Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | FREDAGSDRINKEN: Mine seks beste høstdrinker
36324
post-template-default,single,single-post,postid-36324,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

FREDAGSDRINKEN: Mine seks beste høstdrinker

Det er snart på tide å gå fra sommerens friske og fruktige sommercocktails til herlige høstdrinker med kraftigere og “varmere” smaker. 

I høstens drinker bytter jeg gjerne ut fargerike eksotiske frukter og norske sommerbær med epler. Drinkene krydres med kanel, anis og søtes med lønnesirup. Istedenfor lett vodka bruker jeg ofte brennevin med mer smak, som mørk rom og whiskey.

I tillegg har jeg smaksatt én av drinkene med Earl Grey te og en annen tilførte jeg kremfløte for fylde. Høres ikke dette godt ut? Mer høst enn det blir det ikke!

Jeg har faktisk også laget én drink med en tinktur av bitterurt som du bør prøve om forkjølelsen skulle snike seg på i løpet av høsten. Jeg elsker det lille hintet av bitterhet.

Disse seks drinkene har jeg testet og smakt meg fram til. Velg én eller prøv dem alle:

  1. Høstdrink med eple, kanel og lønnesirup
  2. Høst-martini med eple, kanel og lønnesirup
  3. Bitterstern Mojito
  4. Enkel og festlig høstdrink med varmende rom og frisk sitrus
  5. Whiskeydrink med smak av anis
  6. Apple Pie Cocktail (smaker som eplekake!)

 

Først ute er en av mine favoritter. En herlig søt drink, som allikevel ikke er sommer-fruktig-søt, om du skjønner. Den inneholder kanel, eplejuice og lønnesirup, og da får den på magisk vis smak av høst.

1. Høstdrink med eple, kanel og lønnesirup

Denne drinken laget med eple, kanel og lønnesirup smaker av høst. Med kanel- og sukkerrim på kanten av glasset og biter av eple blir den nesten som eplekake i et glass. 

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Glassene er fra Åhlens / © FOTO: Marianne de Bourg

Høstdrink med eple, kanel og lønnesirup
Dette blir 2-3 drinker, litt avhengig av størrelsen på glasset. Glassene jeg brukte er digre og rommer mye, så hos meg ble dette nok til to glass.
Ingredienser
  • ½ eple i biter
  • ½ sitron i båter – muddles
  • 6 cl eplejuice
  • 6 cl lønnesirup
  • 12 cl vodka
  • Is
  • Club Soda / 7 Up / 7 Up light
  • Kanel
  • Sukker / Sukrin Gold
Sånn gjør du
  1. Lag en blanding av kanel og sukker eller Sukrin Gold og ha det på en asjett (litt kanel oppi raust med sukker)
  2. Skjær eplet i små biter og sitronen i små båter og muddle det i cocktailshakeren sammen med lønnesirup.
  3. Fukt utsiden av kanten på glasset med sitron mens du holder glasset opp ned.
  4. Snurr deretter glasset i kanel- og sukkerblandingen.
  5. Ha i vodka, eplejuice og is i shakeren og rist godt før du siler den over i et martiniglass med isbiter.
  6. Fyll eventuelt opp med Club Soda eller 7 Up.

2. Høst-martini med eple, kanel og lønnesirup

Drinken over kan også lages uten Club Soda/7 Up og serveres i cocktail- eller martiniglass. Da vil den inneholde mer alkohol og få mer smak. 

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Perfection martiniglass fra Holmegaard / © FOTO: Marianne de bourg

Høst-martini med eple, kanel og lønnesirup
Dette blir 3-4 drinker, litt avhengig av størrelsen på glasset. Glassene jeg brukte er vel ikke ment for drinker. De er digre og rommer mye…
Ingredienser
  • ½ eple i biter
  • ½ sitron i båter – muddles
  • 6 cl eplejuice
  • 6 cl lønnesirup
  • 12 cl vodka
  • Is
  • Kanel
  • Sukker / Sukrin Gold
Sånn gjør du
  1. Lag en blanding av kanel og sukker eller Sukrin Gold og ha det på en asjett (litt kanel oppi raust med sukker)
  2. Skjær eplet i små biter og sitronen i små båter, og muddle (mos) det i cocktailshakeren sammen med lønnesirup.
  3. Fukt utsiden av kanten på glasset med sitron mens du holder glasset opp ned.
  4. Snurr deretter glasset i kanel- og sukkerblandingen.
  5. Ha i vodka, eplejuice og is i shakeren og rist godt før du siler den over i et cocktail/martiniglass med isbiter.

 

3. Bitterstern Mojito

Vil du ha oppskrift på en drink med helseeffekt? Den aromatiske og forfriskende drinken du skal få oppskrift på inneholder nemlig en ingrediens som er gunstig for fordøyelsen.

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Glass fra Fretex / © FOTO: Marianne de bourg

Bitters – eller bitterurter er tradisjonelt brukt i folkemedisinen for å fremme fordøyelsen av fet mat. Bitterurter som Angostura Bitters er for eksempel tradisjonelt brukt i mange klassiske drinker som Old Fashioned, Manhattan og Negroni.

I denne Mojitoen har jeg brukt Bitterstern, en bitterut som er en eldgammel tinktur basert på 17 bitre urter som er viktige for god fordøyelse og helse generelt. [Mer om Bitterstern]

Originaloppskriften, som er uten alkohol er hentet fra Soma.no inneholdt ikke alkohol, men siden det er fredag og på plass med en cocktail, har jeg laget en variant med hvit rom, som i klassisk Mojito.

Både alkohol og tinktur hjelper med fordøyelsen av fet mat, så denne drinken passer derfor ekstra godt før eller etter fete måltider.

Bitterstern Mojito

(2 glass)

Ingredienser

  • 0,5 lime
  • 1-2 ts råsukker
  • Ca 10 st mynteblad (etter tykkelse og smak)
  • En håndfull knuste isbiter
  • 8 cl hvit rom
  • 2 dl kald Earl Grey te
  • 20 dråper Bitterstern

Sånn gjør du

1. Del limen, skjær i mindre biter med skallet på.
2. Mos bitene med skje sammen med sukker og mynte i glasset.
3. Fyll opp glasset med is, lys rom, kald te og Bitterstern.

Mer sødme? Tilfør mer sukker. Er det nok smak av mynte? Mer lime kanskje…? Smak til!

4. Enkel og festlig høstdrink med varmende rom og frisk sitrus

Denne høstdrinken har en sort kant med sukker langs kanten av glasset gjør den ekstra festlig. Dropper du det sorte sukkeret langs kanten av glasset er drinken enkel og kjapp å lage, men den blir selvfølgelig festligere med.

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Martiniglass fra Riedel / Howard © FOTO: Marianne de Bourg

Enkel og festlig høsdrink med varmende rom og frisk sitrus
(1 martiniglass)
Ingredienser
  • 12 cl klementin-juice Tropicana (appelsinjuice kan også brukes)
  • 4 cl gyllen rom
  • 2 cl Cointreau
  • Is
  • Sort farget sukker av Wilton matfarge og sukker (eller Sukrin Gold)
  • klementinskive
Sånn gjør du
  1. Ha et par dråper sort matfarge sammen med sukker/Sukrin Gold i en pose (gjerne av typen med glidelåslukking) og massér til massen har blitt svart. Ha eventuelt mer sort farge i.
  2. Skjær klementinen i skiver.
  3. Fukt utsiden av kanten på glasset med litt klementinsaft mens du holder glasset opp ned.
  4. Snurr deretter glasset i det sorte sukkeret.
  5. Ha i rom, klementinjuice og is i shakeren og rist godt før du siler den over i et martiniglass med isbiter.
  6. Ha en klementinskive i glasset til pynt.

 

5. Whiskeydrink med smak av anis

Vil du prøve deg på en litt annerledes høstdrink med smak av anis? Denne drinken inneholder blant annet whiskey, anislikør og Earl Grey-te. 

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Glass Harvey fra aida /© FOTO: Marianne de Bourg

Anis og appelsin er en deilig smakskombinasjon og når whiskey er med på laget får drinken en maskulint touch.

Denne cocktailen kan med fordel lages som en toddy – eller toddi, altså som en varm variant. Da kan du gjerne øke mengden appelsin- eller klementinjuice.

I drinken har jeg brukt anislikøren Sambuca Isolabella, som er en søt likør med god fylde og markant preg av anis. Artikkelnummer 3352002/kr 249,90 (pr 10.8.18) i basisutvalget på Vinmonopolet.

Whiskeydrink med smak av anis
(1 glass)
Ingredienser
  • 2 deler whiskey
  • ¼ del Sambuca Isolabella anislikør
  • 4 deler appelsin- eller klementinjuice
  • 1 skvis med sitron
  • 1 del Earl Grey te
  • En dash Peychaud bitter eller annen bitter (kan sløyfes)
  • Is
  • Stjerneanis
  • Til rimming av glasset: brunt sukker/Sukrin Gold) og sort matfarge.
Sånn gjør du
  1. Lag teen og sett den til avkjøling i kjøleskapet.
  2. Ha noen dråper sort matfarge og sukker i en plastpose, gjerne av typen zip-lock, som kan lukkes. Kna matfargen sammen med sukkeret til det har blitt sort.
  3. Ha det sorte sukkeret over på en asjett.
  4. Fukt kanten av glasset med litt sitron og snurr det i sukkeret.
  5. Ha alle ingrediensene i en cocktail-shaker med is og rist kraftig.
  6. Sil over i et whiskyglass med is og pynt med en stjerneanis og en skive sitron.

 

6. Apple Pie Cocktail (smaker som eplekake!)

Denne drinken ble født da jeg en tidlig høstkveld fikk veldig lyst på eplekake. På nett fant jeg flere ulike oppskrifter på drinker som het Apple Pie som jeg ikke var sen om å teste ut på min måte. 

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Drinken lagde jeg til dette bordet. Bordet har farger som passer til tidlig høst og drinken matcher selvfølgelig! :D

Jeg trommet sammen noen ingredienser og testet meg fram til en variant som jeg syntes ble helt utrolig deilig. Er du glad i eplekake, er denne drinken garantert noe for deg. for hvem kan vel motstå smaken av eplekake?

Apple Pie Cocktail

(1 glass)

Ingredienser

  • 6 cl eplemost
  • 3 cl mørk rom
  • 3-4 ss lettpisket kremfløte
  • Isbiter
  • Kanel

Sånn gjør du

  1. Pisk kremfløten lett slik at den er tykk og flytende.
  2. Ha en cocktailshaker trekvart full med is, tilsett eplemost og rom og rist kraftig til det danner seg rim utenpå shakeren.
  3. Sil over i et cocktailglass.
  4. Hell over lettpisket fløte og dryss over litt kanel.

 

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Foto: Marianne de Bourg

Jeg helte over en barskje, som bartendere anbefaler når man skal lagdele drinker, men dette var ikke nødvendig. Fløten er lettere enn romblandingen nederst i glasset og den vil derfor legge seg som et lokk oppå hvis du heller forsiktig.

Prøv deg fram før gjestene kommer. Og ja, det er lov å smake! ;)

Six perfect fall cocktails BLOGG mariannedebourg.no

Perfection martiniglass fra Holmegaard / © FOTO: Marianne de bourg

Happy fredag! 

– Marianne

PS – Jeg blir glad om du liker bloggen på Facebook – og del gjerne! :)

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.