Hjem   Om meg   Kontakt
Pynt et vakkert og smakfullt ostefat med sommerens røde bær | Marianne de Bourg
36283
post-template-default,single,single-post,postid-36283,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline

Pynt et vakkert og smakfullt ostefat med sommerens røde bær

Her finner du alt du trenger å vite om ostefatet. Hvilke oster, hva slags vin og hvordan du kan pynte det. Alle tipsene du trenger neste gang du skal servere ost og kjeks.

Er det ikke herlig med gjestemat som vi kan sitte og småspise med gode venner i timevis? Jeg elsker den type mat, småmat, fingermat og småretter. Det er enkelt, trenger ingen tillaging, alle kan smake på mye forskjellig og vi kan kose oss lenge, langt ut i de små timer.

Jeg synes også at et ostefat er genial festmat fordi man kan servere noe alle liker, ja selvfølgelig forutsatt at gjestene liker ost. :D

I sommer har jeg servert ostefat flere ganger og heldigvis har jeg husket å ta bilder. Da kan du i tillegg til tipsene mine, se hva jeg brukte på mitt ostefat, som jeg blant annet pyntet med sommerens røde bær. Håper det kan gi forslag og være til inspirasjon neste gang du skal serverer ost og kjeks til fest.

Her er ett av de to ostefatene jeg lagde denne sommeren.

Cheese platter how to

Foto: Marianne de Bourg

Dette ostefatet serverte jeg til en champagne-brunch til tre personer, en hyggelig venninne-brunch en lørdag formiddag. Fjøla jeg brukte til servering har vi kjøpt vi på Ônska.se i Malmø. Jeg synes den er så fin, og absolutt nyttig til mer enn å skjære opp mat på. Alle skålene er fra Broste Copenhagen i seriene Nordic Sand, Nordic Coal og Nordic Sea. De fås kjøpt ROOM21, RoyalDesign.no m.fl. Jeg har også tidligere kjøpt serien hos Home & Cottage og tror at de fremdeles fører servisene fra Broste.

Et ostefat kan inneholde veldig mye forskjellig. Masse deilige oster og annet smakfullt tilbehør som passer til. Det du liker best selv, men også det du vet gjestene dine liker.

Her forteller jeg om hva jeg brukte på mitt eget ostefat og kommer med forslag til:

 1. Hva du kan ha på ostefatet
 2. Tema for ostefatet
 3. Ost, utvalg og mengde
 4. Vin, hva passer til
 5. Tilbehør
 6. Hvordan plassere og pynte på ostefatet
 7. Mitt ostefat

Håper du finner noe du kan bruke!

Hva du kan ha på ostefatet

Tema

Det er alltid fint å bruke sesongens råvarer, smaker og farger som utgangspunkt for ostefatet. For eksempel sommerens bær, som jeg hadde på mitt ostefat.

Et tips er å bruke norske smaker som tema, med oster, frukter og bær fra Norge.

Andre temaer kan være mat og drikke fra et land, for eksempel Spania, Italia eller Frankrike.

Til et spansk ostefat kan du velge serranoskinke, chorizo-pølse, manchego-ost, mandler og oliven.

det italienske ostefatet kan du ta utgangspunkt i pecorino- og parmesanost, parmaskinke og pepperoni.

Ostefatet inspirert av middelhavet kan inneholde fetaost, hummus, tomater, dadler og soltørkede tomater.

Et fransk ostefat kan bestå av fransk brie og chévre, roquefort. Druer, fiken og Dijon-sennep. Baguette er et must!

Det norske ostefatet må selvfølgelig inneholde norske oster og tilbehør kan være eplemos av norske epler og norsk eplemost.

Uavhengig av om du velger et tema, er det noen elementer som alltid bør finnes på ostefatet:

Dette bør du alltid ha på ostefatet

 • OST
 • KJEKS/BRØD
 • FRUKT/BÆR
 • NØTTER/KJERNER
 • SØTT OG SALT TILBEHØR

OST

Et utvalg oster, minst én av hver av fast, myk og blåmuggost. Mens noen liker kraftige oster med sterk lukt og smak, foretrekker andre milde oster, så husk alltid å ta med minst én av disse, for eksempel en mild kremost og en Jarlsberg-ost.

Typer ost: Det blir som regel spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster.

Oster av ulik smaksstyrke.

Velg oster av ulike typer melk: Ku, geit, får eller blandinger av disse.

Gå gjerne også for en type spesialost, enten den er veldig godt lagret eller kommer fra et spesielt sted.

Mengde: Jeg pleier å beregne 200 g pr person når ostefatet serveres som “hovedrett”, til forskjell fra når jeg serverer ost som dessert.

