Hjem   Om meg   Kontakt
12 grunner til å få i seg nok vitaminer og mineraler | Marianne de Bourg
22624
post-template-default,single,single-post,postid-22624,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

12 grunner til å få i seg nok vitaminer og mineraler

Dette er en gjestebloggpost skrevet av Gro Langøien, engasjert lærer som er opptatt av forebyggende helse.

Bedre syn, finere hud, tykkere hår, sterkere immunforsvar og mer energi.

Dette er bare noen av grunnene til å få i seg nok vitaminer og mineraler. Det har noe å si for optimal forbrenning også. Les bare her:

Vitaminer-og-mineraler

 1. Du kan få tykkere, sterkere og mer glansfullt hår. Sink, vitamin E og alle B-vitaminene er viktige for å ha et sunt og friskt hår.
 2. Du får sterkere negler. Hvite flekker og deformerte negler kan være et tegn på at du mangler vitaminer.
 3. Du får mer energi. B 12 er det viktigste vitaminet for energi. Men også de andre B-vitaminene og vitamin D kan ha betydning for hvor mye energi du føler at du har. Magnesium er det viktigste mineralet for mer energi, i og med at det inngår i dannelsen av celleenergi.
 4. Du får bedre hukommelse. Nyere forskning viser at spesielt B-vitaminene har betydning for hukommelsen. Pasienter med Alzheimer  har fått bedret den kognitive funksjonen med tilskudd av B-vitaminer, og det ser også ut til at det kan forebygges ved tilstrekkelig tilførsel av spesielt B12. Er du vegetarianer eller spiser veldig lite animalske produkter, bør du sjekke nivået av B12, for det forekommer bare i animalsk føde. Noen har også redusert opptak av dette vitaminet og kan trenge sprøyter.
 5. Du styrker immunforsvaret. Hvor mange ganger har du vært forkjølet denne vinteren? Selen, sink, vitamin C, D og E er spesielt viktig, sammen med antioksidantene du får fra frukt og grønnsaker.
 6. Du kan trene mer og hardere uten å få skader. En god næringsstatus beskytter deg mot skader etter trening, og gjør at kroppen restituerer seg fortere. Visste du at enkelte idrettsutøvere fyller på med store mengder C-vitamin etter harde treningsøkter?
 7. Sår gror fortere. Mangler du vitamin C og sink, vil ikke sår gro.
 8. Du får bedre syn. Her er vitamin A viktigst. Du kjenner kanskje noen eldre som har fått makulær degenerasjon, som er en svekkelse av skarpsynet som kommer av at det utvikles “hull” på netthinnen. Dette forebygges effektivt ved å få i seg nok vitamin A, gjerne som karotenoider (det gule/røde fargestoffet som finnes i blant annet paprika). Er du yngre, er det kanskje like interessant at du får bedre nattsyn.
 9. Du får finere hud. Vitamin A er det viktigste for huden din, men også noen B-vitaminer og jod er viktig.
 10. Du får bedre benhelse. Benskjørhet er en av de vanligste sykdommene som følger av vitamin- og mineralmangel. Du har sikkert hørt om vitamin D og kalsuim, men det viser seg at det er like viktig å få i seg nok magnesium. Det siste store nye er vitamin K2, som finnes i blant annet kjøtt, egg og meieriprodukter.
 11. Du legger grunnlaget for en god hjerte/karhelse, det vil altså si at du kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Her gjelder noe av det samme som ved benskjørhet, kalsium, vitamin K og D, men i tillegg viser det seg at det er viktig å ha tilstrekkelig nivå av koenzym Q10. Det siste gir forresten også bedre energi.
 12. Du får et normalt stoffskifte. Jod er veldig viktig for at skjoldbruskkjertelen skal fungere normalt. Stoffskiftet er det samme som forbrenning, og du vet hva som skjer når man ikke har optimal forbrenning? Riktig. Man legger på seg.

Lurer du på hvordan du kan oppnå alt dette? Ved å spise sunt og variert, naturligvis.

Synes du det av en eller annen grunn er vanskelig, eller har du behov for noe ekstra, kan det være en god ide å ta et balansert tilskudd. Det du må passe på da, er at det virkelig er balansert, slik at du ikke får i deg for mye av noe og for lite av noe annet. I tillegg virker flere av vitaminene og mineralene sammen, slik at summen blir en annen enn enkeltelementene til sammen.

Husk også at om du røyker, er overvektig eller bor i et spesielt forurenset område, kan behovene dine være helt annerledes enn for en som ikke har disse miljøbelastningene.

[Les mer om forebyggende helse på Gro Langøiens blogg Fru Langøien]

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.