Hjem   Om meg   Kontakt
Riktig vin og marinade til grillmat | Marianne de Bourg
13642
post-template-default,single,single-post,postid-13642,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Riktig vin og marinade til grillmat

Mange velger vin til grillmaten, men hvilken vin passer best?

Når det gjelder å kombinere vin med grillmat, er det også lurt å tenke på hvilken type marinade du bruker til kjøttet eller fisken. Etter at marinaden har fått en omgang på grillen, kan vinen fort oppleves skarp og alt for syrlig, og i verste fall ødelegges helt.

Lær hvordan du lager god og vinvennlig marinade, og hvilken vin som passer til!

Grill-vin-og-marinade

Marinaden som ikke ødelegger vinsmaken

Svært mange ferdige marinader på pose inneholder sterke krydder, og mye salt og sukker. Når kjøttet grilles etter å ha marinert i ferdig marinade, blir spesielt sukkeret brent og smaken på kjøttet blir annerledes enn forventet. Vinen som skal nytes til blir også påvirket av det sterke og brente, og vinen kan oppleves skarp og alt for syrlig, og i verste fall ødelegges helt, istedenfor velsmakende og rensende.

Vinvennlige grillmarinader er derimot marinader som inneholder naturlige råvarer og mildere smaker. De harmoniserer bedre med kjøttet og gjør det enklere å kombinere kjøttet med vin. Olivenoljen har liten peppertone og tilfører marinaden en ekstra kompleksitet. Friske urter er mildere i smaken og mer balansert enn tørkede varianter.

Her er en marinade fra Christer Berens’ bok Nytelser:

Christer Berens’ vinvennlige grillmarinade

(Til ca. 1 kg kjøtt)

  • 1 dl olivenolje
  • Saften av 1  sitron
  • Revet skal av en sitron
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/3 stor krukke  rosmarin eller timian
  • salt og grovkvernet pepper

Legg alt sammen i i en plastpose og være nøye med at alt kjøtt får smake på marinaden.

Ingeniørfruen-tipser-om-vinvennlige-marinader

Riktig vin til grillmaten

Grillmatens stekeskorpe fremhever garvestoffer og bitterheten i vinen, derfor trengs en sjenerøs og rik vin med mye fruktighet. En allround grillrødvin har gjerne en bløt struktur som hamler opp med røyksmaken til maten. 

Alléno & Chapoutier Crozes-Hermitage er en slik allround grillvin. Det er en konsentrert vin med duft av pepper og mørke bær, og smaken er saftig med en god fylde. Aromaen passer perfekt til rødt kjøtt, men den bløte tanninstrukturen gjør den egnet til også annen grillmat. Siden lanseringen på Vinmonopolet i fjor høst har vinen fått svært god omtale i pressen og den ble revet vekk fra hyllene etter få dager.

Produktinformasjon Alléno & Chapoutier Crozes-Hermitage

Utvalg: Basisutvalg, kategori 1
Varenummer: 8028
Volum: 75 cl
Pris: 164, 90

Ingeniørfruen-om-vin-og-grill

✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️ ✉️

Har du spørsmål, tanker eller erfaringer å dele? Skriv noen ord inn i kommentarfeltet under!

Ønsker deg en god grillsommer

Marianne-de-Bourg-Ingeniørfruen-skriver-om-helse-diett-kosthold-cocktails-drinker-bøker-kropp-matoppskrifter-sunn-mat-oppskrifter-sex-samliv-trening-skjønnhet-kosttilskudd-helsekost-økologisk-naturmedisin-kjerringråd-sukkerfri-lavkarbo-lavkalori

Likte du dette? Du kan dele bilde og link på Facebook eller Pinterest, følge meg på Pinterest og bli fan av bloggen på Facebook. Registrer du e-postadressen din i feltet “Følg bloggen via e-post” under bildet av meg, mottar du blogginnleggene mine på e-post. 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.