Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | FISK TIL FEST! Enkel og sommerlig festmat med fisk og skalldyr
35859
post-template-default,single,single-post,postid-35859,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

FISK TIL FEST! Enkel og sommerlig festmat med fisk og skalldyr

Her får du 12 enkle oppskrifter med fisk og skalldyr som du kan servere til gjester på hytta eller en sommerdag hjemme på terrassen.

Hva sier du om grillet breiflabb med chorizo, klippfisksalat med bulgur, kveite med tapenade og ansjos eller makrell på grillen?

Håper du blir inspirert, for her er det mye godt!

(Mat: Aase Strømstad/Norges sjømatråd // Foto: Endelig mandag! // Styling: Marianne de Bourg)

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Gryte med fisk og sjømat

I en gryterett er det best å bruke fisk med fast kjøtt, som brieflabb, sjøtunge, piggvar eller kveite. I tillegg bruker vi skalldyr av forskjellig slags, mest vanlig er reker og blåskjell.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • ca 700 g fiskefilet, f eks breiflabb og/eller kveite
  • 1 løk, hakket
  • 1 bunt vårløk, i tynne ringer
  • 2 tomater, flådd og uten frø
  • 1 ss olivenolje
  • 7 ½ dl vann + 1 fiskebuljongterning
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1 knivsodd kajennepepper
  • 1 ts karri
  • ½ nett blåskjell
  • 250 g rensede reker
  • bladpersille

 

Slik gjør du:

  1. Skjær fisken i 8 jevne stykker.
  2. Fres løk, vårløk og tomater i olje til løken er myk og blank, men ikke brun. Hell på vann og kok opp.
  3. Rør sammen mel og smør og visp det i det kokende vannet. Tilsett salt, kajennepepper og karri og kok sausen i 2-3 minutter.
  4. Legg i fisken og la den trekke i 3 minutter.
  5. Kontroller at alle blåskjellene er tett lukket eller lukker seg når du knakker på dem. Kast åpne skjell og skjell som ikke lukker seg. Legg blåskjellene i gryten og la den surre videre til skjellene har åpnet seg, 3—4 minutter.
  6. Legg rekene i gryten til slutt og smak om det trengs mer krydder. Dryss på bladpersille. Spis brød til.

Kveite med tapenade og ansjos

Den faste, hvite kveiten får her litt tøft tilbehør som tapenade og ansjos. Det gir smak!

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Kveite med tapenade og ansjos

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 4 kveitefileter, uten skinn, à ca. 125 g
  • 4 ss tapenade
  • 8 ansjosfileter
  • 4 grønne oliven, uten steiner

Sitronsaus:

  • 3 eggeplommer
  • revet skall og saft av ½ sitron
  • 2 dl lettrømme
  • 1 ss tapenade

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 160 ◦ C.
  2. Tørk fiskeskivene godt og legg dem på bakepapir på stekebrett. Smør tapenade over og legg to ansjosfileter i kryss på hvert fiskestykke. Legg på oliven. Legg aluminiumsfolie løst over fisken.
  3. Bak fisken midt i ovnen til den er så vidt gjennomkokt, ca. 10 minutter. Kveite tåler ikke mye varme og heller ikke for lang tid, da blir den tørr og trevlet.
  4. Lag sausen mens fisken står i ovnen. Rør sammen eggeplommer og sitronsaft og rør det over vannbad til det tykner. Ta bollen ut av vannbadet og rør inn lettrømme og tapenade. Ekstra salt er ikke nødvendig. Dryss revet sitronskall over.
  5. Server fisken med sausen og villris. Tomatsalat er godt til.

