Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Om å rydde bort jula – og hva du kan lage julekakerestene
38500
post-template-default,single,single-post,postid-38500,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Om å rydde bort jula – og hva du kan lage julekakerestene

Her er mine tips til hvordan rydde bort jula på en smart måte, og hva du kan gjøre med rester av klementiner, gløgg og pepperkaker.

Kanskje har du ryddet bort alt som hører jula til, eller kanskje har du litt igjen. (Hos oss har vi alltid glemt noe og det er derfor alltid noe igjen!).

Når julepynten er behørig pakket i silkepapir og lagt i bokser, og juletreet kjørt på søppeldynga, kan du lage noe godt av restematen. Da tenker jeg ikke på ribba, men rester som tørre kaker og klementiner. 

Har du klementiner igjen, kan du lage likør. Rester av pepperkaker, julekaker og har du en flaske med gløgg stående igjen, kan den brukes i en ostekake. Smart, eller hva?

Jeg har også mange smarte tips til hvordan du kan organisere og oppbevare julepynten! Det er nemlig såå mye smartere å sortere adventspynten fra julepynten, så slipper du jo å lete igjennom alle eskene med julepynt når du skal finne fram adventsstaken og adventskalenderen til ungene neste år!

Her får du mine beste tips:

Julepynt pakket ned i esker.

Smarte tips til hvordan du kan pakke ned julepynten. (Foto: House Doctor).

Hos oss vil mannen min rydde bort jula så fort som mulig, gjerne rett etter julaften (da han mener at jula er over), mens jeg vil ha julepynten fremme til nyttår. Det vil si enten nyttårsaften eller første nyttårsdag.

Jeg liker at det skal se ut som jul i romjula når vi har fri, men rydde bort alt som minner om jul før hverdagen starter igjen. Det føles tomt etter jul og er bare trist å se på julepynt når hverdagen er i gang igjen. Vi har to sønner som har studert hjemmefra i høst og nå i januar reiser de ut igjen. Det føles nesten som et hån å bli minnet på jula når den er over og det er et år igjen til neste gang vi alle er samlet til julefeiring.

Derfor er nå julepynten pakket ned i bæreposer og esker (av mannen min) og alt er stuet inn i boden (av meg). Det har gått litt fort, så det som står på planen nå er å få sortert alt slik at det blir lettere å finne neste år. Ja, det vil si å dra alt ut av boden igjen. Men – jeg tror at jeg vil være glad for det neste år, når alt er lett å finne. Jeg hater kaos og elsker å ha det ryddig oversiktlig. [ Les om hvorfor: Bomba horehus og vælva tivoli ]

Det jeg synes er positivt med å rydde bort juletre og -pynt er at det blir så ryddig og huset virker mye større. Det faktisk også litt terapi i rydding, sortering og kasting.

I følge den kinesiske innredningsfilosofien feng shui betyr det å rydde, kaste og kvitte seg med ting at det skapes rom for nye ting eller opplevelser i livet. Det passer jo bra når vi nå såvidt er inne i et helt nytt år.

Å pakke bort jula

På samme måte som det å pynte til jul bør være individuelt å gjøre akkurat når man selv ønsker det, mener jeg det sammme gjelder for å rydde bort jula. Tradisjonelt har det vært to dager der jula tradisjonelt ryddes bort: 13. dag jul (som i år er i morgen, søndag 6. januar) eller 20. dag jul, som i år faller på søndag 13. januar.

Gjør som du vil!

Hvordan pakke ned jula på en smart måte?

Julepynt pakket ned i esker.

Pakk skjør og knusbar julepynt i silkepapir og deretter ned i esker. (Foto: House Doctor).