Flere tips: Jeg har tidligere laget guiden Hva slags ost på ostefatet, hvor mye og hva slags tilbehør? Les gjerne denne om du vil ha flere gode tips om valg av oster.

Forslag til oster og vin som passer til fra Vinmonopolet

Cheese platter how to

Foto: Marianne de Bourg

Ostefat med tradisjonelle oster og drikke til:

I Vinmonopolets brosjyre DRIKKE TIL OST (som er nedlastbar) foreslås det følgende oster til et blandet ostefat med tradisjonelle oster og hvilke drikker som passer til.

 1. Port salut
 2. Roquefort
 3. Brie, for eksempel Brie de meaux
 4. Chévre, for eksempel Saint-maure de tourraine
 5. Kremost med urter

 

Du kan velge flere viner, for eksempel én vin til de mildeste ostene og én til de kraftigste eller kun én vin som en middelvei.

VIN

Ved valg av kun én vin

Middelveien blir en Riesling Spätlese fra Tyskland eller en Chenin Blanc fra Loire med god fylde. Prøv en fino sherry om du er i det dristige hjørnet!

Ved valg av flere viner

Hvis du velger flere viner, kan du velge én vin til de mildeste kremostene: Den mildeste kremosten trenger en fruktig, frisk vin med moderat fylde, for eksempel en soave eller valpolicella. Og én av disse vinene til de kraftigste og salteste ostene: De kraftigste og salteste ostene kan ha en rikere og søtere vin, for eksempel en Riesling Auslese, sauternes eller søt vin fra Jurançon.

TILBEHØRET

KJEKS OG BRØD

Godt brød: Gjerne flere typer, grove eller fine, baguetter, crostini, nøttebrød er spesielt godt egnet. Flere varianter av kjeks, nøytral smak er anbefalt, men jeg synes også man kan ha urtekjeks og annen kjeks med smak i tillegg.

FRUKT OG BÆR

Friske frukter og bær, samt tørkede frukter. Her er det fint å tenke sesongens frukt og bær. Eventuelt farger som passer årstid og anledning. For eksempel rødt og blått om du serverer ostefat til 17. mai, rødt og grønt til jul og høstens egne farger denne årstiden.

NØTTER OG KJERNER

Valnøtter, mandler og pinjekjerner. Både naturell og med salt eller krydder.

SØTT TILBEHØR

Honning, marmelader og chutneys.

[ Tips til chutneys: 7 hjemmelagde chutneyer som garantert piffer opp ostefatet ]

SALT TILBEHØR:

Oliven, tapenade, hummus. Rød og grønn pesto (gjerne også hjemmelaget uten basilikum).

KJØTT: Serrano, chorizo,. parmaskinke og pepperoni.

Hvordan plassere og pynte på ostefatet

Beregn nok tid!

Ikke for å krisemaksimere, men husk at det meste tar lenger tid enn du tror.

Ja, å “pynte” et ostefat innebærer ikke matlaging. Og ja, det er bare å legge opp mat på fat. MEN: det tar lang tid, sikkert lenger tid enn du tror, så beregn god tid.

Jeg har lest på matblogger om flotte ostefat at det står at det er enkelt og kjapt, men det stemmer ikke helt etter min erfaring. Det er enkelt, men ikke nødvendigvis så kjapt.

Det er litt det samme som med tapas, som ”bare” er masse småretter og mat som ikke må lages, men allikevel tar lang tid å forberede. Vi har servert tapas til to konfirmasjoner og i bursdag her hjemme, og hver gang har det tatt lenger tid å stelle i stand enn vi trodde på forhånd.

Alle matvarene skal finnes fram og pakkes ut. Du må finne fram skåler som passer i størrelse til fatet og tilbehøret. Skjeer og ostekniver må fram også. Jeg har derfor som regel at alt skal være funnet fram og lagt klart én time før gjestene kommer.

Temperer ostene

Ta ut ostene av kjøleskapet minst én time før gjestene kommer. Det passer bra med tiden det tar å arrangere fatet. Behold plast og annen emballasje på så lenge som mulig slik at ostene ikke blir svette.

Det er fint å legge opp ostene i hele stykker, men å kutte et par biter av hver ost – da ser gjestene hvordan osten bør skjæres, og det gjør det mindre «skummelt» å forsyne seg av osten.

Det er også smart å skjære opp myke oster mens de er kalde, mens faste oster er lettere å kutte når de er temperert.

Husk at brettet er tungt!

Vi har en fjøl som både er stor og tykk, og den er overraskende tung når den er fylt til randen av oster, frukt og tilbehør. Det er derfor smart å forsikre deg om at det er plass på at det er plass på midten av bordet når du skal sette den ned. Jeg hadde fjøla tom på midten av bordet mens jeg dekket på resten. På den måten visste jeg at den fikk plass når den skulle settes på til slutt.

