Hjem   Om meg   Kontakt
Laktose i ost | Marianne de Bourg
22481
post-template-default,single,single-post,postid-22481,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Laktose i ost

Mange hvite oster er naturlig lave på laktose. Og visste du at mange oster er laktosefrie? Her får du oversikten over hvilke.

Laktose og melkesukker er et karbohydrat og en sukkerart som finnes i melk.

Laktoseintoleranse er den manglende evnen til å fordøye betydelige mengder av laktose. Denne manglende evnen kommer av for lite av enzymet laktase, som normalt er produsert av cellene som er i tynntarmen. Likevel kan de tåle små mengder laktose i et måltid.

Mye av laktosen følger med mysen når man lager ost og melkesukker (laktose) brytes ned som en naturlig del av prosessen når man lager ost. Laktosen som er igjen i osten brytes ned av de tilsatte melkesyrebakterier slik at de fleste hvitoster har et meget lavt laktoseinnhold. Og jo lengre ostene modnes, jo mindre laktose inneholder den.

Mange melkebaserte oster (spesielt fast gul/hvitost) har så lavt innhold av laktose at laktosesensitive som regel kan spise disse. De fleste hvite oster inneholder mindre enn 0,1 gram laktose per 100 gram.

Naturlig laktosefrie oster

Når karbohydratverdien i næringsdeklarasjonen er 0, er osten fri for laktose. Følgende oster er laktosefrie og kan spises fritt av personer med laktoseintoleranse:

Norvegia, Jarlsberg, Nøkkelost, Sveitserost, Norbo, Ridder, Port Salut, Edamer, Gräddost, Pultost, Wilmersburger Classic og ekte hvit geitost.

– Matvarer som inneholder mindre enn 10 mg laktose per 100 g regnes som laktosefrie

Oster med naturlig lavt laktoseinnhold

Disse ostene inneholder maksimalt ett gram laktose per 100 gram og kan fint inngå i et kosthold til personer med nedsatt evne til å fordøye laktose. Ost på en brødskive gir omtrent samme mengde laktose som ett glass laktoseredusert melk eller en laktoseredusert yoghurt.

Oster med lavt laktoseinnhold er blant annet TINE Camembert, TINE Brie, Castello Hvit, Normanna, Norzola, Castello Blå, TINE Royal Blue, Selbu Blå, Apetina revet Mozzarella, Apetina fersk Mozzarella og Taffelost.

– Matvarer som inneholder mindre enn ett gram laktose per 100 gram regnes som laktosefattige.

Oster med høyt laktoseinnhold

Brunoster og prim inneholder mye laktose. Brunost og prim, som er laget på myse, har et høyt innhold av laktose.

Brunost og prim inneholder mellom 37 og 46 gram laktose per 100 gram og bør unngås. En skive med brunost gir opp mot 10 gram laktose, en mengde som tilsvarer et stort glass melk.

Opplysningskontoret for meieriprodukter har utviklet en laktosekalkulator hvor du kan finne ut hvor mye laktose måltidene innholder: Laktosekalkulator

– Kilde: REMA 1000, Tine

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.