Først og fremst tenker jeg at det er smart å ha følgende utstyr tilgjengelig:

  • Bobleplast, silkepapir eller annet papir til skjør juletrepynt og annet knuselig
  • En stiv kartong til å snurre juletrelys og andre lyslenker rundt, slik at de ikke floker seg!
  • Papir eller poser til det som drysser glitter!
  • Mindre esker/bokser til juletrekuler
  • Til adventspynt, julepynt og nyttårspynt bruk individuelle plastkasser (hvor du ser hva som er i dem)
  • Store esker/kasser til den største julepynten, som staker, puter og pledd.
  • Valgfritt er: musikk du blir glad av og noe i glasset/koppen

Sorter først etter tidspunktet julepynten tas opp. Det vil si: advent, jul og nyttår for seg.

Har du mindre mengder julepynt, kan du bruke en eller flere plastkasser hvor du sorterer etter når du skal bruke pynten. Adventspynt øverst, julepynt i midten og nyttårspynt nederst. På den måten slipper du å rote igjennom alle esker med julepynt når du trenger adventsstaken i november neste år.

Men er du av dem som har mye julepynt, kan du med fordel plassere de tre mikrosesongene advent, jul og nyttår hver for seg i esker eller kasser. Mange har i dag minst ett kunstig juletre som krever mye plass i tillegg til mye forskjellig pynt til advent og pynt til jul. Pynt og lysdekorasjoner som skal være ute og egen pynt til nyttår.

Dette fordi du skal slippe og rote i alle eskene med julepynt for å finne adventskalenderen og kakeboksene som du trenger til juleverkstedet i november. Som jeg skriver over kan du pakke ned hver for seg i esker om du har mye pynt.

Adventspynt og -utstyr

Mitt tips til hva som går som adventspynt:

  • Adventskalender, adventsposer og -lapper med tallene 1-24 på.
  • Hobbysaker som brukes til juleverksted.
  • Lilla kubbelys, kronlys og telys
  • Tekstiler du bruker kun til advent (duker, gardiner, løpere, puter…)
  • Lilla pynt du bruker som pynt og til borddekking i adventstiden.
  • Utebelysningen som henges opp terrassen til advent.
  • Adventsstjerner, adventskranser og adventsstaker.
  • Krans som henges på døra til advent/1. desember.

Julepynt og -utstyr

Julepynt er det du bruker senere i jula, etter advent. For eksempel:

  • Juletrekuler
  • Juleservise (dersom du ikke har det i skap på kjøkken eller spisestue)
  • Nisser, engler og figurer
  • Julekrybben
  • Kranser
  • Juletekstiler (duker, gardiner, løpere, puter…)
  • Kunstige blomster og greiner
  • Røde kubbelys, kronlys og telys
  • Kunstige minitrær
  • Pepperkakehuset (i følge SINTEF kan det oppbevares tørt, støv- og musefritt til neste år)
  • Kakebokser
  • Borddekkingsutstyr som kun brukes når det nærmer seg jul, på julaften og i romjula

Nyttårspynt og -utstyr

Dersom du har mye pynt og vil være ekstra nøye med nedpakkingen, sorterer du ned nyttårspynt i en eske eller kasse for seg. Det kan være:

  • Bordpynt i gull og sølv
  • Glitter
  • Konfetti
  • Stjerneskudd
  • Smellbonbon’er
  • Masker
  • Fyrverkeri

Nå skal det være enkelt å finne fram alt neste år!

PS – Et lite tips til det du skal kaste

sortere.no ser du hvor og hvordan du skal kaste juletreet, fyrverkeri og julebelysning som har tatt kvelden. Juletreet kan som regel leveres gratis på en gjenvinningsstasjon.

Det som ikke kan pakkes bort er selvfølgelig spiselige rester, som klementiner, pepperkaker, gløgg, nøtter og småkaker. Hva skal vi gjøre med det?

RESTER AV JULEKAKER

Jeg har funnet noen gode tips til hva du kan lage av restene av julekakene.

