Hjem   Om meg   Kontakt
Marianne de Bourg | Spiselige blomster i mat, isbiter, på kake og i drinken
35660
post-template-default,single,single-post,postid-35660,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ctcc-exclude-NA,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Spiselige blomster i mat, isbiter, på kake og i drinken

Jeg elsker å pynte mat og drikke med blomster. Spiselige blomster er ikke bare dekorative, de tilfører farge til maten, og noen blomster også smak.

I mat og drikke kan de brukes for smakens skyld:. Noen eksempler er svarthyllsaft, rosenvann, løvetannte og kandiserte fioler. De spiselige blomstene kan også brukes som dekor på supper og salater, i isbiter, kaker og drinker.

Edible flowers cake

Her er en oversikt over hvilke slag blomster som kan spises (lenger ned finner du informasjon om de som er giftige).

Oversikt over de fleste spiselige blomster

Før du plukker husk følgende

  • Noen blomster frarådes å spise av gravide og ammende.
  • Spis kun blomster du er sikker på sorten til, husk at mange ligner på hverandre.
  • Spis kun sorter som du er sikker på kan spises, igjen husk at mange ligner på hverandre.
  • Ikke spis vanlige blomster du kjøper i butikken. De kan være sprøytet med giftige sprøytemidler.
  • Ikke spis blomster fra veikanten langs trafikkert vei.
  • De fleste planter er lite giftige og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak, i følge helsenorge.no

Husker du dette, kan du spise disse blomstene:

❀ Alle krydderurter med blomster
❀ Agurkurt
❀ Anisisop
❀ Basilikum
❀ Bergmynte (oregano)
❀ Blomkarse
❀ Blåklokke
❀ Daglilje
❀ Døvnesle
❀ Epleblomst
❀ Eplemynte
❀ Fenikkel
❀ Fiol
❀ Forglemmegei
❀ Geitrams
❀ Geranium (pelargonium)
❀ Geranium (storkenebb)
❀ Gjetertaske
❀ Gjøkesyre
❀ Gresskarblomster
❀ Gressløkblomst
❀ Grønnmynte
❀ Hagejordbær
❀ Hestemynte
❀ Hvitbergknapp
❀ Hvitkløver
❀ Kamille
❀ Kattost
❀ Kløver
❀ Kornblomst
❀ Lavendel
❀ Løvetann (mer om løvetann her)
❀ Markjordbær
❀ Moskuskattost
❀ Nellik
❀ Oregano (bergmynte)
❀ Pelargonium (geranium)
❀ Peppermynte
❀ Prestekrage (Prestekrager i mat)
❀ Ringblomst
❀ Rose (mer om roser her)
❀ Rosmarin
❀ Rødkløver
❀ Salvie
❀ Skogvikke
❀ Smørbukk
❀ Squash
❀ Stemorsblomst
❀ Stokkrose
❀ Storkenebb (geranium)
❀ Strandsmelle
❀ Svarthyll
❀ Syrin
❀ Timian
❀ Vassarve
❀ Øyentrøst

Altså en mengde blomster å velge mellom til mat og drikke!

Edible flowers

Foto: Marianne de Bourg

Hvilke deler av planten/blomsten kan man bruke?

Bruk blomstene og bladene, og stilkene kan hakkes i salater og brukes i pesto.

Hvis blomstene er store kan man bruke kronbladene eller fra mindre blomster hele blomster eller blomsterhoder. Også de bitte små blomstene på urteplanter. Det er også fint med litt grønne blader, spesielt i salater.

Tørkede blomster og kronblader er også fine som pynt i mat og drikke.

Du kan bruke:

❀ Hele blomsten
Kronblader
Bladene
❀ Tørkede blomster

Spiselige blomster som du kan kjøpe

KJØPT I BUTIKK

Friske spiselige blomster fås kjøpt i enkelte velassorterte matforretninger, Ultra blant annet skal ha et lite utvalg. Du kan også kjøpe frø og så dem selv. Blant annet fra Solhatt økologisk hagebruk. (Jeg har selv ikke funnet noen i butikker i nærheten av meg. Tips gjerne i kommentarfeltet!).

Tørkede blomster får du kjøpt i velassorterte matbutikker, spesialbutikker og på nett. Selv har jeg blå økologiske kornblomster fra Aukrust gård og tørkede pynteblomster i flere farger fra Eventyrsmak – som produserer og selger lokal mat fra tre kommuner i Buskerud. Jeg kjøpte mine på Meny.

Hvordan kan du vite om de du kjøper er spiselige? 

  • Spiselige blomster kjøpt i butikk skal være merket med at de er spiselige. Dersom de ikke er det, kan de være sprøytet eller i verste fall giftige.
  • Det samme med frø i frøposer. Skal også være merket med spiselig. Er de ikke er det, kan de være sprøytet eller i verste fall giftige.
  • Blomster kjøpt i blomsterbutikk er ganske sannsynlig sprøytet.
  • Blomster fra egen hage vet du selv om har blitt sprøytet.
  • Blomster fra blomstereng eller veikant – velg de som ikke ligger nær sterkt trafikkert vei og har blitt utsatt for forurensning.

Spiselige blomster som du kan finne gratis i hagen og naturen

GRATIS I HAGEN

I hagen kan du for eksempel bruke blomstene fra alle krydderurtene dine. Andre blomster fra hagen som kan spises er: Blomkarse, lavendel, stemorsblomster, epleblomster, roser, ringblomster og nellik. Se også listen over.

❀ Agurkurt
❀ Blomkarse
❀ Daglilje
❀ Epleblomst
❀ Eplemynte
❀ Fiol
❀ Forglemmegei
❀ Geranium (storkenebb)
❀ Grønnmynte
❀ Hagejordbær
❀ Kamille
❀ Kattost
❀ Kornblomst
❀ Lavendel
❀ Løvetann
❀ Markjordbær
❀ Nellik
❀ Pelargonium
❀ Peppermynte
❀ Ringblomst
❀ Rose
❀ Squash
❀ Stemorsblomst
❀ Stokkrose
❀ Storkenebb (geranium)
❀ Svarthyll
❀ Syrin
❀ Øyentrøst

GRATIS I NATUREN

❀ Agurkurt
❀ Bergmynte (oregano)
❀ Blåklokke
❀ Døvnesle
❀ Fiol
❀ Forglemmegei
❀ Geitrams
❀ Geranium (storkenebb)
❀ Gjetertaske
❀ Gjøkesyre
❀ Hvitbergknapp
❀ Hvitkløver
❀ Kamille
❀ Kattost
❀ Kløver
❀ Kornblomst
❀ Løvetann (mer om løvetann her)
❀ Markjordbær
❀ Nellik
❀ Oregano (bergmynte)
❀ Prestekrage (Prestekrager i mat)
❀ Rose (mer om roser her)
❀ Rosmarin
❀ Rødkløver
❀ Skogvikke
❀ Smørbukk
❀ Storkenebb (geranium)
❀ Strandsmelle
❀ Svarthyll
❀ Syrin
❀ Vassarve
❀ Øyentrøst

GRATIS I BYEN

Du kan også finne noe å sanke rett i nærheten av der du bor midt i byen, for eksempel i parker, gravlunder og midtrabatter. Andreas Viestad, har for eksempel funnet 18 spiselige urter mindre enn 15 meter fra husveggen min. Les mer: Gratis mat i parker (og midtrabatter!)

Slik kan du  bruke de spiselige blomstene

Eksempler på hvordan du kan bruke kronblader, hele blomster og tørkede blomster:

Her har jeg brukt kronblader fra friske blomster i en drink.

SOMMERDRINKER på mariannedebourg.no - cocktail med spiselige blomster

© FOTO: Marianne de Bourg

Jeg dekorerte drinken Sidecar med blomster – en klassisk drink med cognac – med kronblader.

Her er det brukt hele blomster i isbiter:

Edible flowers cake

Og hele blomster som pynt på muffins:

Edible flowers cake

Jeg har også brukt tørkede blomster i en kake til denne hagefesten i bohem-stil som jeg dekorerte med blant annet tørkede økologiske blomster:

bohem-hippie-blomster-kake

Foto: Marianne de Bourg

Denne kaken dekorerte jeg med fire ulike typer blomster eller “blomster”:

  1. ROSEMUFFINS i rødt, korall og lysgrønt/turkis. Er laget med konfektform i silikon og matfarger fra Panduro
  2. MINIBLOMSTER i rødt: Er laget av sukkerpasta og utstanser fra Panduro
  3. TØRKEDE BLOMSTER: Tørkede pynteblomster fra Eventyrsmak
  4. HVITE MARSHMALLOWBLOMSTER: Laget av mini-marshmallows og gule sukkerperler

Oppskriften på den herlige bohemske kaken har jeg lagt ut her: Blomsterkake til hippier og andre (blomster)barn

Håper du fant noe som kunne være til inspirasjon. Så til hvilke planter som er giftige:

Edible flowers

Foto: House Doctor

Giftige blomster

Jeg gjentar disse viktige huskereglene:

  • Spis kun blomster du er sikker på sorten til, husk at mange ligner på hverandre.
  • Spis kun sorter som du er sikker på kan spises, igjen husk at mange ligner på hverandre.
  • Ikke spis vanlige blomster du kjøper i butikken. De kan være sprøytet med giftige sprøytemidler.
  • Ikke spis blomster fra veikanten langs trafikkert vei.
  • De fleste planter er lite giftige og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak, i følge helsenorge.no

Helsedirektoratet har en nyttig hjemmeside med informasjon om blomstene man bør holde seg unna og hva du kan gjøre hvis man har vært uheldig.

