Hjem   Om meg   Kontakt
Farge egg til påske (med naturlig farge!) | Marianne de Bourg
38751
post-template-default,single,single-post,postid-38751,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Farge egg til påske (med naturlig farge!)

Se hvordan du farger egg med naturlige farger av det du allerede har hjemme. Jeg har prøvd meg fram med bær og grønnsaker, krydder og saft. Eggene kan også farges med skall fra for eksempel løk. Det er jo helt gratis!

Du kan selvfølgelig også bruke maling, konditorfarge eller matfarge til farging av egg, men farging med matvarer gir dempede og duse pasteller. Det er også kjekt å bruke det som allerede finnes hjemme. Og så er det jo helt naturlig. Da kan de jo også spises, så server dem til frokost dagen etter eller oppbevar dem i en eggekartong og brukes på påskebordet fra år til år.

Har du kun tenkt å bruke eggene som dekorasjon, kan du la dem koke i minst to timer. Da tåler de mer og de holder lenger.

BORDDEKKING / DIY: Fargede egg med naturlige farger

Mine egg farget med saft og bær, krydder og grønnsaker.

Du trenger:

  • Egg str S, eventuelt str M
  • Epleciderddik/hvitvinseddik
  • Salt

Tips: Store egg har tynnere skall enn små egg. Til eggdekorering er det derfor lurt å velge små eller medium store egg, som har tykkere skall.

Til fargen:

Sjekk hva du har i matskap og kjøleskap. Te, kaffe, bær, vin, saft, krydder, friske urter, fruktskall og grønnsaker/skall kan brukes.

  • En neve frosne solbær = mørkere lila
  • 1 ss gurkemeie i 5 min = lysegule
  • 1 ss gurkemeie i 15 min = mørk gule
  • Husholdningssaft = brunaktige
  • Husholdningssaft + solbær = brunlilla
  • Rødløk = brungule
  • Rødkål fra ½ pakke = lys blålilla

Tips: Fersk rødkål skal gi eggene en turkis farge, men jeg brukte rødkål fra pakke og fikk fargen lys blålilla.

Du kan også prøve med:

  • Rød paprika: Guloransje
  • Gulrøtter: Gul
  • Blåbær: Blå
  • Rødbeter: Rosa
  • Druejuice: Lilla
BORDDEKKING / DIY: Fargede egg med naturlige farger

Eggene ser nesten litt marmorerte ut etter at de er farget.

Slik gjør du:

  1. Kok eggene: Hvis du skal spise eggene, kan du koke dem i 10 minutter. Dersom du vil oppbevare eggene til neste år, må de kokes i minimum 2 timer.
  2. Du kan også tømme eggene, men skallet er da mer ømtålig for støt og kan lettere sprekke. Bruk romtempererte egg som har et mindre tyktflytende innhold, stikk en nål i endene og blås ut innholdet.
  3. Lag fargebadet: Ha bær, krydder og grønnsaker i hver sine kjeler og dekk med vann. Ha i et par klunker eddik og en teskje salt. Kok opp og la koke i ca 15 minutter.
  4. Hvis du vil ha en jevn farge, tar du ut skall, krydder og grønnsaker. Dersom du beholder dette i vannet mens eggene farges, får de en mer marmorert overflate.
  5. Legg eggene forsiktig i fargevannet for å unngå at skallet sprekker.
  6. Det tas opp mer og mer farge etter hvert, så jo lenger trekketid, jo sterkere farge. Disse eggene trakk kun farge i fem minutter.
  7. Har de ikke nok farge, kan de ligge i natten over. Tar du ut eggene av fargen litt etter hvert, får du graderte fargetoner på eggene.
BORDDEKKING / DIY: Fargede egg med naturlige farger

Slik ble eggene jeg farget med saft og bær, krydder og grønnsaker.

Tips: Du kan få mange fargevarianter med få ingredienser ved å la eggene være i kort og lang tid blir fargen lysere og mørkere, samt ved å blande to ingredienser får du en tredje farge.

Håper du ble inspirert!

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits