Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | 5 drinker med norsk akevitt
36769
post-template-default,single,single-post,postid-36769,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

5 drinker med norsk akevitt

Så du den forrige drinkoppskriften jeg la ut, den med med akevitt og hvit te? Det var en enkel drink med akevitten Hellstrøm Sommer. Nå fant jeg flere oppskrifter med samme akevitt!

Jeg legger ikke så ofte ut drinkoppskrifter som ikke jeg har laget selv, fordi det meste av oppskrifter på drinker og cocktails som regel har mange rare, dyre eller spesielle ingredienser, i hvert fall for oss hjemmebartendere uten et velfylt barskap.

Disse oppskriftene på akevittdrinker inneholder derimot mange rimelige ingredienser som du kanskje allerede har hjemme.

For eksempel sitron, lime, persille, dill, agurk, havsalt, eplejuice, sirup og mynte. Der oppskriften inneholder spesielle ingredienser foreslås alternativer. (Kun drinken Bagatelle inneholder to litt spesielle ingredienser – én aromatisert vin og en norskprodusert bringebærsirup.)

OPPSKRIFTER-5-DRINKER-MED-AKEVITT

Og hvis du ikke visste det, så er akevitt den nye ginen!

Spør hvilken som helst bartender i København, London, Paris, New York, Bergen eller Oslo – akevitten er den nye ginen!

Blank akevitt blomstrer også i barmiljøene i Norge. Vi ser en fornyet interesse for lokale ingredienser og tradisjonelle drikkevarer, og akevitt omfavnes nå av en ny generasjon nysgjerrige norske bartendere som noe av det hotteste man kan eksperimentere med.

Dagens cocktailmiksere har med andre ord ikke bare gjenoppdaget sin egen drikkekulturelle arv og satt mer fokus på lokal forankring i råvarene de bruker, men også oppdaget akevittens unike kvaliteter, både i seg selv og som cocktailingrediens.

Test selv med å bytte ut gin med akevitt neste gang du planlegger en gincocktail, og vær forberedt på en ny og spennende smaksopplevelse! Start med en «aquavitonic» – akevitt, tonic, is og gjerne en skive agurk (som vil fremheve sjøtonene og det grønne urtepreget i akevitten).

Eller prøv noen av disse oppskriftene:

Enchanted Evening Daiquiri

(1 Cocktailglass av typen Coupe)

DRINKER-med-akevitt-Enchanted-Evening-Daiquiri

Du trenger

 

  • 6 cl akevitt Hellstrøm Sommer
  • 3 cl ferskpresset limejuice
  • 2 cl ferskpresset eplejuice
  • 2 cl enkel sukkersirup/sukkerlake 2:1 (oppskrift under)
  • GARNITYR: Frisk dill

Sånn gjør du

  1. SUKKERSIRUP: Lag sukkersirup 2:1 (sukkerlake) ved å helle 1 del vann i en kasserolle og kok opp. Tilsett 2 deler sukker, rør rundt og la det småkoke på svak varme til alt sukkeret er oppløst og du har en blank væske.
  2. DRINKEN: Rist, dobbeltsil og hell i et glass med isbiter.

 

[ Flere oppskrifter på sukkerlake/sukkersirup ]

Mint-To-Be Midsummer Mojito

(1 glass av typen Highball)

DRIINKER-MED-AKEVITT-Mint-To-Be-Midsummer-Mojito

Du trenger

  • 4 cl akevitt Hellstrøm Sommer
  • 2,5 cl ferskpresset limejuice
  • 1,5 cl enkel sirup 2:1 (oppskrift under)
  • 5 persilleblader
  • 5 mynteblader
  • Usøtet sodavann: Fever Tree Premium eller det du får tak i
  • GARNITYR: Ferske persilleblader

 

Sånn gjør du

  1. SUKKERSIRUP: Lag sukker sirup 2:1 (sukkerlake) ved å helle 1 del vann i en kasserolle og kok opp. Tilsett 2 deler sukker, rør rundt og la det småkoke på svak varme til alt sukkeret er oppløst og du har en blank væske.
  2. DRINKEN: Rist, dobbeltsil og hell i et glass med isbiter.

 

Aquavit Fizz

(1 glass av typen Highball)

DRINKER-MED-AKEVITT-Aquavit-Fizz

Du trenger

  • 5 cl akevitt Hellstrøm Sommer
  • 3 cl ferskpresset sitronjuice
  • 2 cl ristet fennikelfrøsirup
  • 2 cl eggehviter
  • Fever Tree Premium Indian Tonic Water (eller annen usøtet tonic)
  • GARNITYR: ristede fennikelfrø

 

Sånn gjør du

DRINKEN: Rist godt og dobbeltsil. Hell i et glass med isbiter og topp med sodavann til slutt.

RISTET FENNIKELFRØSIRUP

  1. Rist 1 kopp fennikelfrø i en tørr stekepanne på middels varme i 1-2 minutter.
  2. Kok opp 3 kopper vann i en kjele, og tilsett 6 kopper sukker og de ristede fennikelfrøene.
  3. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst, og la sirupen stå i 2-4 timer.
  4. Sil til slutt av og kast frøene.

 

Bagatelle

(1 glass av typen Old Fashioned)

DRINKER-MED-Hellstrom-Sommer-akevitt

Du trenger

  • 3 cl akevitt Hellstrøm Sommer
  • 3 cl Cocchi Rosa Americano (aromatisert vin med smak av blant annet bringebær)
  • 0,5 cl Kimerud Raspberry Elixir (kan erstattes med hjemmelaget bringebærsirup eller annen bringebærsirup med lavt sukkerinnhold).
  • GARNITYR (valgfritt): sitronzest

 

Sånn gjør du

  1. Rør og hell i et glass med én stor isbit.

 

Hellstrøm Aquavit & Tonic

(1 glass av typen Highball)

DRINKER-MED-AKEVITT-Hellstrom-Aquavit-&-Tonic

Du trenger

  • 4 cl Hellstrøm Sommer
  • 10 cl Fever Tree Premium Indian Tonic Water (eller annen usøtet tonic)
  • GARNITYR: en sitronskive (valgfritt: agurkskive eller dill og havsalt)

 

Sånn gjør du

  1. Hell akevitten i et glass med isbiter og topp med tonic.

 

Takk til bartender Filip Åbom for oppskriftene!

Filip Åbom kommer opprinnelig fra Sverige der han har jobbet i restaurantbransjen siden han var 15 år gammel. Han startet sin barkarriere i 2002, og har siden jobbet en rekke ulike steder før han ble barsjef på Grand Hotel i 2011. Grand Hotels nye lobbybar Othilia åpnet i 2015. Her er man velkommen fra 12 til 12 hver dag, og på fredags- og lørdagskvelder forvandles den til en av Oslos beste cocktailbarer.

Happy cocktail hour!

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogglistenhits