Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Rødmende nyper i mat og drikke, på festbordet og som pynt på gaver
36510
post-template-default,single,single-post,postid-36510,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Rødmende nyper i mat og drikke, på festbordet og som pynt på gaver

Har du sett dem langs veien nå? Rødmende nyper på ville rosebusker. De er modne og klare til å plukkes. Her viser jeg deg hvordan de vakre nypene kan brukes til alt fra bordpynt til chutney. 

Nyper heter på latin Rosa rugosa. De vokser vilt på rosebusker på tørre og solrike plasser i Norge. Det finnes mange ulike nyper og de er som regel modne i august-september.

Her viser jeg noen dekorasjoner som jeg har lagd med nyper – og tipser om hva du kan bruke dem til  i mat og drikke.

Håper du blir inspirert og får lyst til å gå ut og plukke nyper selv.

Nyper som pynt

Nyper kan brukes i kranser og andre dekorasjoner sammen med ulike naturmaterialer. Her har jeg lagd en “kake” av nyper, rognebær, bringebærblader og annet grønt.

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

Kaken kan ikke spises, kun nytes med øynene! Den er laget ved å stikke bær og blader inn i en oasis.

Jeg brukte:

  • Nyper
  • Rognebær
  • Bringebærblader (vinrøde)
  • Lønneblader (de grønne)
  • Sorte knappenåler
  • En rektangulær oasis
  • Grov snor

 

Det er veldig lett å lage “kaken”!

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

Jeg bare stakk nypene, rognebærene og blader av bringebær inn i oasisen med små sorte knappenåler. Midt i “blomsten” på nypene, og i midten av rognebærene. Det er en enkel og veldig morsom jobb.

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Styling: Marianne de Bourg / Foto: Per Erik Jæger

Enda enklere er det selvfølgelig å sette spede grener med nyper i en vase. Vasen kjøpt på Fretex passet så fint med nyper i.

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Styling: Marianne de Bourg / Foto: Per Erik Jæger

Fine på høstbordet! Grener med nyper passer også godt sammen med andre høstblomster. Kjøper du en bukett i blomsterbutikken, kan du godt supplere med nypegrener for å få en enda frodigere bukett.

How to decorate a bottle on your autumn table

Foto: Marianne de Bourg

Og her har jeg pyntet en flaske med et bånd, og med nyper, rognebær og blåbærlyng. Jeg har skrevet litt mer om denne flasken her: Dekorer flasken med nyper, blåbærlyng og rognebær

Nyper i mat og drikke

Næringsinnhold for kropp og helse

Nyper er kjent for sitt store innhold av C-vitaminer. I følge Matportalen.no er nyper faktisk de bærene som har høyest innhold av antioksidanter av ville bær i Norge. De inneholder blant annet også A-vitaminer, mangan og kobber. De skal virke betennelsesdempende og være bra mot leddgikt og annen type gikt. 

Nyper har også i folkemedisinen blitt brukt i mat mot nervøsitet og hvis man lider av søvnproblemer fordi de skal virke beroligende. Nypekjerneolje er også mye brukt i hudpleie, blant annet mot rynker.

Nyper i mat

Av nyper kan du lage nypepulver og tørkede nyper kan brukes i te. Av de friske bærene kan du lage nypesyltetøy eller en deilig nypesuppe til dessert.

Her er bare litt av det du kan lage av nyper:

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

Nypepulver av tørkede nyper

Tørkede nyper kan brukes til å lage te av, og maler du dem får du nypepulver eller nypemel, som også noen kaller det, som kan brukes til å strø over frokostblandingen eller i eplechutney.

Slik gjør du:

Bruk modne nyper, men ikke de du ser begynner å bli bløte – overmodne skal ikke brukes. Vaske nypene, skjær av begge ender og fjern deretter frøene med en teskje. Del nypene (gjerne med plasthansker da hårene kan gi kløe) og tørk dem i en langpanne i stekeovnen på ca 50 grader i 6-8 timer til skallet kjennes tørt og hardt. Mal deretter til pulver.

PS – Det krever litt tålmodighet å rense nyper for frø.

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Styling: Marianne de Bourg / Foto: Per Erik Jæger

Nypete er en av de beste teene jeg vet om.

Krydder som passer til nyper:

  • Vanilje
  • Kardemomme
  • Nellik
  • Einerbær
  • Ingefær
  • Appelsinskall

Bruk gjerne disse krydderne sammen med nypeskall når du lager te. Og litt honning er veldig godt til!

Eplechutney med nype

Jeg er veldig glad i nyper og husker godt (og med lengsel) barndommens smak av nypesuppe og nypemarmelade. I denne eplechutneyen har jeg tilført nypepulver som tilfører syrlighet og antioksidanter.

Nypepulver fås i helsekostbutikker. Jeg har kjøpt det i Sverige, nyponskalmjöl som det heter der. iHerb fører også økologisk nypepulver.

How to use rosehip in food and deocorations BLOG: mariannedebourg.no

Styling/oppskrift: Marianne de Bourg / Foto: Per Erik Jæger

Min eple- og aprikoschutney med nypepulver

(1 lite glass/bolle)

Dette er en liten porsjon, akkurat nok til en middag til fire. (Og dessuten akkurat passe når du kun har et eple, som jeg hadde). Bruk gjerne smaksatt balsamico i oppskriften, for eksempel kirsebærbalsamico fra Oliviers&Co

Ingredienser

  • 1 eple
  • 3 tørkede aprikoser
  • ½ sitron, saften
  • 1 ss balsamico
  • 1 strøken ss nypepulver
  • 3 ts brunt sukker eller SukrinGold
  • ½ ts kanel
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1 klype allehånde
  • 1 klype malt stjerneanis
  • 1 liten klype havsalt
  • Litt vann, slik at det dekker eplebitene
  • 1 ts honning

Slik gjør du:

  1. Skrell eplet og skjær det i små biter. Hakk aprikosene smått og ha alle ingrediensene foruten honning i en liten kjele. Ha i vann slik at det såvidt dekker.
  2. La putre på middels/svak varme i 10-15 minutter til eplene er møre.  Jeg rørte i en teskje honning når chutney’en var ferdigkokt og litt avkjølt, slik at de gode enzymene i honningen ødelegges minst mulig.
  3. Smak deretter til om chutney’en er passe søt, passe syrlig og passe sterk. Juster eventuelt med sukker/SukrinGold/honning, mer sitronsaft eller krydder.

 

I tillegg har jeg funnet fire spennende oppskrifter med nyper som jeg har lyst til å prøve:

 

Bon appétit!

Da har du en del ideer til hva du kan bruke nypefangsten til. Håper du ble inspirert :)

Jeg svarer gjerne på spørsmål om dekorasjoner, pynt og borddekking. Det er bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under her.

Marianne

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.