Her har jeg hentet en oversikt over planter som er enten er giftige, eller kan gi svie/irritasjon, evt. mage- og tarmsymptomer.

Blant giftige planter er for eksempel gullregn, smørblomst, hundekjeks og liljekonvall. I hagen blant annet rhododendron, og Hortensia som har irriterende plantesaft.

Mer om de enkelte plantene og blomstene:

1. Planter med irriterende plantesaft

Planter som inneholder irriterende forbindelser kan føre til ubehag i munn og svelg og gi symptomer fra mage og tarm. Vi skiller mellom planter som er mildt irriterende og planter som er sterkt irriterende.

Avhengig av hvilken plante og mengde som er spist kan reaksjonene variere fra lette og forbigående symptomer med kvalme og oppkast, til langvarige plager med kraftige magesmerter og diaré. Av og til kan oppfølging hos lege bli nødvendig, men oftest vil symptomene gå over av seg selv. Hvis barnet har smakt på en irriterende plante, fjern planterester, og gi litt drikke. Hvis barn eller andre har fått i seg mer enn en smakebit, kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

(s) = stueplante (h) = hageplante (v) = viltvoksende plante

  • Alpefiol (s)
  • Amaryllis (h/s)
  • Blåveis (v)
  • Fredslilje (s)
  • Hvitveis (v)
  • Iris (s/h)
  • Klivia (s)
  • Leddved (h)
  • Mahonia (h)
  • Peon (h)
  • Pinselilje (h/s)
  • Påskelilje (h/s)
  • Rødhyll (v/h)
  • Smørblomst (v)
  • Snøbær (h)
  • Snøklokke (h)
  • Storkonvall (h)
  • Svibel (s/h)
  • Syngonium-arter (s)
  • Trollbær (h/v)
  • Tulipan (h/s)
  • Vivendel (h)

2. Sterkt irriterende planter

Å smake på eller svelge deler av en plante med sterkt irriterende forbindelser kan føre til kraftig irritasjon og sår i munn og svelg. Det kan også komme mage- og tarmsymptomer som kvalme, oppkast og diaré.

Hvis barn eller andre har smakt på en sterkt irriterende plante, skyll munnen og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

(s) = stueplante (h) = hageplante (v) = viltvoksende plante

  • Alocasia-arter (s)
  • Dieffenbachia (s)
  • Filodendron-arter (s)
  • Geitved (h)
  • Kristtorn (v/s/h)
  • Munkehette (h)
  • Myrkongle (v)
  • Spansk pepper (s)
  • Stuekala (s) Svalurt (v)
  • Trekanteuphorbia (s)
  • Trollhegg (h)
  • Tysbast (v)
  • Vindusblad (s)
  • Zamioculcas (s)

3. Giftige planter

Giftige planter inneholder forbindelser som tas opp i kroppen, og kan på ulike måter virke inn på forskjellige organer, blant annet hjertet og nervesystemet. Disse plantene vil også kunne gi mage- og tarmsymptomer som kvalme, oppkast og diaré.

Ved uhell, fjern planterester og gi litt å drikke. Behandlingsrådene varierer mye for de ulike giftige plantene, kontakt derfor Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

  • Azalea (s)
  • Barlind (h/v)
  • Belladonnaurt (h/v)
  • Bulmeurt (h/v)
  • Engletrompet (s/h)
  • Gullregn (h/v)
  • Jerusalemsøtvier (s)
  • Julerose (s)
  • Klosterklokke (h)
  • Korallsøtvier (s)
  • Liljekonvall (h/v)
  • Lupin (h/v)
  • Misteltein (v)
  • Oleander (h/s)
  • Oljeplante (h)
  • Piggeple (v)
  • Revebjelle (h/v)
  • Rhododendron (h)
  • Selsnepe (v)
  • Skarntyde (v)
  • Slyngsøtvier (v)
  • Storhjelm (h/v)
  • Tidløs (h)
  • Tyrihjelm (v)

Håper du fant noe nyttig, eller noe inspirerende,

Marianne :)

 

– Kilder: Interflora, nrk.no, ut.noGodt.noBlåveispiken, Giftinformasjonen/helsenorge.no

Her er boka mi; KREATIVE BORD! Den inneholder også oppskrifter på drinker og annet morsomt til festen. Du kan lese om den og bestille den her:
Følg meg gjerne på Instagram  – og følg bloggen på Facebook.



2 Comments
  • Vanessa fra Sukhi

    26/07/2018 at 11:42 am Reply

    Wow, jeg visste ikke at det finnes så mange blomster som er spiselige!

    • Marianne

      07/09/2018 at 11:38 am Reply

      Ikke jeg heller før jeg gjorde research :D

Her kan du legge inn din kommentar eller en hyggelig hilsen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.