Begynn med det største

Cheese platter how to

Foto: Marianne de Bourg

Begynn med å plassere oster og det som er størst og plasser det minste til slutt. For eksempel en stor brie først og deretter fortsette med store boller og skåler. Legg deretter på kjeks, brød og frukt. Deretter nøtter og mindre elementer. Plasser bær til slutt, og de aller minste bærene helt til sist.

De minste tingene og de du legger ytterst vil fort falle av når du bærer brettet, så sett brettet på spisebordet før du legger på disse elementene. De kan ellers fort falle av. Blåbær også, disse triller lett av og setter flekker på gulvet og duken. Når fatet er satt på spisebordet, kan du strø over spiselige blomster, hvis du vil. Det gjør seg veldig.

Her kan du lese om hvilke blomster som er spiselige (det er mange flere enn man kanskje skulle tro!).

Min timeplan når jeg lager ostefat den dagen gjestene kommer

To timer før – huset er vasket, bordet er dekket, benker på kjøkkenet er ryddet og vasket , og jeg har pyntet meg ferdig. Maten er innkjøpt. Blomstene er plukket.

En time før – være klar med alt, kun plassering på fatet igjen.

Alt står klart på benken, ikke bare maten, men også boller og skåler, skjeer og ostekniver. Da er det bare å begynne å legge opp. Ostene er nå kjøleskapskalde og de rekker samtidig å få romtemperatur før servering.

Rett før gjestene kommer – finne fram glass til velkomstdrinken.

Fordel utover

Fordel de ulike elementene utover, slik at alle får tak i ost, kjeks, nøtter og frukt. Altså, ikke plasser alle ostene på en side, kjeksene på en annen side osv.

Fyll tomme hull på fatet

Til slutt fyller du de åpne plassene. Fatet – eller fjøla, skal se frodig ut. Det skal være overflod. Ikke være redd for å fylle fatet!

Mitt ostefat

Cheese platter how to

Foto: Marianne de Bourg

Til mitt ostefat tenkte jeg i utgangspunktet å ta hva jeg hadde hjemme, og bruke minst mulig penger i butikken. Planen var å kun kjøpe inn noen oster, frukt og bær. Jeg trålet både matskap og kjøleskap for å se hva jeg fant.

I utgangspunktet hadde jeg tenkt å ha serranoskinke på mitt ostefat, men det ble dårlig plass og jeg valgte til slutt å kun servere ost som proteinkilde. Dermed ble det vegetarisk – og det fungerte helt supert!

Fra før hadde jeg:

Parmesan, Jarlseberg-ost, Brie, valnøtter, pinjekjerner og honning. Rød og grønn pesto.

Dette måtte jeg kjøpe eller lage:

Planen var å bruke pasjonsfrukt og andre eksotiske frukter, men dette hadde de ikke verken på Spar eller Meny akkurat da. (Mulig fordi utvalget var begrenset mitt i fellesferien). I stedet ble det norske bær; jordbær, bringebær og blåbær. –

Til slutt endte jeg opp med å ha dette på fatet:

 • OST: Brie, blåmuggost, Jarlsberg, parmesan.
 • KJEKS/BRØD: Diverse grove/fine/salte + ferdigkjøpte crostini.
 • NØTTER: Cashewnøtter, valnøtter og pinjekjerner.
 • FRUKT: Grønne druer, aprikoser, kiwi, granateple.
 • BÆR: Moreller, jordbær og blåbær.
 • SØTT TILBEHØR: Honning, fikenmarmelade.
 • SALT TILBEHØR: Sorte oliven + cherrytomater.
 • DIP-ER: Hummus, tapenade, rød pesto og grønn pesto.
 • DRIKKE TIL: Lokal eplemost og Cava.

Dette glemte jeg:

Blomster! Jeg hadde en klar idé om å ha spiselige blomster som dekorasjon, men glemte hele greia.

[ Se hvilke blomster som er spiselige her: Spiselige blomster i mat, isbiter, på kake og i drinken ]

Dette ble det lite av…

Vi var tre personer og mest av alt var det ostene ble spist opp. Spesielt blåmuggosten burde jeg hatt mer av.

…og dette ble det mye igjen av

Min hjemmelagde hummus gikk det ikke mye av.

OBS! Granateple farger! Husk at granateple farger. Har du et fat eller en fjøl i lyst tre som du er redd for at skal få flekker, bør du ikke legge granateple på disse. Lyse stoffservietter er heller ikke spesielt egnet sammen med servering av granateple. Frukten setter flekker som kan være veldig vanskelig å få bort igjen.

Håper du fikk inspirasjon til ditt eget ostefat,

Marianne :)

No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.