Hjem   Om meg   Kontakt
Sniktitt i Meretes bokhylle | Marianne de Bourg
5659
post-template-default,single,single-post,postid-5659,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Sniktitt i Meretes bokhylle

Jeg liker å se i bokhyllene når jeg er hjemme hos folk, og særlig kokebøkene, som jeg synes forteller mye om et menneskes forhold til mat. Som igjen forteller mye om et menneske.

Ta gjerne en titt i kokebokavdelingen i min bokhylle, hvor jeg viser fram den store samlingen min.

Men først – bli med på en tur inn i bokhylla til Merete med bloggen Gresk mat!

Ingeniørfruens snikitt i Meretes bokhylle

Foto: Great Greek Food

Merete: – Jeg samlet kokebøker i mange år. Ønsket dem til bursdager og jul, kjøpte på salg og til full pris om det var en jeg bare måtte ha, samlet på et par serier. Til slutt hadde jeg nesten en Billy-bokhylle full av dem.

Jeg bladde mye i dem. Nøt bildene, leste oppskrifter, så for meg drøssevis av femretters menyer og bugnende festbord med vin og gourmetmat, måltidet som en reise fra land til land, kultur til kultur, fra hav til fjell og gårder.

Men det er forskjell på teori og praksis. I praksis lager jeg hovedsakelig tre ulike typer måltider:

Hverdagsmiddag, som skal være sunn, og enten rask eller kunne forberedes dagen før
– og til slike trenger jeg enten ikke oppskrift, får lett inspirasjon fra nettet, eller må bruke en typisk hverdagsmiddagskokebok. Dem er det ikke mange av, iallfall har jeg ikke funnet mange.

Kosemiddag, typisk weekendmiddag for meg og kjæresten, som godt kan være litt komplisert fordi vi tross alt bare lager hovedrett (ingen av oss er dessertmennesker)
– altså trenger jeg type gourmetmat til to-kokebok. Men ikke for avansert. Det er tross alt fredag eller lørdag og det skal drikkes vin også.
.
Vennemiddag, alt fra å be et par venninner på noe enkelt men litt annerledes, til ganske svære middagsselskap
– og siden jeg nekter å bruke mye tid på kjøkkenet etter at gjestene er kommet, må jeg velge mat som kan lages nesten eller helt ferdig på forhånd. Det er det iallfall ikke mange kokebøker som omhandler.
.
Dermed viste det seg, etter hvert, at blant alle mine kokebøker var det svært få jeg brukte til mer enn å bare bla i, og i forbindelse med en flytting bestemte jeg meg for å bare beholde dem jeg faktisk hadde reelt behov for eller var glad i. I tillegg har jeg tre tykke bøker hvor jeg limer inn oppskrifter, en for hver av de tre kategoriene over.
De er nå temmelig fulle, og jeg finner alltid noe der. Og så nettet da, nettet har gjort at man jo egentlig ikke trenger en eneste kokebok, iallfall ikke for ren oppskriftsamlings skyld.
.
Jeg samler nettoppskrifter i en app som heter My Own Cookbook, hvor jeg også kan legge inn egne kommentarer, bilder etc. I tillegg gjør jo nettet det enkelt å få inspirasjon, samt å finne alt fra koketid for artisjokker til hvor mye en ounce er. Med andre ord, de kokebøkene jeg fremdeles bruker er så få at jeg har samlet dem i et lite skap. Til gjengjeld er de helt supre for mitt bruk.
.
Jeg skal ikke skrive om alle, men nevne de absolutte favorittene:
.
Bowl Food er en av de bøkene jeg bruker mye. Jeg elsker det som på engelsk heter Comfort food, kosemat kan vi vel kalle det, og når dette stort sett er ”alt i en gryte”-oppskrifter, kan de passe inn i alle de tre kategoriene mine.
.
500 quick meals. Jeg bodde tre måneder i London en gang i forrige årtusen, måtte lære meg å bruke gasskomfyr og lage middag til to sultne menn (likestilling, hæ?). Jeg frydet meg over utvalget i matbutikkene, og kjøpte denne boken. Jeg bruker den ikke så mye nå, men den var høyt elsket i hine hårde dager.
.
Ti på halv sulten (Valmot, Rokkan Martinsen). Full av lettlagde, deilige hverdagsmiddager. Noen sider er nærmest gjenklistret av hyppig naboskap til en sprutende stekepanne.
.
Helt gresk (Fedon Lindberg). Dette er en nydelig bok! Fedon (som jeg tillater meg å være på fornavn med, siden jeg så ham på en kafé i min greske by Nafplio en gang…), har ikke bare supre oppskrifter på gresk mat, han skriver så fint om gresk kultur og historie også.
.
norsk & unorsk (Kjersem m.fl.) Dette er en av tre bøker med norsk tradisjonsmat. Ja, for jeg er ikke bare opptatt av gresk tradisjonsmat: Jeg er i det hele tatt begeistret for mat som tar i bruk lokale råvarer og kanskje århundrers matkunnskap. På den annen side har vi jo nå tilgang på masse spennende ingredienser fra hele verden, og denne boka viser på en fristende måte parallelle norske og utenlandske retter.
.
Mat og vin i utsøkt harmoni (Gastronomisk institutt). Her er alt godt. Alt! Ikke er det komplisert å lage heller, selv om noe av det er tidkrevende. Denne boka har jeg brukt jevnlig siden den kom ut for nesten 20 år siden, og den er særlig på kjøkkenbenken når det skal lages gourmetmat til to.
.
Brød (Wenche Frølich). Skal jeg bake brød, bruker jeg nesten alltid denne. Her er brød fra hele verden og i alle varianter og fasonger, og oppskriftene er bunnsolide. Jeg tror aldri jeg har mislyktes med et brød bakt etter oppskrift fra denne boka. Gode blir de også, såklart!
.
Jamie’s Dinners (J. Oliver). Egentlig liker jeg alle bøkene til ”The naked chef”, men denne liker jeg best så den fikk være med på flyttelasset. Jeg har sansen for hans uhøytidelige tilnærming til mat, og hvordan han liksom eeelsker råvarene sine.
.
Multer og makrellskyer (Tessa Kirios) For å være ærlig tror jeg at jeg kjøpte denne boka pga den besnærende tittelen. Men den ble rask en av mine absolutte favoritter. Tessa er halvt finsk, halv gresk-kypriotisk, og på toppen av det hele har hun vokst opp i Afrika. Oppskriftene hennes bærer tydelig preg av denne bakgrunnen, og jeg simpelthen nyter både dem og boka.
.
Forever summer (Nigella Lawson). Alt jeg har skrevet om Jamie over, gjelder også Nigella. Bortsett fra at hun eeelsker råvarene enda mer. Noen ganger, når ingen ser meg prøver jeg å være like sensuell på kjøkkenet som henne, men det faller fullstendig i fisk. Bokstavelig talt.
.
Takk til Merete for at hun ville fortelle om kokebøkene sine!
.
Hva slags kokebøker liker du best? Vil du vise fram kokeboksamlingen din? Skriv en kommentar i denne bloggposten dersom du lager et innlegg om din samling, da vel!
Eller send en mail på mariannedebourg (at) gmail.com
1 Comment
  • […] Min herlige bloggvenninne Marianne ba meg gjesteblogge om kokebøkene mine, og i dag kan du ta en sniktitt i kokebokhyllen min på hennes fargerike blogg Cocktail Chic. […]

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.