Hjem   Om meg   Kontakt
Løvetann | Marianne de Bourg
12067
post-template-default,single,single-post,postid-12067,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Løvetann

Løvetann er en eldgammel medisin- og næringsplante, omtalt i antikkens og arabernes skrifter, høyt verdsatt for sin næringsverdi. Et av vikingkvinnenes viktigste skjønnhetsmidler var å gni huden inn med løvetannmelk om kvelden.

Jeg har selv brukt te av løvetann, kaffeerstatning som faktisk smaker ganske godt og stylet en glasskuppel med avblomstret løvetann (den ble superfin!).

Denne gratis nytteplanten er ikke bare fin å drikke og som styling, her har jeg funnet imponerende mange helsefordeler den skal ha:

Ingeniørfruens urtebibliotek - LØVETANN

Foto via Pinterest

Løvetann

Løvetann – Taraxacum officinalis

Engelsk: Dandelion

Inneholder: Rot inulin, steroler, triterpenoider, bitterstoffer, taraxasin, sukker, pektin, glukosider, kolin, fenolsyrer, asparagin, kalium. Blad: lutein, violaxantin og karotenoider, bitterstoffer, vitaminene A, betakaroten, B, C, D, kalium og jern.

Egenskaper/virkning:

Gallestimulerende, fordøyelsesfremmende, urindrivende, antireumatisk, avførende, smertelindrende, slaggstoffutrensende. styrkende, nærende. Motvirker revmatisme.

Brukes mot:

Lever- og galleblæreproblemer, dårlig appetitt, diabetes, eksem, fordøyelsesproblemer, forstoppelse, halsbrann, hudproblemer, PMS, leddbetennelse, podagra, reumatisme, anemi, benskjørhet, betennelse i øyets bindvev, forstoppelse, podagra, kviser, vann i kroppen, urinveisinfeksjoner.

Avkok av løvetannrot og –blader er i folkemedisinen et middel til å løse opp nyrestein og nyregrus. Bitterstoffen både i rot og blad aktiverer hele fordøyelseskanalen og leveren, øker utskillelsen av fordøyelsessafter, øker appetitten og fremmer fordøyelsen. Løvetannrot har tradisjonelt vært brukt ved leversykdommer, gulsott, hepatitt, gallleblærebetennelse, for å oppløse gallestener. Den stimulerende effekten omfatter også bukspyttkjertelen, hvor den øker insulinsekresjonen.

Bladene er urindrivende og kan være nyttig ved væskeopphopning i kroppen og urinveisinfeksjoner. Vanlige urindrivende medikamenter tømmer kroppen for kalium, mens løvetann derimot har et høyt kaliuminnhold som erstatter det som skylles ut med urinen.

Et uttrekk av bladene og blomstene er fint å vaske sår og hudplager med.
Den hvite løvetannsaften kan brukes som en kur mot vorter (ha på vorten i noen uker).

Mentalt: Tretthet, irritabilitet, hodepine.

Deler av planten som brukes:

Hele planten kan brukes som medisin og er svært næringsrik. Røttene høstes tidlig på våren og sent på høsten, og bladene bør sankes so unge, om våren og forsommeren, når du kan spise dem som bitterstyrkemiddel etter en vinter med rolig liv.

Brukes til:

Bladene kan spises rå i salater. Mal tørket og ristet rot som kaffeerstatning. Melkesaften i bladene er et fint bløtgjørende middel i dampbad for ansiktet, i rensemelk og fuktighetskrem for alle hudtyper. Røttene stimulerer galleproduksjonen og virker urindrivende, er bra ved revmatiske plager, urinsyregikt, eksem, forstoppelse og søvnløshet. Kok blad og rot i hvitvin mot hypokonderi, gulsott, lever– og nyresykdommer, blærelidelser, mavesår, for hvile og søvn.

I mat og drikke:

Bladene kan brukes til salat, suppe og stuing. Ristet og malt løvetannrot er en koffeinfri erstatning for kaffe.

Advarsel: Kan være svært allergen. Gi ikke løvetannsaft til barn ettersom det kan medføre kvalme, oppkast og diaré.

[HUSK AT DET SOM VIRKER, OGSÅ KAN HA BIVIRKNINGER. Ikke erstatt medisin foreskrevet av legen med urtemedisin, men bruk dem forebyggende og som supplement til skolemedisin. Urter kan ha innvirkning på andre medisiner du bruker. Spør derfor legen før du bruker urtemedisin dersom du bruker medisiner, er gravid eller ammer.]


Kilder: Den store urteboken, Frisk med naturens medisin, Husråd for vanlige plager, Kvinnens urtebok, Urtehagen på Knatten

Spennende, eller hva?
Marianne :) 

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.