Hjem   Om meg   Kontakt
Guide til sushi, nigiri, maki, sashimi, wasabi og nori | Marianne de Bourg
22466
post-template-default,single,single-post,postid-22466,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Guide til sushi, nigiri, maki, sashimi, wasabi og nori

Sushi betyr egentlig marinert ris, men begrepet dekker nå rettene innenfor en hel mattradisjon.

Nigiri, maki, sashimi, wasabo og nori. Du trenger ikke huske noen av ordene for å nyte den gode smaken. Likevel kan det være morsomt å lære seg sushispråket, nyttig på restaurant og imponerende til hjemmebruk.

Guide til sushi, nigiri, maki, sashimi, wasabi og nori

Foto: godfisk.no – oppskrift på Marit Bjørgens sushi

Bambusmatte /rullematte: Til god hjelp når du skal lage makiruller er en bambusmatte for å rulle makien sammen etter at du har fått ris, sjømaten og andre ingredienser på plass inne i noriplaten.

Chili Radish Paste er tradisjonell japansk tilbehør. Pasten er en mix med roten til planten Daikon («Giant white radish”). Kan brukes som alternativ Wasabi til sushi.

Fisk: Typiske fiskeslag til sushi er fet fisk som laks, ørret, kveite og makrell. Andre godsaker er uer, reker, kamskjell, kongekrabbe, lakserogn og torsk. Spør alltid i fiskedisken om hvilke fisk de har som egner seg til sushi og sashimi. Er du i tvil, plukk i fra frysedisken. Planlegger du å servere rå fersk fisk, er det viktig at den har vært frossen i 1 døgn først. Unntaket er norsk oppdrettslaks, som garantert kan legges rett på risen.

Futomaki: Tykk maki med flere ingredienser, men ofte vegetarisk, uten kjøtt eller fisk.

Gunkanmaki: Betyr ”krigsskip”. Nigiri, med et bånd av sjøgress, litt høyere enn risen. Fylles med topping som trenger støtte, som lakserogn.

Hosomaki: Tynn maki med kun én ingrediens i tillegg til ris. Kuttes vanligvis i seks biter.

Maki: Den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og tangplater og ris rundt. Slik lager du maki eller se hvordan i denne filmen , hvor du lærer du å lage maki selv.  De klassiske grønnsakene til maki er agurk, avocado, mango og vårløk.

Nigiri: Den avlange risballen med et stykke sjømat på toppen. Slik lager du nigiri.

Nori/noritang: Mørkegrønne løvtynne flak av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.

Oshisushi: En av de eldste sushitypene, opprinnelig fra Osaka, presset i en treform og skåret i biter.

Ponzusaus: Japansk lett dipsaus laget av lime og soyasaus som er et godt alternativ til soyasaus ved siden av sushi og sashimi. Kan fås kjøpt ferdig eller lag selv etter denne oppskriften.  Når vi lager den i Norge består gjerne av soyasaus, riseddik, lime, hvitløk, ingefær. Koriander og chili er også brukt. Oppskrift på ponzusaus: Ponzusaus med chili. Dryss gjerne litt finhakket vårløk og ristede sesamfrø over sausen før servering.

Ris/Sushiris: Risen du bruker til sushi er rundkornet, japansk ris. Grøtris fungerer også! Kok sushiris slik du lærer det her.

Riseddik: Japansk eddik er 4 %, vanlig klar eddik er 7 %. Bruker du den sterke, bruk halvparten. Enkelte steder får man også kjøpt ferdigblandet sushieddik (se nedenfor).

Sashimi: Det er fersk, rå sjømat skåret i tynne skiver, servert uten ris. Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr marinert ris. Oppskrift på sashimi.

Skjære fisk til sashimi og sushi: Hvordan kutte sashimi av salma og Hvordan kutte sushi av salma.

Soyasaus: Soyasausen du dypper sushibiten i før du spiser den, er den lyse og lette typen, som Kikkoman eller en annen japansk soyasaus. Kikkoman soyasaus får du også med mindre salt, se flaske med grønn kork. Kikkoman har også en glutenfri soyasaus.

Spisepinner til alle er nødvendig, og morsomt! Men det er også lov å bruke hendene når du spiser sushi.

Sushi Su er smaksatt riseddik som setter den spesielle og gode smaken på risen som brukes i sushi retter. Består av riseddik, salt og sukker. Altså en ferdig miks som gjør det enda lettere å tilberede sushirisen. Sushi Su tilsettes etter risen er ferdig kokt og avkjølt.

Sushieddiken som skal over risen etter at den er kjølnet, får du ofte kjøpt under navnet «Sushi seasoning». Du kan også lage den selv ved å blande to spiseskjeer sukker og én teskje salt i fire spiseskjeer riseddik. Det er ofte sushieddiken som er hemmeligheten til sushikokkene og derfor finnes det forskjellige fremgangsmåter på akkurat hvordan man lager sushieddik.

Syltet ingefær: Tynne skiver ingefær i eddiklake, kjøpes på glass eller i små plastbeger. De tynne skivene spises gjerne mellom hver sushibit, for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.

Temaki: Ris og forskjellige ingredienser pakket i kremmerhus av sjøgress, nori. Spises med hendene.

Tilbehør til sushi: De klassiske grønnsakene til maki er agurk, avokado, mango og vårløk. Godt tilbehør til sushi og sashimi er også frisk koriander, sesamfrø, lime, chili, hvitløk, frisk ingefær, reddik og fennikel.

Uramaki betyr ”innsiden ut”. Ingrediensene rulles i nori med risen på utsiden. Mer populær i Vesten enn i Japan.

Wasabi: Grønn og veldig sterk pepperrot, kjøpes på tube. Den grønne kremen som serveres sammen med sushi, og som kan røres ut i små mengder i soyasausen eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Vær varsom: Wasabi er sterkere enn det meste du har noen gang har smakt!

Liker du ikke rå fisk?

Sushi forbindes gjerne med rå fisk, men det er fullt mulig å bruke andre ting. Kokt reke eller scampi er mye brukt til nigiri og i Japan er det vanlig å finne sushi med grønnsaker og kjøtt.

Prøv da:

Tempura er en teknikk for fritering. Ingrediensene dyppes i en røre og frityrstekes i varm olje (160-180 grader). Tradisjonelt ble det brukt sesamolje, som gjør maten ekstra sprø. Tempura skal være myk inni og knasende sprø utenpå.

Tataki betyr ”å brekke i biter” og betegner fiskestykker som stekes raskt på alle sidene slik at de får en tynn stekeskorpe. Fisken skal være ganske rå inni, men det kan du selvsagt tilpasse din egen smak.

Skikk og bruk

De viktigste reglene for bordskikk i Japan handler om bruk av spisepinnene.

  • De skal ikke bli stående i risbollen, men legges foran deg når du ikke bruker dem.
  • Spissene bør ligge mot venstre og pinnene skal ikke krysses. La dem hvile på den lille bordstøtten eller på papiret til engangspinnene.
  • Spesielt uhøflig er det å sette pinnene rett opp og ned i bollen, dette forbindes med deler av japansk begravelsesritual. Av samme grunn skal du ikke sende mat til andre med pinnene.
  • Skal du forsyne deg fra et felles fat, bør du bruke baksiden av pinnene, dersom du allerede har spist med dem.
  • Engangspinner legges tilbake i papiret etter bruk.
  • Sushi kan spises med pinner eller med fingrene og hele biten skal spises i ett.
  • Bruk ikke for mye wasabi, det regnes som en fornærmelse mot kokken.
  • Nigiri-sushi skal dyppes i soyasausen med fiskesiden ned.

– Kilder: godfisk.no, Haugen-Gruppenmeny.noOrkla Foods Norge, salma.no, vinmonopolet.no –

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.