Hjem   Om meg   Kontakt
Rødvinsgløgg, hvitvinsgløgg – og alkoholfri gløgg med eplemost | Marianne de Bourg
37890
post-template-default,single,single-post,postid-37890,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Rødvinsgløgg, hvitvinsgløgg – og alkoholfri gløgg med eplemost

Dagens juleinspirasjon er tre oppskrifter på gløgg der den klassiske røde gløggen får et ekstra festpreg av portvin og rom, hvitvinsgløggen kan serveres kald som velkomstdrink og den siste gløggen er alkoholfri, men kan eventuelt tilsettes litt brennevin.

Denne helgen måtte jeg rett og slett gjøre det enkelt for meg selv, da jeg ikke rakk å utvikle/teste ut mine egne oppskrifter (og heller ikke jobben med foto og styling av disse!). Derfor måtte jeg rett og slett finne noen oppskrifter som jeg ikke har prøvd ut på forhånd selv.

RØDVINSGLØGG MED ROSINER OG MANDLER

I utgangspunktet en klassisk rødvinsgløgg med deilig krydder, rosiner og mandler. Men med en liten vri, da den er både tilsatt portvin og rom, som setter en ekstra spiss på det hele.

Klassisk gløgg med rødvin, rosiner og mandler

Klassisk rødvingsløgg, ja visst, men med portvin og akevitt. (Foto: Rosendahl Copenhagen).

Ingredienser

(6 personer)

GLØGGESSENS

  • 1 flaske kraftig rødvin
  • 250 g brunt sukker
  • 20 g kanelstenger
  • 20 g hel allehånde
  • 20 g hel nellik
  • 10 g hel kardemomme

GLØGG

  • 1,5 liter kraftig rødvin
  • 2 dl brun rom
  • 2 dl akevitt
  • Skall av 1 appelsin
  • 2 dl frisk appelsinsaft
  • 4 dl rosiner
  • 100 gram mandler
  • 3 dl portvin

Sånn gjør du:

GLØGGESSENS

  1. Start med å helle rødvin i en gryte og tilsett deretter krydderet og la det varmes opp – uten at det koker.
  2. Når det er kokt opp, slå av varmen og la gryten kjøles ned.
  3. Sil av krydderet når den er avkjølt.

GLØGG

  1. Til selve gløggen legges rosinerne i bløt i portvin – gerne i 24 timer.
  2. Bland essensen med mere rødvin, spiritus, skal og saft fra appelsinen.
  3. Varm det hele op til lige under kogepunktet. Tilsæt rosinlagen og mandlerne og nyd.

HVIT GLØGG SERVERT SOM KALD VELKOMSTDRINK

Denne hvitvinsgløggen trekkes over natten og serveres som kald velkomstdrink til festen dagen etter.

Hvitvinsgløgg i karaffel som kan serveres til mange.

Gløgg kan også serveres kald! Denne kan du dessuten lage dagen før. (Foto: Rosendahl Copenhagen).

Ingredienser:

2 flasker hvitvin
2 dl rørsukker
4 dl vann
2 kanelstenger
8 hele nelliker
2-3 cm frisk ingefær i ca 1 mm tynne skiver
1 økologisk appelsin
1 økologisk sitron

Pynt: Tynne appelsinskiver og litt hel kanel

Sånn gjør du:

Alt blandes. Saften presses af citronen og appelsinen. Skallerne kommes hele i. Blandingen trekker i en gryte natten over.

Neste formiddag varmes gløggen til kokepunktet (men ikke over!). La den stå og trekke i kjøleskap. Gløggen smakes til og tilsettes eventuelt mer sukker og vann. Siles og serveres iskald i høye glass med en tynn skive sitron og en kanelstang.

EPLEGLØGG MED KARDEMOMME OG INGEFÆR (ALKOHOLFRI)

Denne gløggen med eplemost kan lages både med og uten alkohol. Den kan nemlig tilsettes hvitvin og litt eplebrennevin hvis du ønsker det.

Alkoholfri eplegløgg med eplemost, som også kan lages med alkohol.

Eplegløgg med kardemomme og ingefær – med og uten alkohol. (Foto: Rosendahl Copenhagen)

Denne oppskriften kan lages på forhånd og trekkes i ca døgn i kjøleskap.

(Til ca. 10 personer)

Ingredienser:

  • 3 l eplemost
  • 200 g ingefær
  • 10 kardemommekapsler
  • 1 ss sorte pepperkorn
  • 2 ss korianderfrø
  • 220 g rårørsukker
  • Saft av en halv sitron
  • 250 g lyse rosiner

Sånn gjør du:

Legg 250 g lyse rosiner i bløt i 1 dl calvados og la det trekke, gjerne natten over.

Skrap skallet av ingefæren med en kniv eller potetskreller, og snitt den i tynne skiver. Kok eplemosten opp i en gryte sammen med ingefæren, rosiner og det øvrige krydderet, og la det trekke i 20 minutter. Avslutt med å løse opp sukkeret i gløggen. Du kan med fordel la drikken trekke med krydderet til dagen etter. Gløggen siktes og kokes opp på ny. Smak til med sitronsaft og tilsett rosinene rett før servering.

EPLEGLØGG MED KARDEMOMME OG INGEFÆR (MED ALKOHOL)

(Til ca. 10 personer)

Ingredienser:

3 l eplemost
200 g ingefær
10 kardemommekapsler
1 ss sorte pepperkorn
2 ss korianderfrø
220 g rørsukker
Saft av en halv sitron

TILBEHØR:

250 g lyse rosiner
1 dl calvados

1 l eplemost kan erstattes med en flaske hvitvin. Når mosten har kokt med krydderet, siktes det fra gløggen og vinen tilsettes. Det hele lunes opp til rett før kokepunktet, så alkoholen ikke fordamper. Tilsett 1 dl eplebrennevin (calvados) og rosiner rett før servering.

 

Håper det falt i smak!

Kom gjerne tilbake i bloggen – her er det nemlig nye juleideer hver dag fram mot jul :)

Marianne

PS – Følg gjerne på Instagram (@mariannedebourg) og Facebook :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits