jevne mellomrom: helst hvert år, og minimum hvert tredje år. Du er ikke avhengig av finvær for å gjøre vaskejobben. Tvert imot, både hus, terrasse og hagemøbler kan med fordel rengjøres på regntunge dager. Er det sterk sol, risikerer man nemlig at rengjøringsmiddelet tørker før du får skylt det av. Du er heller ikke avhengig av noe særlig varmt vær for å svinge vaskekosten.

Riktig-tidspunkt-for-husvask

Enrico Bastiani fra Nordsjö / Foto: Kristian Owren

– Vasking av husveggene kan man helt fint gjøre nå, så fremst det ikke er nattefrost. Det er egentlig flott å gjøre vaskingen nå slik at treverket får god tid til å tørke igjen før man eventuelt skal male eller beise, sier Enrico Bastiani, hos Nordsjö.

Skal huset males, er rengjøring av veggene et must for å gi god heft til malingen. Da bruker man et kraftigere rengjøringsmiddel som i tillegg til å rengjøre veggene også matter ned malingen. Men ikke vask nå dersom du skal bruke sommerferien på malejobben; det bør helst males innen en måned etter at huset er rengjort.

Vent med terrassen

Riktig-tidspunkt-for-terrassevask

Det er ingen grunn til å utsette terrassevaskingen, med mindre du planlegger å vaske huset etterpå. Huset bør vaskes før terrassen. / Foto: Kristian Owren

Å vaske terrassen kan du gjøre nå, men på de aller fleste steder i landet er det en fordel å holde igjen litt med beisingen/oljingen.

– Jeg forstår at mange er fristet til å beise terrassen før 17. mai, men her vil jeg råde folk til å være mer tålmodige. Det tar litt tid før man blir kvitt all restfukt fra terrassebordene, og jeg ville ventet med å påføre ny beis til etter vi har hatt noen flere gode solskinnsdager. Men å starte sesongen med en grundig rengjøring av terrassegulvet er derimot en god idé, råder Bastiani.

Det kan imidlertid være greit å huske på å gjøre vaskejobbene i riktig rekkefølge; husveggen bør vaskes før terrassen. Velger du motsatt rekkefølge, vil du skylle skitten fra husveggene ned på terrassegulvet, og må sannsynligvis gjøre jobben en gang til.

Er man i tvil om treverket er tørt nok til å beise eller olje, finnes det fuktmålere som gir en god indikasjon på treverkets fuktinnhold. Får du grønt lys fra fuktmåleren, er terrassegulvet sannsynligvis klart for ny behandling.

Det ideelle maleværet

Det helt ideelle maleværet 16 grader og overskyet, men det går helt fint å male eller beise i både varmere og kjøligere temperaturer enn dette.

– Huset er ikke like utsatt for restfukt enn de liggende terrassebordene, så her kan man sannsynligvis starte med maling eller beis på et tidligere tidspunkt, men også her er det viktig å forvisse seg om at treet er tørt nok, sier Bastiani om dette.

Så selv om man ifølge gradestokken kanskje kan male eller beise, er det lurt å la solen jobbe enda litt mer før du setter i gang. Også her er fuktmåleren et nyttig verktøy.

Temperaturkravene til maling- og beisprodukter avhenger stort sett av om de er tynnet med vann eller olje. Det gjelder å følge produsentens anbefalinger. Vær også oppmerksom på at selv om treverket er tørt nok, kan fuktighet i luften også være skadelig for den nymalte malingfilmen.

– Vanntynnede produkter kan man bruke helt ned til fem grader. Men vær obs på temperaturen om natten, det er ikke heldig om temperaturen synker ned til to-tre grader første natt etter at det er malt. Oljebaserte utendørsprodukter kan man bruke i enda kaldere vær enn vanntynnede, det vil jo uansett ikke fryse. Men hvis det er nattefrost eller –fukt, er det lett å få duggskjolder, sier malingeksperten, og råder til å vente til du er sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet etter at jobben blir gjort.

Begynner du nå å bli klar for å komme i gang med utearbeidet? Da vet du hvilke jobber du kan starte med allerede nå – og jobbene du bør vise litt tålmodighet med.

 

– Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.