 

Laks med urtedekke og sommerlig potetsalat

Laksen er helårsmat. På denne tiden kan du være heldig å få villaks, men vær heller ikke redd for å bruke oppdrettslaks av god kvalitet.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Laks med urtedekke og sommerlig potetsalat

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 600 g laksefilet med skinn
  • 2 ss grovt salt

Urtedekke:

  • 2 ss smør
  • 2 ss revet parmesan
  • 3 ss fersk loffkrumme
  • 1 ss hakket persille
  • 1 ss hakket timian
  • 1 ss hakket dill

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 180 ◦ C.
  2. Skrap fiskeskinnet godt og gni fisken inn med salt. La den ligge i 10—15 minutter. Skyll saltet av og tørk fisken godt. Skjær den i fire jevnstore stykker. Legg dem i ildfast fat med skinnsiden ned.
  3. Rør samme ingrediensene til osteskorpen. Fordel blandingen på kjøttsiden av fisken.
  4. Bak fisken midt i ovnen til den er så vidt gjennomkokt, ca. 8 minutter. Laks er aller best når den har en svakt rosa kjerne.
  5. Server laksen med en sommerlig potetsalat.

Sommerlig potetsalat

Lag salaten i passe tid til middagen slik at den fortsatt er lun når den serveres. Da er den aller best.

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 8—10 ferskpoteter
  • 1 bunt vårløk
  • 150 g sukkererter

Dressing:

  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss estragoneddik
  • ½ hvitløkbåt, presset
  • salt, pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skrubb potetene godt og kok dem i lettsaltet vann. Slå av kokevannet og damp potetene. Skjær dem i tykke skiver.
  2. Rens og skjær vårløk i tykke ringer, sukkerertene i to eller tre. Gi vårløk og sukkererter et oppkok i lettsaltet vann, sil kokevannet fra.
  3. Bland poteter, vårløk og sukkererter.
  4. Visp sammen dressingen og smak den forsiktig til med salt og pepper. Hell den over salaten og bland godt.

 

Sei provençal

Retten er inspirert av den klassiske Salade Niçoise. Det er bare snakk om å kombinere råvarer som smaker godt sammen, og sei tåler mye ekstra smak.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Sei provençal

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 600 g seifilet, uten skinn
  • 2 olivenolje
  • 2 ss smør
  • 12 svarte oliven, uten steiner
  • 12 grønne oliven, uten steiner
  • 1 ss kapers, godt avrent
  • 12 minitomater
  • friske urter, f eks timian, bladpersille, koriander

 

Slik gjør du:

  1. Skjær fisken i fire jevnstore stykker. Stek dem i olje og smør på middels varme, ca. 2 minutter på hver side. Eller stek fisken på siden av grillen der varmen ikke er så høy.
  2. Del oliven og tomater i to og bland det med kapers.
  3. Anrett fisken på porsjonstallerkener, hell stekefettet rundt og fordel oliven, tomater og kapers over. Legg på friske urter.
  4. Spis brød eller poteter til.

 

Grillet breiflabb med chorizo

Den kryddersterke spanske pølsen passer godt til breiflabb, som er ekstra fast i fisken og har mild smak av skalldyr.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Grillet breiflabb med chorizo

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 4 breiflabbfileter, à ca. 125 g
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ss olivenolje
  • 12 tynne skiver chorizzo

Sennespsaus:

  • 1 dl majones
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 ss grov sennep
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 knivsodd karri
  • 1 knivsodd salt

Til servering:

  • ruccula
  • dill

 

Slik gjør du:

  1. Gin fisken inn med salt og pepper og la den trekke i 10—15 minutter. Pensle den med olje og stek den på grill på middels varme ca. 2 minutter på hver side, til fisken er så vidt gjennomkokt.
  2. Rist pølseskivene sprø i tørr stekepanne.
  3. Rør sammen alt til sausen og smak den godt til.
  4. Legg tre pølseskiver på hver fiskefilet, legg på ruccula og dill og server sausen og godt brød eller poteter til.

 

Honning- og soyamarinert klippfisk

Det er lurt å vanne ut en stor porsjon klippfisk og fryse det som ikke brukes med det samme. Da har du alltid en lett tilgjengelig råvare, som det er enkelt å tilberede.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Honning- og soyamarinert klippfisk

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 600 g godt utvannet klippfisk
  • 4 ss flytende honning
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss olivenolje
  • 4 ss smør

Couscous:

  • 2 dl couscous
  • 4 dl kokende vann
  • 1 kyllingbuljongterning
  • 2 ss smør
  • 3 ss revet parmesan
  • 1 ss hakket persille

 

Slik gjør du:

  1. Det er viktig at klippfisk som skal stekes er godt utvannet, 2—3 døgn. Skift vann daglig.
  2. Tørk fisken, trekk av skinnet, fjern alle ben og skjær fisken i fire jevnstore stykker.
  3. Rør sammen honning og soyasaus og pensle det på fisken. La den trekke i ca. 30 minutter.
  4. Varm olje og halvparten av smøret og stek fisken på middels varme ca. 4 minutter på hver side, til den er delikat gyllen og gjennomstekt. Rør inn resten av smøret like før fisken skal serveres.
  5. Rør buljongterningen ut i det kokende vannet og hell det over couscousen. Dekk den til og la den trekke i 5—8 minutter. Sil av overflødig vann. Rør inn smør, ost og persille.
  6. Server klippfisken med couscous og asparges eller en annen grønn grønnsak.

Tips: Klippfisk må alltid vannes ut før bruk. Bruk rikelig med vann og skift vann daglig. Fisken er passe utvannet når den har mild saltsmak, ca. 2 døgn. Klippfisk som skal stekes må vannes ut ekstra godt, ofte i 3 døgn.

Ferdig utvannet klippfisk er godt egnet til frysing i porsjonspakker.

 

Forundringspakke

Legg pakkene på grillen og bli gledelig overrasket når de åpens på tallerkenen – det dufter bare så godt!

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Forundringspakke

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 600 g filet av torsk eller steinbit
  • 1 rød chilipepper
  • 1 ss revet ingefær
  • blad av ½ potte koriander eller bladpersille
  • revet skall og saft av 1 lime
  • 1 boks, 250 ml, kokosmelk
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss ketchup manis (søt soyasaus)

 

Slik gjør du:

  1. Rens og finhakk chilipepperen og bland den med ingefær, lime skall og –saft, kokosmelk, soyasaus og ketchup manis.
  2. Skjær fisken i fire jevnstore stykker.
  3. Riv av fire store flak aluminiumsfolie. Fordel halvparten av chilisausen på folien, legg på fisken og hell over resten av sausen.
  4. Pakk folien sammen rundt fisken og legg pakkene med skjøten opp på grill. Stek dem på middels varme i ca. 8 minutter, til fisken er gjennomkokt.
  5. Åpne pakkene på tallerkenen. Spis brød og salat til.

 

Klippfisksalat med bulgur

Har du ferdig utvannet klippfisk i fryseren er det raskt å koke fisk til en mettende salat med mye smak. Eller bruk rester av ferdigkokt fisk. Bulgur er gryn laget av hvete, forkokt og tørket, minner mye om couscous.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Klippfisksalat med bulgur

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 300—400 g kokt klippfisk
  • 4 dl bulgur
  • 4 tomater
  • 2 avokadoer
  • 1 hode hjertesalat, strimlet
  • saft av ½ sitron
  • 3 ss olivenolje
  • 1 dl pinjekjerner, ristet i tørr stekepanne

 

Slik gjør du:

  1. Del fisken i mindre stykker.
  2. Kok bulgur etter anvisningen på pakken.
  3. Skjær tomater og avokado i små terninger.
  4. Bland fisk, tomater, avokado, salat, sitronsaft og olivenolje. Dryss pinjekjerner på toppen.

 

Lakseburger med sitronmousse

Sommerlig, lett og godt, mat alle liker.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Lakseburger med sitronmousse

(Til 4 personer)

Du trenger: 

Lakseburger:

  • 500 g laksefilet, uten skinn
  • 1 banansjalottløk, hakket
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • ½ ts sitronpepper
  • revet skall av ½ sitron
  • 1 ss hakket dill
  • olje til pensling

Sitronmousse:

  • 1 dl lettrømme
  • 1 beger, 125 g, naturell snøfrisk
  • revet skall og saft av ½ sitron
  • 1—2 dråper tabasco
  • 1 ss hakket gressløk

Til servering:

  • salatblad
  • tomatskiver
  • agurkskiver
  • hamburgerbrød

 

Slik gjør du:

  1. Mal alle ingrediensene til lakseburgerne sammen i din food processor. Form fire jevnstore burgere, pensle dem med olje, legg dem i en dobbeltrist og stek dem på grill ca. 2 minutter på hver sid.
  2. Rør sammen ingrediensene til sitronmoussen. Smak om det trengs mer sitron.
  3. Varm hamburgerbrødene på grillen og legg dem sammen med salatblad, lakseburger, tomat, agurk og sitronmousse.

 

Pastasalat med krabbe

Enkel og god sommerlunsj!

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Pastasalat med krabbe

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 2 krabbeskjell
  • 200 g pastaskruer
  • 1 ss olivenolje
  • 1 bunt grønne asparges
  • 8 svarte oliven, uten stein
  • 1 håndfull ruccula

Dressing:

  • 1 eggeplomme
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 hvitløkbåt, finhakket
  • 1 knivsodd salt
  • pepper
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss finhakket dill eller gressløk

 

Slik gjør du:

  1. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. La den renne godt av og rør forsiktig inn olje. Avkjøl pastaen.
  2. Kok aspargesen i lettsaltet vann i 2 minutter, la den renne godt av og skjær den i 2—3 cm lange stykker. Toppene skal være hele.
  3. Del olivenene i to.
  4. Rens ut maten av krabbeskjellet.
  5. Bland salaten.
  6. Visp sammen eggeplomme, sitronsaft, sennep, hvitløk og salt og kvern over en anelse pepper. Visp inn oljen i en tynn stråle til en fyldig dressing. Hell den over salaten.
  7. La salaten trekke i 10—15 minutter før servering.

 

Sesampanert laks med wasabisaus

Friskt grønn saus til rosa laks, det er riktig sommermat. Wasabi kalles også japansk pepperrot. Du får den som pulver eller pasta på tube. Smaken er veldig sterk, så pass på!

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Sesampanert laks med wasabisaus

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 4 laksefileter, uten skinn, à ca. 150 g
  • 1 ss grovt salt
  • 1 dl sesamfrø
  • olje til steking

Wasabisaus:

  • 1 slangeagurk
  • 2 ss hakket gressløk
  • 1-2 ts wasabipulver
  • 1 ss revet sitronskall
  • 1 ss sesamolje
  • salt

 

Slik gjør du:

  1. Start med sausen. Skjær agurken i to langsetter og skrap ut frøene. Skrell agurken og skjær den i små terninger. Bland alle ingrediensene og mos dem med stavmikser eller i food-processor. Smak forsiktig til med salt.
  2. Dryss fisken med salt og la den trekke i ca. 10 minutter.
  3. Skyll saltet av og tørk fisken godt.
  4. Vend den i sesamfrø og stek den i olje på middels varme til den er så vidt gjennomstekt. Laks er aller best når den har en svakt rosa kjerne.
  5. Server laksen med sausen, små blomkålbuketter og ferskpoteter.

 

Grillet makrell

Makrell er sommerfisken fremfor noen. Fin å grille, men bør helst ligge i dobbelrist så den er lett å snu.

Seafood for your summer party

Foto: Endelig mandag! Styling: Marianne de Bourg

Grillet makrell

(Til 4 personer)

Du trenger: 

  • 4 små, ferske makreller
  • 2 ts salt
  • 1 rød chilipepper, renset og finhakket
  • 2 ss hakket persille
  • 2 ss hakket dill
  • 2 ss hakket gressløk
  • olje til pensling

Slik gjør du:

  1. Rens makrellene og skjær av hode og halefinne. Klipp av finnene. Skjær noen skråsnitt tvers over ryggen.
  2. Gni fiskene inn med salt, innvendig og utvendig.
  3. Bland chilipepper, persille, dill og gressløk og fyll det i makrellene.
  4. Pensle skinnet med olje og legg dem i en dobbelrist.
  5. Stek makrellene på grill til skinnet er delikat brunt og fiskene gjennomstekte, de slipper benet, 10—12 minutter. Snu ofte for jevn stek.
  6. Server makrellene med en frisk salat og godt brød.

 

Håper det smaker!

Marianne :)

 

PS – Hvis du vil ha flere oppskrifter på grillet fisk, kan du også ta en titt på disse:

Helgrillet laks med BBQ-saus og bacon

Grillet fjellørret og søtpoteter med honning, smør og pekannøtter

 

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



No Comments

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.