  • ROMKULER: Knus julekakene og tilsett bringebærsyltetøy, kakao og litt romessens. Rull sammen til små baller og strø på med kakepynt eller kokos, vips har du deilige romkuler.
  • IS MED KAKESMULER: Lag hjemmelaget vaniljeis og ha i kakesmuler. Eller rør inn kakesmuler i ferdigkjøpt vaniljeis.
  • OSTEKAKE/KREMKAKE: Knus julekakene og bruk dem som bunn i for eksempel ostekake eller kremkake.

Disse tipsene til bruk av rester av julekakene er fra spar.no. Hos Matmerk foreslår de å lage ostekake hvor du kan bruke både rester av gløgg, pepperkaker og andre julekaker. Genialt!

OSTEKAKE MED RESTEBUNN OG GLØGG-GELE

Bunn:
110 g smør
Knuste pepper- og tørre julekaker tilsvarende ca. 14 kornmokjeks

SLIK GJØR DU: Smelt smøret og bland sammen med kjekssmulene. Fordi det er litt forskjell på hvor mye fett det er i de ulike typene julekaker, må du nesten bare prøve deg litt frem hvor mye som behøves. Trykk massen ned i bunnen på en springform, og sett kjølig.

Ostemasse:

  • 1 pk vanlig sitrongelé
  • 3 dl kremfløte
  • 200 g kremost naturell
  • 100 g melis
  • 1 vaniljestang
  • 300 g rørosrømme

SLIK GJØR DU:

Rør sammen ost, frøene fra en vaniljestang og melis til en glatt masse. Vend inn rømme. Bland inn den fingervarme geleen til en helt jevn masse. Visp fløten til en lett krem og vend inn. Hell ostemassen over kjeksbunnen og sett over natten i kjøleskap.

Gløgg-gelé:

  • 2 dl vann
  • 1,5 dl gløgg (ikke utblandet med vann)
  • 4 gelatinplater

SLIK GJØR DU: Legg gelatinplatene i iskaldt vann. Varm vann og gløgg til kokepunktet, klem ut vannet av gelatinen og rør dem in i gløggen så de smelter. Avkjøl på benken til den er nesten helt kald, og hell over kaken. Sett kaken kaldt igjen til lokket er helt stivnet. Så er den klar for servering!

RESTER AV KLEMENTINER? LAG KLEMENTINLIKØR!

Passer perfekt når du har klementiner igjen etter jul – og er lei av å spise dem. I tillegg til de klementiner trenger du brennevin, sukkerbiter og kaffebønner. Og ca. 40 dager på å få likøren klar. Denne smarte oppskriften fant jeg hos matprat!

Du trenger

8 stk klementiner
600 g sukker
100 stk kaffebønner
1 l 40% brennevin
2 stk stjerneanis
2 stk vaniljestang

SLIK GJØR DU:

Vask klementinene under rennende lunkent vann.
Bruk en gaffel og stikk flere hull i klementinene. Legg dem deretter ned i et rent glass (gjerne Norgesglass).
Splitt vaniljestengene i to og ha alle ingrediensene i glasset og hell på brennevin til det dekker. Du kan selv velge om du vil bruke hvite eller brune sukkerbiter. Brune sukkerbiter vil gi en litt annen farge og søtsmak.
Lukk glasset og se til at det er helt tett ved å snu glasset opp ned.
Nå skal glasset lagres i 40 dager. Gjerne opp ned på kjøkkenbenken. Slik unngår du at klementinene flyter opp og ikke blir dekket med brennevin.

TIPS: Smak på likøren underveis, slik at du kan stoppe smaks-uttrekket når du kjenner at likøren har smaken du ønsker.

Håper du likte tipsene!

Nå er du ferdig med sortering og pakking, og alle spiselig rester etter jul er tryllet bort, er det “bare” å støvsuge bort barnåler og glitter, samt ta en real vask. Og så puste inn det nye året i et ryddig og rent hjem!

Marianne :)

Følg meg gjerne på Instagram (@mariannedebourg) og på Facebook!

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits