Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Sånn kan du bruke naturens skatter akkurat nå
457
post-template-default,single,single-post,postid-457,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Sånn kan du bruke naturens skatter akkurat nå

La deg inspirere av det du finner ute og de deilige høstfargene som naturens blader, blomster og bær byr på i fullt monn akkurat nå. Sank naturmaterialer fra hage, veikant og skog, ta fangsten med inn eller dekk et vakkert høstbord ute.

Selv om dagen er grå, kan deilige høstfarger og -materialer skape en lun stemning. For eksempel ved inngangspartiet, på balkongen eller terrassen – gjerne der det synes innenfra. Så lenge vær og temperatur tillater det, er det heller ingenting i veien for å spise ute. Jeg synes det er fint å være ute så lenge jeg kan utover høsten.

Her har jeg pyntet med herlige høstskatter ute i fantastiske omgivelser ute. Kanskje du kan bruke noen av ideene til å gjøre noe lignende, for eksempel dekke et fint bord inne, eller kanskje pynte litt ute der du bor. Håper det! Eller i hvert fall at du nyter å titte på de fine bildene. :)

[ Styling: Marianne de Bourg | Foto: Per Erik Jæger/endeligmandag.no ]

HØSTINSPIRASJON: Dekk et vakkert høstbord

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Denne fangsten fra hagen, skogen og blomsterbutikken fikk bli dekor på høstens flotteste bord, som jeg dekket utendørs. Er det ikke fint? Med så vakre omgivelser blir det jo nesten uansett flott, men det hadde blitt vakkert å dekke på samme måte inne også.

I tillegg til nyper funnet ute, brukte jeg solsikke, gerbera, krysantemum og et par blomsterslag jeg ikke husker navnet på. Pyntekål, som står i potten bak, er en av høstens flotteste planter, synes jeg. Bruk den alene i potter eller i samplanting med andre høstvekster som erica, hvis du vil ha den til pynt ute.

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

I det store fatet la jeg blader i høstfarger som pynt under plommene. Ble det ikke fint?

HØSTINSPIRASJON: Dekk et vakkert høstbord

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Jeg lager av og til ostefat til gjestene, det blir utrolig flott og smakfullt – og blir alltid godt mottatt.

Det er så herlig med gjestemat som vi kan sitte og småspise med gode venner i timevis? Det er enkelt, trenger ingen tillaging, alle kan smake på mye forskjellig og vi kan kose oss lenge, langt ut i de små timer.

Her er et vakkert dekorert (og smakfullt!) ostefat som jeg lagde til venninnebrunch, hvis du har lyst på inspirasjon til et stort og ekstra flott pyntet ostefat.

Men det behøver ikke alltid være så avansert. En ostebit, en skål med nøtter og litt honning. Det er ikke mer som skal til når du skal serverer noe å bite i til tekoppen.

HØSTINSPIRASJON: Dekk et vakkert høstbord

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Om sommeren går det lite i te hos meg, men nå er jeg i full gang igjen. Te er for meg toppen av hygge. Ordet hygge beskrives forresten i følge Wikipedia som en tilstand av velvære, avslappethet og god stemning, det å være sammen med venner, samt det å kose seg. Jeg koser meg like gjerne med en kopp te alene, men ost og kjeks sammen med te og gode venner er ikke å forakte det heller.

Te, krus og tekanne fra Le Palais des Thés.

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Toddy med whisky og smak av kanel

Denne toddien med kanelte, whisky og rødvin er deilig på en kjølig høstdag.

I toddien er det brukt sukkerfritt aprikossyltetøy fra St. Dalfour som fås kjøpt blant annet på Meny. Kanel-te fra Yogi fås i noen velassorterte matbutikker, samt i helsekost.

(1 porsjon)

Dette trenger du:

  • 1⁄2 kopp kanelte (gjerne Yogi-te)
  • 2 ts honning
  • 2 ts aprikossyltetøy (St. Dalfour)
  • 2 cl sitronsaft
  • 2 cl rødvin
  • 4 cl whisky, gjerne Black Grouse

Sånn gjør du:

  1. Trekk kanelteen en god stund slik at den blir sterk og litt bitter.
  2. Hell den over i en kjele, tilsett de andre ingrediensene og varm opp på svak varme. Det skal ikke kokes, bare varmes.
  3. Smak til med mer honning om du vil ha den søtere.

Nyt!

HØSTINSPIRASJON: Dekk et vakkert høstbord

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Rødmende nyper på lettkledde grener. Her har jeg satt dem i en gammel vase kjøpt på Fretex. Passet de ikke godt der?

Pynt med bær!

Bær er ikke bare vakre å spise, de gjør seg i dekorasjoner også. Sett grener fra bærbusker i vaser eller sett skåler på bordet med ulike bær i.

Bruk for eksempel:

  • Rognebær
  • Blåbær
  • Nyper
  • Snøbær
  • Tyttebær
  • Multer
  • Bjørnebær

Lyng er også vakkert i dekorasjoner. Blåbærlyngen får utrolig flotte farger utpå høsten og er fine som dekor i små vaser eller telysglass på høstbordet. Og som pynt på servietten.

Grener fra bringebærbusken får også fin farge – den vakreste dype vinrøde nyanse. De kan godt brukes i dekorasjoner og til borddekking, alene etter at bærsesongen er ferdig.

Og når det gjelder farger, kan man kan bare undres over naturens fabelaktige evne til å sette sammen de mest fantastiske fargekombinasjoner. Alle høstfarger passer jo perfekt sammen!

HØSTINSPIRASJON: Dekk et vakkert høstbord

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Husk å utnytte naturens ressurser. Kanskje har naboen et epletre med mer enn nok epler på? Plukk, bak og sylt!

Kurven på bildet er tenkt både som dekor og dessert. En kurv med epler er jo vakkert som pynt når vi inviterer til høstfest, og det er ingenting i veien for at gjestene kan forsyne seg av kurven. Og for deg som har mer enn nok epler i hagen, mer enn du har bruk for selv, er det en god idé å la gjestene ta med seg epler hjem!

Jeg elsker norske epler, og da gjerne litt sure eplekart. Når de norske eplene kommer i butikk, frister det å lage noe med dem. Eplekake med smak av kanel er en favoritt (selvfølgelig!), men epler passer til så mye, mye mer.

Her har jeg lagd eplechutney. Nam!

Ingeniørfruens eple- og tranebærchutney

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Her får du oppskrift på den søte og sterke eple- og tranebærchutneyen jeg lagde.

Tips: Den passer spesielt godt sammen med Brie og valnøtter.

Eple- og tranebærchutney

(Ca 5 dl)

Du trenger:

  • 5 middels store epler
  • ½ rødløk
  • 1 finhakket frisk chili (kan utelates)
  • 1 ts finrevet fersk ingefær
  • 5 stk tørkede aprikoser
  • Saft og revet skall av en appelsin
  • 100 g tranebær (1 pk)
  • 1 dl eplesidereddik
  • 6 ss lønnesirup
  • 1 ts allehånde
  • 2 krm nykvernet sort pepper
  • 1 krm kanel

Sånn gjør du:

  1. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær i små biter.
  2. Skrell og grovhakk løk.
  3. Fjern frøene fra chilien og hakk den i små biter. Dersom du ønsker en utpreget søt chutney kan eventuelt chilien utelates.
  4. Skrell og riv ingefær.
  5. Hakk aprikosene i småbiter.
  6. Riv skallet av appelsinen og press ut saften.
  7. Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp.
  8. La alt koke på svak varme uten lokk i 45-60 minutter til væsken har kokt inn og chutneyen er passe tykk.
  9. Hell over på varme, godt rengjorte glass.

Avkjølt chutney oppbevares i kjøleskapet. Porsjonen rekker både til en kjøttmiddag og kveldens ostefat.

[ Flere hjemmelagde chutneys: 7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet ]

© FOTO: Per Erik Jæger/endeligmandag.no

Brygg deg en god kopp te og nyt høstens vakre farger du også. Men ta gjerne turen ut først!

Håper du fikk noen gode tips her, og at du ble inspirert.

Marianne :)

 

”Det er høst. Sommeren er forbi, den forsvant like så hurtig som den kom; akk hvor den gikk hurtig”
– Knut Hamsun

— Oppdatert 21.8.18 —

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits