Hjem   Om meg   Kontakt
Taco og Tex Mex-guide | Marianne de Bourg
22657
post-template-default,single,single-post,postid-22657,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Taco og Tex Mex-guide

Hva er forskjellen på burrito, enchilada og quesadilla? Og er ikke egentlig pico de gallo en salsa?

Tex-mex er sammensatt av ordene «Texas» og «Mexico». Tex mex & Taco ble utviklet på grensen mellom Mexico og Texas og spredte seg raskt over hele USA.

La denne ABC-en til taco og tex mex inspirere til å lage nye retter og tilbehør til tacofredagen – eller fredagstacoen om du vil.

GUIDE-til-Tex-Mex

Foto: Santa Maria

Her er en guide til dette smakfulle kjøkkenet.

Avokado hører med til tex mex. Viktigste ingrediens i guacamole.

Bønner: Spises i Mexico til alle måltider, til frokost, lunsj og til middag. Bønner er utrolig næringsrike og strutter av vitaminer og proteiner. De vanligste bønnene hos oss er røde, brune eller sorte.

Bønnestuing/bønnemos/refried beans: En mild stuing eller mos av kokte bønner, som oftest smaksatt med løk og spisskummen. Rik på protein og en smak som passer for hele familien. Fås kjøpt ferdig på boks.

Burrito: I en klassisk burrito eller taco de harina fra Mexico, er frijoles refritos, (kokte og siden stekte svarte- eller brune bønner) og spansk ris eller kjøtt ofte det eneste fyllet. I USA består derimot fyllet vanligvis av en kombinasjon av ris, svarte bønner, mais, tacosaus, kjøtt, ost og rømme.

Chili: Chilipepper er en frukt som finnes i utallige varianter, fra de milde paprikatypene til de virkelige hotte som jalapeño og serrano og som brukes i Tex- Mex matlaging, gjerne malt som krydder. Tørket chili er noe helt annet enn fersk. Når væsken forsvinner ut av frukten og chilien tørker inn, vil den endre farge og lage et sprøtt skall. Når chilien tørkes konsentreres og utvikles smakene ytterligere.
[Tørket chili – hva er det og hvordan bruke det?]

Drikke: Til tex-mex basert på kjøtt, bønner og forskjellige typer chili, ofte også paprika og tomat, fungerer fruktige røde viner med bløte tanniner og god friskhet, og helst ikke fatpreg. Margaritas er godt før og etter maten. Tequila-shots med salt og lime/sitron er også godt. Eller en chilishot.

Enchiladas kan sammenlignes med fajitas. Den største forskjellen er at enchiladas består av tortillaer som fylles med kjøtt og grønnsaker og så rulles sammen i en form. Rullene gratineres senere i ovnen sammen med en tomatsaus og revet ost. Man serverer gjerne ris, en bønnegryte eller salat ved siden av.

Fajitas er en tradisjonell Tex-Mex-rett som ofte består av kjøtt, grønnsaker og tortillabrød. På restauranter er det vanlig å servere fajitas i en rykende varm jernpanne med sauser og tortillabrød servert ved siden. Hovedingrediensen består ofte av grillet oksekjøtt, kylling, svin eller en kombinasjon av disse. Løk og paprika tilsettes og alt stekes lett sammen. Dette spiser man så med tortillabrød og en valgfri saus eller to, f.eks. salsa og/eller guacamole.

Guacamole er en avokado-basert saus med opprinnelse i det meksikanske kjøkkenet. I Mexico brukes den som tilbehør i varmretter mens i Norge blir den ofte brukt som dipp. Typisk lages sausen med avokado, litt limesaft og salt, men mange tilsetter også finhakket løk, hvitløk, grønn chili, koriander eller tomat. Her er det bare å prøve seg frem! [Oppskrift på guacamole]

Jalapeño: Liten eller mellomstor chilifrukt, som hører til den litt milde enden av sterkhetsskalaen. Derfor anvendes den ofte i salsa eller marinert som tilbehør til mange retter.

Koriander regnes som kongen av urter i Mexico. Brukes blant annet i hjemmelaget salsa og guacamole.

Krydder: Vanlig krydder brukt i Tex-mex er anis, safran, koriander, karve, merian, oregano, rosmarin, timian, spisskumin og villmynte.
[Les også: Krydder som smaker av Mexico]

Lime: Ferskpresset limesaft brukes mye i det meksikanske kjøkkenet og i tex mex-mat. Standard ingrediens i guacamole og margarita.

Mais: “Creamed corn” eller stuet mais er en klassiker når det kommer til den sør amerikanske matkulturen. Passer perfekt på en tex-mex buffet eller til grillmat! Oppskrift får du her.

Margarita: Margarita er en drink eller cocktail som passer perfekt til tex mex-aften. Den klassiske Margaritaen skal kun inneholde tequila, sitruslikør og limesaft. Og husk, Margarita må ikke forveksles med Margherita – som er pizza. [Oppskrift på Margarita]

Nachos er meksikanske chips laget av maismel som er fritert i olje. De ble opprinnelig servert i Mexico på 40-tallet med litt cheddar-ost og noen chili på toppen. Nachos kan nytes på egen hånd eller tilberedes med flere ingredienser slik at det blir et større måltid ut av det. Nachos som måltid kan tilberedes i ildfast form, lagvis med stekt kjøttdeig og tomatsalsa og toppet med masse ost. Server som snacks med en god dipp, alene som drink-tilbehør og på bufféen, eller bruk chipsen som dekor i andre meksikanske retter.
[Oppskrift på nachos]

Ost: Tradisjonelt brukes cheddarost i enchilladas, nachos og quesadillas, mens revet gulost standard tilbehør til den norske tacoen. Prøv neste gang å bytte ut revet gulost med ricotta. En mild og fin ferskost som passer perfekt for å balansere en hot salsa. Eller prøv med smuldret feta eller moden cheddar. Smeltet cheddarsaus er dessuten deilig både som dip til tortillachips og topping til taco!

Paprika er fast tilbehør i fajitas. Rød eller grønn.

Pico de gallo: Ligner på salsa, men er ikke så flytende. Inneholder som regel finhakket tomat, løk, koriander, samt chili og lime.

Quesadilla er tradisjonelt en ostefylt og stekt tortilla som kan tilberedes med valgfritt favorittilbehør. Server quesadillaen som hovedrett, eller som del av en buffé sammen med guacamole, rømme og grønn salat.

Rømme er fast innslag til fredagstacoen!

Salsa: Ordet salsa betyr saus på spansk og er en flytende tomatbasert kald saus. I Norge brukes tomatsalsa mest som saus til taco og som dip til nachos, og er uunnværlig når du skal ha en meksikansk aften eller hvis du skal lage meksikanske småretter. Salsa passer dessuten ypperlig som saus til grillmat, fisk, kylling, pølser, hamburgere, pizza, ostesmørbrød og kjøtt. Prøv også agurksalsa eller mangosalsa til tex mex-maten.

Salsamusikk er en herlig saus av heftige, lidenskapelige, latinamerikanske rytmer influert av jazz og rock. Altså en deilig blanding av mye godt! [Hør på spillelisten Tacofredag!]

Taco er en meksikansk rett som for oss nordmenn betyr fredagskos! Dette er originalt en meksikansk måte å spise forskjellig mat i et tortillabrød som er bakt på mais- eller hvetemel. Prinsippet er å fylle brødet for så å spise det med hendene. I Mexico finnes det ulike måter å lage retten på. Blant annet kan vi nevne Tacos al pastor som lages på svine- lam- eller kjøttdeig som krydres og grilles som en kebab. Den serveres med ananas, løk, fersk koriander og salsa.

Tortillas: Tortilla betyr tynne og myke brød laget av hvetemel eller maismel og er selve basisen i tacooppskrifter. Her i Norge bruker vi også harde tacoskjell av maismel.

Tostadas er friterte små runde maistortillas, med eller uten salt, i ulike størrelser. Kan serveres til ceviche eller som småretter toppet med bønner, ost og pico de gallo.

Quesadilla: En quesadilla kan du servere som varmrett eller fingermat.

Tex mex-oppskrifter

– Kilder: Go Green, Meny, Santa Maria, Taco mexican styleVinmonopolet

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.