Hjem   Om meg   Kontakt
Hva gjør du med gavepapir og emballasjen på julaften? | Marianne de Bourg
38260
post-template-default,single,single-post,postid-38260,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Hva gjør du med gavepapir og emballasjen på julaften?

Selv tenkte jeg å ta vare på en del papir og bånd i år. Akkurat som bestemor gjorde. Jeg har samlet på fine esker i mange år. Ikke av miljøhensyn, men rett og slett fordi jeg elsker fine esker.

Til mann og barn pakker jeg dessuten mest mulig av gavene inn i slike esker, og slipper dermed styre med å pakke inn. Da kan jeg jo kun konsentrere meg om å dekorere pakken isteden (som jo er den morsomste jobben!). :D

Men noe går jo selvfølgelig i søppelet. På julaften har vi alltid søppelposer klare til sortering av papir og bånd som skal kastes. Det fungerer veldig greit.

Gavepapir, gavebånd og til og fra-lapper fra Home & Cottage

Hva gjør du med gavepapiret etter julaften..? (Foto: Home & Cottage)

Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge, har tre tips til alternativ og miljøvennlig innpakking::

Tenk alternativ og minst mulig innpakning!

  1. Benytt gamle aviser og bakepapir.
  2. Bruk hyssing som gavesnor.
  3. Eller klipp ut nisser fra melkekartongene som til-og-fra-lapper.

Grønt Punkt tipser også om hvordan du kan organisere all gavepapir og emballasje under julegaveåpningen på julaften:

– Før du åpner gavene på julaften, er det lurt å ha poser klare for kildesortering av plastemballasje og gavepapir, og en stor pappeske klar for kartong som det fort kan bli mye av, og som ikke bør gå i restavfallet. Da kan du kildesortere underveis mens dere pakker opp gavene, sier Kari-Lill Ljøstad.

– Mange kommuner gir ut julesekk for gavepapir og pakkebånd, men det betyr ikke at du skal kaste alt som fint kan resirkuleres der. Er du usikker på hva som skal sorteres hvor, finner du svar på sortere.no

Gaveinnpakningen skal sorteres slik:

  • Glanset julegavepapir skal kastes i restavfallet. Denne typen julepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, men blir forbrent og gjenvunnet til lys og varme.
  • Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) og avispapir kan sorteres sammen med papiret.
  • Gavebånd, tau, hyssing, tape, isoporkuler og annen gavepynt kastes i restavfallet (eller ta vare på det til neste års julegaver).

Kilder: sortere.no, grontpunkt.no

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.