Hjem   Om meg   Kontakt
Melkesyregjæret rødkål og surkål | Marianne de Bourg
17002
post-template-default,single,single-post,postid-17002,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Melkesyregjæret rødkål og surkål

Her er to sunne oppskrifter på hjemmelaget surkål og rødkål. Rettene er laget med tradisjonell melkesyregjæring – eller fermentering, så vil du spise dette til jul er det fint å starte et par måneder før.

Oppskrift-på-melkesyregjæret-fermentert-rødkål

Foto og oppskrift lånt med tillatelse fra: Ren Mat

RØDKÅL

  • 2 hele rødkål
  • 1 ss havsalt
  • 1 ss hel nellik
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 ss pepperkorn
  • 1 neve solbær (kan sløyfes)
  • 1 dl myse (kan sløyfes) og
  • erstattes av en ekstra ss salt
  1. Vask kålen godt, fjern de ytterste bladene og stilken.
  2. Ha kål og salt over i en stor bolle og kna til kålen slipper væsken. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt.
  3. Følg samme prosedyre som for surkål.
  4. Rødkålen skal modnes kaldt, på glass, frem til jul.
  5. Ønsker du søtere kål kan honning, ripsgele eller noe annet søtt blandes i før servering.
Oppskrift-på-melkesyregjæret-eller-fermentert-surkål

Foto og oppskrifte lånt med tillatelse fra:: Ren Mat

SURKÅL

  • 2 kålhoder
  • 1-2 ss karve
  • 1 ss havsalt
  • 1 dl myse, kan sløyfes og erstattes med 1 ss ekstra havsalt
  1. Vask kålen godt, fjern de ytterste bladene og stilken. Rasp eller kutt kålen.
  2. Ha kål, salt og karve over i en bolle og kna til kålen slipper væske. Her spiller saltet en sentral rolle, det hjelper grønnsakene å gi slipp på væsken.
  3. Ha alt over i en fermenteringskrukke eller glass med vid åpning. Bruk knyttneven til å stampe kålen ned i glasset for å frigjøre enda mer saft. Til slutt vil væsken stige over grønnsakene. Væsken skal dekke grønnsakene, og om ikke dette skjer må du etterfylle med ekstra myse eller saltlake slik at de er dekket under gjæringsprosessen.
  4. Legg press på grønnsakene slik at de holder seg under væsken hele tiden. Tett godt rundt med et klede for å hindre at insekter kommer til.
  5. La kålen stå å melkesyregjære fra 7-30 dager, alt etter hvor syrlig du ønsker din kålen.
  6. Når smaksløkene bestemmer at du skal stoppe gjæringen, har du kålen over i et glass med tett lokk. Oppbevares i kjøleskap eller en kjølig bod.

Kål og karve har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Karve har vært vesentlig i folkemedisinen og ble plukket på åkrene i forbindelse med høyonna. Den ble flittig brukt i matlaging, som te og til å knaske på når man var plaget med innvortes luft.

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.